Linkuri accesibilitate

Tudor Deliu: „O problemă - majoritatea parlamentară este considerată fracțiune sau coaliție a fracțiunilor”


Interviul dimineții cu un jurist deputat PLDM.

Săptămâna politică ce începe ar putea fi marcată, cu o foarte mare probabilitate, de învestirea unui nou guvern la Chișinău, propus de PD și desemnat la sfârșitul unui șir de evenimente extrem de contradictorii de șeful statului. Vom vorbi astăzi cu reprezentantul unei formațiuni care s-a declarat în opoziție față de guvernarea ce se prefigurează, nu înainte de a pierde pe drum vreo șapte voturi în Parlament.

Tudor Deliu
Tudor Deliu

Tudor Deliu, deputat PLDM, ce a rămas fidel liniei partidului, în contradicţie cu grupul disident din șapte deputați, este invitatul nostru matinal de astăzi.

Europa Liberă: Dle Deliu, PLDM a decis sâmbătă că trece în opoziţie, dar deja nu va mai avea decât 11 voturi în Parlament, nu-i așa?

Tudor Deliu: „Nu e chiar așa. În listă au semnat doar șase, deoarece sunt 55 de semnături. Dna Goța încă nu a depus semnătura în această listă.”

Europa Liberă: Deci, 12 voturi ați putea avea?

Tudor Deliu: „Da, 12 mandate.”

Europa Liberă: Ați rămas fără un grup disident din șase deputați. Ei şi-au declarat, inclusiv în scris, sprijinul pentru Guvernul Pavel Filip și au zis că nu-și doresc anticipate. Ar rezulta că voi, ceilalți, vă doriți?

Tudor Deliu: „Nu e chiar așa, deoarece la ședința Consiliului Politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova care a avut loc recent au fost discuții foarte aprinse pe marginea acestui subiect. Noi nu că nu ne-am fi dorit să ajungem la guvernare, ne-am fi dorit, dar cu întreaga fracțiune. Cei care au format această coaliție monstruoasă nici nu au vrut practic să discute cu noi, lor le-a fost de ajuns să acumuleze semnăturile pentru a înainta candidatura la funcția de prim-ministru fără a încerca să avem discuții constructive pentru crearea unei majorități constituționale, veritabile, care să poată să promoveze reforme în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Totuși, dacă nu era decizia acestor colegi ai Dvs. de a sprijini Guvernul propus de PD, acesta ar fi avut mari dificultăți să găsească sprijin probabil? Asta, vrei nu vrei, te duce cu gândul că în caz contrar ar fi fost anticipate?

Tudor Deliu: „Eu cred că dacă ei anterior nu depuneau aceste semnături - fiindcă cunoaștem faptul că au depus, apoi le-au retras, apoi iarăși au depus aceste semnături - eu cred că se putea ajunge la un numitor comun cu cele două fracțiuni pentru formarea unei majorități parlamentare. Dar, repet: după 13 decembrie, când Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat a decis că putem merge la negocieri doar înaintând candidatura la funcția de prim-ministru și cele trei precondiții pe care le-am înaintat noi le cunoaște toată lumea, practic aicea discuțiile s-au blocat. Deoarece cei din Partidul Democrat practic au refuzat să mai discute cu noi, invocând faptul că ei nu prea acceptă precondițiile pe care le-am înaintat și ei vor găsi o altă modalitate să formeze o majoritate parlamentară. Nu putem noi să zicem că Partidul Liberal Democrat a fost din start împotriva creării unei majorități. Pur și simplu condițiile pe care ni le-au creat ei au adus la ceea ce avem astăzi.”

Europa Liberă: Ce i-a determinat totuși, în viziunea Dvs., pe cei șase să abandoneze linia partidului?

Tudor Deliu: „Nu știu. Se discută foarte mult, dar eu sunt persoana care crede în fapte. Eu nu vreau astăzi să vin cu învinuirea colegilor de fracțiune. Îi consider deocamdată colegi şi am să încerc să argumentez mai jos de ce. Că au luat bani, că au fost șantajați – eu nu pot să vin cu aceste învinuiri, deoarece nu am probe, dar timpul va demonstra pentru ce au făcut ei acest fapt.”

Europa Liberă: Newsmaker este publicația care a scris, pe surse, că, de fapt, aceasta ar fi opțiunea liderului partidului Dvs., aflat acuma sub anchetă și după gratii, Vlad Filat. Că v-ar fi cerut să votați Guvernul. O informație pe care aproape că a confirmat-o un coleg de-al Dvs., deputatul Grigore Cobzac, l-am văzut într-o emisiune. Puteți să confirmați și Dvs. această informație?

