Linkuri accesibilitate

Ideea „Unirii” revine pe tapet (Adevărul)


Traian Băsescu despre criza din R.Moldova (România liberă)

Fostul președinte al României Traian Băsescu declară într-un interviu acordat cotidianului România liberă că partidele politice din Republica Moldova sunt la nivelul la care se găseau partidele din România în 1990. El crede că președintele Nicolae Timofti a făcut ce trebuia prin desemnarea unui premier chiar și cu prețul unor bâlbâieli procedurale. Trebuiau evitate alegerile anticipate. Guvernul lui Pavel Filip va fi probabil învestit, nu va fi un executiv foarte puternic, pentru că susținerea sa parlamentară este la limită și foarte dependentă de Vlad Plahotniuc. Băsescu crede, de asemenea, că Bucureștiul trebuie să se implice în relația cu Moldova, să țintească serios reunificarea, pentru că a investit foarte mult dincolo de Prut, în special în oameni – prin numeroasele burse pentru elevi și studenți, de pildă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

În ziarul Adevărul se publică azi o analiză detaliată a lui Dan Dungaciu despre situația din Republica Moldova. Articolul începe prin a observa că nu președintele României i-a pus ambasadorului moldovean întrebarea referitoare la susținerea de care se bucură în Moldova ideea unirii cu România, ci președintele Germaniei, Joachim Gauck. Ce știe președintele Germaniei și nu se știe la București? se întreabă Dan Dungaciu. Textul nu dă un răspuns direct. Indirect însă, arată că, dată fiind situația falimentară de la Chișinău, unde s-ar fi încercat toate, dar toate proiectele politice, mai rămâne de încercat integrarea europeană. Cum nu mai este însă realist să se vorbească de aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, revine pe tapet ideea unirii. Dungaciu acordă mult spațiu portretelor lui Vlad Filat, Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin, pe ideea că în fiecare dintre ei există o ambiguitate – respectiv părți rele și părți bune. În acest moment, mingea ar fi, de fapt, la București, unde ar trebui să se decidă, între altele, renunțarea la „tăcerea ineficace” pe subiectul Moldova, crearea unui Minister pentru relația cu Republica Moldova și a unui fond Moldova, pe modelul fondului Marshall.

Sorin Bocancea polemizează, de asemenea în Adevărul, cu un comentariu apărut în zilele trecute care făcea România vinovată de exportul de corupție la Chișinău. În viziunea lui Bocancea, România a făcut foarte mult pentru moldoveni, în special prin acordarea de burse de studii și de cetățenii. Bucureștiul nu i-a „românizat” pe moldoveni, ci, cel mult, i-a „desovietizat”, susține comentatorul.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu publică un interviu cu politologul Octavian Milewski, activ într-un think tank european. Acesta nu crede că alegerile anticipate ar fi fost un pericol pentru Moldova. Marele pericol este însă, consideră Milewski, Vlad Plahotniuc, iar România ar trebui să se implice în scoaterea lui din joc, pe baza problemelor penale în care ar putea fi cercetat. Altminteri, riscă să devină realitate temerea că Plahotniuc se va replia. După ratarea postului de premier, Plahotniuc ar putea ținti, peste câteva săptămâni, postul de președintele Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG