Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleț: „E o campanie de erodare prin orice metode a PLDM”


Valeriu Streleț
Valeriu Streleț

Fostul premier și președinte interimar al PLDM, în dialog cu Vasile Botnaru.

De ce Vlad Filat și-a îndemnat colegii să voteze un guvern propus de PD? Va repeta PLDM soarta PCRM? Cum se va produse „lustrația” partidului și ce măsuri iau liberal-democrații pentru a combate „traseismul politic”? Sunt doar câteva din întrebările adresate de Vasile Botnaru președintelui interimar al PLDM Valeriu Streleț.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Streleț, cum se explică aceste opinii separate pe care le exprimă organizațiile teritoriale care sunt iată tot mai multe, așa anunță, cel puțin, unele posturi de televiziune.

Valeriu Streleț: „Ați remarcat corect, unele posturi de televiziune, fiindcă vedem că e o campanie de erodare prin orice metode a Partidului Liberal Democrat. Eu m-am convins, urmare a comunicării cu colegii care, unii, au semnat asemenea declarații care, a propos, nu sunt atât de numeroși. Alții și-au expus anumite opinii că este un deficit de înțelegere corectă a situației politice, pe de o parte. Pe de altă parte, într-adevăr s-au inclus în acest proces toate instrumentele și tot instrumentariul pe care îl au la dispoziție cei de la Partidul Democrat, pentru a convinge anumiți colegi că uite neparticiparea Partidului Liberal Democrat la guvernare este apocaliptică pentru partid și pentru țară ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar de ce ar avea nevoie și de acest sprijin din teritoriu, după ce au numărul necesar de voturi pentru cabinetul Filip?

Valeriu Streleț: „Eu cred că un obiectiv pe care îl urmăresc cei care au creat această majoritate bazată pe corupere și șantaj ar fi ca în această majoritate să vină partea majoritară a fracțiunii Partidului Liberal Democrat, adică să aibă cel puțin zece deputați din actuala fracțiune. Și atunci ar avea o mai mare legitimitate și eventual n-ar fi puși în situația, cei care astăzi sunt minoritari, să fie excluși din fracțiune.”

Europa Liberă: Adică dumneavoastră să o pățiți la fel ca Vladimir Voronin?

Valeriu Streleț: „Cam așa. Cam acesta este scopul, dacă ar fi să îl evaluăm și astfel se regizează această presiune din partea teritoriilor. Fiindcă în toate cazurile, când am verificat cine a semnat, de ce a semnat, a propos, nu e majoritatea organizațiilor teritoriale, sunt doar o parte din ele, se constată că oamenii pur și simplu au fost induși în eroare sau nu au înțeles exact esența proceselor politice care au loc.”

Europa Liberă: Dar statutar totul e corect?

Valeriu Streleț: „Mă rog, aceste declarații, dacă ele nu au fost adoptate de către consiliile politice teritoriale, or, niciuna din aceste declarații nu a fost adoptată în maniera în care am vorbit, au o valoare doar de expunere a unor opinii, ele nu influențează decizia Consiliului Politic Național. Dacă se va constata o treime din membrii de partid, consiliile politice teritoriale, care vor cere o nouă convocare a Consiliului Politic Național, pentru reviziurea deciziei din 16 ianuarie, atunci deja vom putea vorbi și de efecte.”

Europa Liberă: Aceste declaraţii vehiculate în presă nu sunt cu consecinţe juridice sau statutare?

Valeriu Streleț: „Ele au misiunea de a crea o presiune asupra celor 11 deputaţi din fracţiune care au rămas consecvenţi pe poziţiile pe care le-au avut şi anterior, că dacă negociem pentru participarea la guvernare, păi negociem doar ca o entitate integră şi întreagă, ca să putem avea o voce clară şi fermă în această guvernare.”

Europa Liberă: Şi-a făcut efectul cumva? Ceilalţi care au respectat decizia Consiliului Politic rămân pe poziţii? Se vor abţine?

Valeriu Streleț: „Deocamdată noi nu avem declaraţii separate. Un singur coleg a spus că încă mai este în evaluări şi frământări.”

Europa Liberă: De partea cui este domnul Filat? Aceasta l-am întrebat şi pe domnul Ştefan Creangă, dânsul a spus că nu ştie. Dumneavoastră aţi fi spus în public că domnul Filat într-adevăr a încercat să determine colegii de partid deputaţi să voteze pentru un guvern design-at de democraţi? Cum îşi stabileşte poziţia domnul Filat? Şi cât de argumentată este?

Valeriu Streleț: „Din mesajele care s-au transmis, pe care le-am auzit şi eu împreună cu colegii, ar fi că să nu ezităm să susţinem un candidat propus de către Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Şi aceasta ar îmbunătăţi situaţia dânsului?

