Linkuri accesibilitate

De ce ar întârzia salariile polițiștilor?


La solicitarea Europei Libere, Ministerul Finanțelor a precizat că face transferurile pentru salarii, imediat ce primește ordinele de plată.

Recent, Anatol Arapu, ministru în exercițiu al finanțelor anunța că pentru achitarea salariilor și plăților sociale în luna ianuarie există suficiente resurse financiare. La solicitarea Europei Libere, Ministerul Finanțelor a precizat că face transferurile pentru salarii, imediat ce primește ordinele de plată. De curând, au fost efectuate plățile pentru angajații Serviciului Situații Excepționale, Academiei de Științei și Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Interne, după o întârziere de circa 10 zile.

Despre rețineri salariale am aflat de la polițiști care asigurau ordinea publică în timpul protestelor antiguvernamentale de la sfârșitul săptămânii. După ce că este mic, de 4 mii de lei, îl și luăm cu întârziere, a spus unul dintre polițiști, refuzând să se legitimeze din motive lesne de înțeles – ca să nu fie dojenit de superiori. Pornind de la această reclamație, am încercat să aflu dacă polițiștii din cordoanele de pază ale sediilor oficiale sunt plătiți la vreme.

Ministerul Finanțelor ne-a informat că plățile pentru carabinieri și angajați ai structurilor Inspectoratului General de Poliție urmau să fie făcute astăzi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Viceministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban, neagă că ar exista datorii la salarii:

„Câteva zile au fost rețineri, din cauza unor lucruri tehnice. Vă asigur, salarii au primit toți, puteți să întrebați orice carabinier de pe drum. Nu se prevăd rețineri de salarii, vă asigur.”

Întârzierea ar fi motivată prin faptul că de la 1 ianuarie se face trecerea la un nou sistem de lucru cu plățile și încasările bugetare. Cel puțin asta este versiunea pe care o invocă șeful sindicatelor polițiștilor, Mihai Lașcu:

„Au fost unele rețineri, dar acestea sunt legate de acele modificări și completări pe care le-au făcut în legislație pe linia bancară. Am avut rețineri de achitări a orelor suplimentare la sfârșitul anului 2015, care au fost soluționate în luna decembrie. Polițiștii sunt foarte obosiți din cauza acestor mari manifestări, și noi acum suntem în dialog cu conducerea, că trebuie numaidecât să fie dusă evidența orelor suplimentare și să fie achitate.”

Valeriu Cușnir, directorul Institutului de cercetări juridice din cadrul Academiei de Științe, spune că este oarecum firească reținerea salariilor întrucât la fiecare început de an alocările bugetare se fac cu întârziere, chiar dacă ministerul dă asigurări că sunt destui bani în visteria statului:

„Noi perfectăm actele, documentele contabile și le prezentăm la trezorerie. Iar trezoreria de acum este o instituție care are niște competențe mai specifice, deci în funcție de haznaua statului ei acceptă sau nu acceptă transferul de bani pentru salarizare, iată asta este problema.”

De curând, mai mulți primari anunțau că angajații instituțiilor publice vor primi salariul pentru luna decembrie cu întârziere. De astă dată, responsabili de la Ministerul Finanțelor dau vina pe ajustări tehnologice: își au efectul noile prevederi ale legii finanțelor publice. Punerea în aplicare a noului sistem de planificare și executare a bugetelor locale a cauzat tergiversarea transferurilor salariale. Experți în domeniul administrației publice mi-au spus că înainte de a pune în aplicare metode reformatoare în acest sector, primarii ar trebui sa fie instruiți. Astfel încât sa fie excluse reținerile la plata salariilor tocmai în situația în care societatea da în clocot.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG