Linkuri accesibilitate

Zeci de localități din R. Moldova sunt blocate în nămeți


Ninsorile însoțite de vânt puternic au afecta mai ales localitățile din centrul şi sudul ţării.

72 de localități din Republica Moldova erau blocate către ora cinci din cauza ninsorilor abundente însoţite de vânt puternic. Anunţul a fost făcut de premierul interimar Gheorghe Brega după şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale. Gheorghe Brega a cerut responsabililor să deblocheze, cel puţin parţial, drumurile în decursul nopţii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Ninsorile însoțite de vânt puternic au afecta mai ales localitățile din centrul şi sudul ţării. Cea mai gravă situaţie, potrivit autorităţilor, este în Ştefan Vodă. Autorităţile raionale au declarat situaţie excepţională. Accesul spre marea majoritate a localităților din Ştefan Vodă este blocat. Din cauza vântului puternic care se va menţine până mâine seara, potrivit meteorologilor, deszăpezirea drumurilor este anevoioasă şi puţin eficientă. Vifornița restabileste imediat stratul de zapada. Autobuzele şcolare nu au pornit la drum. Au fost sistate, de asemenea, toate cursele transportului interurban. Exista si o minima consolare: vântul nu a lăsat fără curent şi telefonie localităţile. Centrele sociale comunitare destinate categoriilor vulnerabile isi continua activitatea, ne-a spus secretarul consiliului raional din Ştefan Vodă, Ion Ţurcanu.

„A fost convocată de urgenţă şi lucrează în regim non-stop comisia situaţii excepţionale. Un contingent de 50 de persoane de la centru au venit şi ajută la deszăpezit. Se lucrează, se deblochează. Dificultăţi apar din cauza vijeliei. Nu e vorba de panică. E un regim normal, firesc. Pur şi simplu s-a creat situaţia din cauza vântului puternic şi ninsori abundente şi s-au făcut avalanșe de zăpadă mari care nu dau posibilitate tehnicii pe care o avem să se isprăvească. Este şi factorul uman. Lumea mai dramatizează, dar se lucrează. Le spunem şi oamenilor că de dorit ar fi să iasă la scările lor, la porţile lor, să iasă cu o lopată şi să nu aştepte când vor veni echipajul de deszăpezire sau altcineva. Trebuie să se mobilizeze toată lumea.”

În raionul Căuşeni situaţia este un pic mai bună. Accesul către localităţi este doar parţial blocat. În sate, primarii încearcă să se descurce cu propriile forţe, ne spune edilul satului Zaim, Căuşeni, Ion Veste:

„Drumurile din interiorul localităţii noi le deszăpezim cu forţele proprii, nu avem sprijin pentru că Administraţia de Stat a Drumurilor nu reuşeşte nici cu traseele principale. La nivel de Zaim avem contractate două tractoare cu coloane. De dimineaţă sunt pornite şi până seară o să fie deszăpezit totul, dar depinde de vânt. Nu atât ninsoarea cât vântul mută troienele dintr-o parte în alta.”

Premierul interimar Gheorghe Brega a cerut, la şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale, ca până dimineaţa să fie deblocat cel puţin parţial accesul în localităţile afectate.

„Acum sunt antrenate 193 de utilaje. Pe parcursul nopţii vor fi antrenate încă 70. Mi-au promis că spre dimineaţa parţial o să se poată de circulat, cel puţin spre o direcţie - de la sate.”

Gheorghe Brega a mai cerut ca în satele unde nu sunt medici să fie aduşi lucrători medicali.

În cadrul Departamentului Situaţiilor Excepţionale a fost formată o celulă de criză care monitorizează situaţia din ţară. Peste 50 de salvatori sunt implicaţi în deblocarea drumurilor locale şi a automobilelor ramase în nămeţi, ne-a spus ofiţerul de presă al Servicului Protecţiei Civile, Liliana Puşcaşu:

„Totodată, salvatorii lucrează pentru ajutarea populaţiei care se află în impas. Au reuşit să scoată din nămeţi mai multe autovehicule din centrul şi sudul ţării. Salvatorii şi pompierii sunt alertaţi pentru a ajuta mai mulţi oameni în impedimente care să poată să meargă la spital. Vorbim de patru femei gravide care au fost transportate din localităţile Voluntir, Răscăieţi şi Purcari la spitalul din Ştefan Vodă. Populaţia care se află în impas poate telefona la serviciul 901 şi 902. Recomandările salvatorilor sunt şi pentru cei care vor să se pornească la drum. E de dorit să se abţină de la drumuri lungi, de la drumuri în localităţile blocate. În cazul în care se pomenesc într-o situaţie de risc, să apeleze telefonul de contact a serviciului salvatori şi pompieri – 901.”

Ministerul Educaţiei a anunţat că în 65 de şcoli au fost sistate orele din cauza vremii. Peste două mii de elevi din 59 de localităţi din ţară nu putut fi transportaţi la ore cu autobuzele şcolare.

Ministerul de externe recomandă cetăţenilor moldoveni să evite călătoriile în Ucraina şi România sau tranzitarea acestora, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile.

XS
SM
MD
LG