Valeriu Streleț: „Eu nu ştiu care au fost considerentele care l-au determinat să transmită asemenea mesaje, dar la moment aceasta este poziţia pe care a formulat-o.”

Europa Liberă: Atunci când aţi anunţat intenţia de a convoca congresul, aţi spus că se va face o lustraţie în partid şi oamenii care au probleme nu vor rămâne în partid. Se referă şi la domnul Filat?

Valeriu Streleț: „Se referă la toţi membrii de partid. Noi trebuia mai demult să lansăm acest proces, poate chiar şi până la 15 octombrie, şi până la 29 octombrie. Nu contează câţi vom rămâne în partid, dar eu cred că în partid trebuie să rămână oameni integri, care nu sunt vizaţi în anumite procese penale, în calitate procesuală diferită, şi nu sunt vizaţi în anumite investigaţii jurnalistice, până la momentul când nu se vor clarifica lucrurile. Dacă îşi confirmă nevinovăţia şi neimplicarea în anumite fapte dubioase, vor avea toată libertatea de a reveni în partid.”

Europa Liberă: Domnule Streleţ, dar şi dumneavoastră sunteţi bănuit de nu ştiu ce matrapazlâcuri?

Valeriu Streleț: „Am certificate de la Procuratura Generală, de la CNA şi de la Ministerul de Interne că nu sunt vizat în niciun dosar penal şi nu am nicio calitate procesuală. Şi aceste certificate au fost trimise la Curtea Constituţională, împreună cu sesizarea deputaţilor privind justeţea sau argumentarea formulării din demisia guvernului pentru suspiciuni de corupţie. Am confirmări scrise că nu sunt vizat în niciun dosar.”

Europa Liberă: Dar cineva pe care îl veţi ruga să părăsească partidul, ar putea să spună: „Domnilor, cum stăm cu principiul prezumţiei nevinovăţiei? Or, cercetat nu înseamnă şi condamnat”. Sau totuşi aveţi dreptul acesta partinic să îl eliminaţi?

Valeriu Streleț: „Există o contradicţie şi anumite elemente de dispută politică în această abordare. Fiindcă în condiţiile justiţiei Republicii Moldova, ar putea chiar să ne organizeze un soi de campanie cei de la Procuratura Generală şi din alte instanţe.”

Europa Liberă: Ca să aveţi pe cine da afară, da?

Valeriu Streleț: „Exact. Iniţiază o sumă de dosare penale pe numele principalilor lideri ai partidului şi te pomeneşti decapitat, dacă urmezi ad litteram...”

Europa Liberă: ...propria promisiune...

Valeriu Streleț: „...propria promisiune de lustraţie. De aceea principiile aplicării lustraţiei interne de partid vor constitui un document intern de partid. Ne vom strădui să-l elaborăm cât mai echilibrat, în aşa mod ca să ne păstrăm unitatea, curăţenia rândurilor noastre şi obiectivul de a face un alt fel de politică în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum aveţi de gând totuşi să curmaţi traseismul? Pentru că urmărim de multă vreme această migrare nu întotdeauna ideologică şi nu întotdeauna onestă.

Valeriu Streleț: „E adevărat.”

Europa Liberă: Şi ne-am trezit cu o majoritate a migranţilor. Cum se poate curma această practică?

Valeriu Streleț: „Cred că ar trebui început de la Constituţie. Aşa-numitul principiu al nulităţii mandatelor imperative ar trebui cumva reformulat, din motive că responsabilitatea celor aleşi în mandate publice este una multiplă, nu întotdeauna doar în faţa cetăţenilor. Fireşte că cetăţeanul este principalul suveran, definind prin această noţiune şi poporul. Dar şi responsabilitatea faţă de entităţile politice care i-au desemnat trebuie să fie definită în Constituţie şi apoi dezvoltată prin acte legislative. Fireşte, metodele interne de declaraţii pe proprie răspundere că în cazul în care convingerile personale ale unui oarecare oficial nu se mai încadrează în acţiunile politice ale partidului şi în deciziile politice ale partidului care l-a desemnat în funcţie, atunci se obligă să-şi depună mandatul, ar fi şi aceasta. Dar aceasta nu cred că ar avea o valoare materială reală, ar fi mai mult un angajament moral care nu ştiu dacă ar putea fi eficient. E o dilemă. Sincer vorbind, e o dilemă. Şi înţelegând prăpastia în care s-a pomenit însăşi moralitatea şi abordarea în politică a celor care astăzi fac politică, mă tem că orice angajamente pe proprie răspundere vor avea o valoare doar simbolică.”

Europa Liberă: Deci, în timpul apropiat puţin probabil să fie curmat traseismul?

Valeriu Streleț: „Dar vom evalua care ar fi metodele. Fiindcă se cer, pe de o parte, şi ajustări legislative şi, pe de altă parte, regulamente interne de partid pentru a curma acest fenomen regretabil în politica moldovenească.”

XS
SM
MD
LG