Tudor Deliu: „Nu pot să confirm, deoarece eu nu am discutat telefonic cu dl președinte, Vlad Filat. Nu cunosc faptul. Dacă discuta cu mine, eu puteam să vă comunic acest lucru, însă eu nu am discutat cu dl președinte.”

Europa Liberă: I-ați numit colegi pe cei șase… Credeți că se mai pot răzgândi sau de ce?

Tudor Deliu: „Da, i-am numit colegi, deoarece la ședința Consiliului Politic s-a înaintat propunerea ca ei să-și retragă semnăturile de pe această listă odioasă și să mergem întreaga fracțiune să formăm fie o guvernare, fie să trecem întreaga fracțiune în opoziție. Nu știu cum vor derula lucrurile în continuare, dar am văzut că doi din ei în presă categoric deja au anunțat că nu vor retrage aceste semnături. Noi, practic, după ședința Consiliului nu ne-am văzut, dar la ședința Consiliului au fost prezenți doar doi deputați - a fost dl Ion Balan și dl Ștefan Creangă - ceilalți nu au fost prezenți. De aceea eu astăzi nu pot să mă pronunț, deoarece eu, personal, nu am discutat nici cu unul din ei în această perioadă.”

Europa Liberă: Apelez la expertiza Dvs. de jurist. Credeţi că această majoritate creată la începutul săptămânii trecute, ar avea vreo problemă legată de legalitate?

Tudor Deliu: „Da, părerea mea e că totuși ar avea probleme de legalitate. Deoarece în conformitate cu art. 4 din Regulamentul Parlamentului, majoritatea parlamentară este considerată legală când e creată din o fracțiune sau o coaliție a fracțiunilor.”

Europa Liberă: De ce nu se ia în considerare acest argument în acest caz? De ce nu s-a luat nici atunci când s-a creat o coaliție cu PLR? Nu e important?

Tudor Deliu: „Atunci s-a luat în considerație, fiindcă PLR s-au declarat fracțiune atunci, ei fiind șapte persoane i-au exclus pe cei cinci și au format fracțiunea PLR.”

Europa Liberă: Socialiștii au de gând acum să aducă subiectul ăsta în fața magistraților Curții. Ce șanse ar avea, credeți?

Tudor Deliu: „Au tot dreptul. Repet, majoritatea se formează din fracțiuni sau coaliția fracțiunilor, dar noi astăzi avem o coaliție formată din două fracțiuni și niște grupuri răzlețe de refugiați din alte partide. Eu nu pot considera că aceasta este totuși o coaliție sau o majoritate parlamentară formată din mai multe fracțiuni.”

Europa Liberă: Să vedem ce va zice Curtea, dacă va ajunge subiectul acolo. Protestatarii, care au ieșit joi și vineri în număr destul de mare în piață (în fața unora ați fost şi Dvs. cu un discurs) au spus că desemnarea lui Pavel Filip de șeful statului ar însemna că preşedintele a fost învins de oligarhie. Le împărtășiți acest punct de vedere?

Tudor Deliu: „Eu nu aș afirma acest lucru, deoarece există hotărârea Curții Constituționale care practic îl obligă pe președintele țării să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru dacă există o majoritate absolută formalizată printr-o listă de semnături.”

Europa Liberă: Ați sperat totuși să fie nominalizat repetat Ion Sturza?

Tudor Deliu: „Eu am sperat că la funcția de prim-ministru să fie desemnată o persoană care se bucură de sprijinul populației. Nu vreau să dau nume, fiindcă cei care stau azi în piață sunt votanții deputaților și dacă o candidatură înaintată nu are susținerea populară eu mă tem că evenimentele vor derula într-o altă manieră.”

Europa Liberă: Posturile tv ale lui Vlad Plahotniuc îi acuză de două zile pe Andrei Năstase și Renato Usatîi de pregătirea unei lovituri de stat? În ce scop, credeți?

Tudor Deliu: „Eu nu vreau să mă gândesc la aceste lucruri, deoarece într-adevăr aceasta ar fi o rebeliune și eu niciodată nu am fost adeptul acțiunilor de acest gen. Cred că lucrurile se pot rezolva pe cale democratică, pe cale de dialog, pe cale de negocieri și nicidecum prin rebeliuni sau prin acțiuni de masă care pot duce la nestabilitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dle Deliu, dar, în general, explicați-ne cum a fost posibil ca PLDM, dintr-un partid mare şi influent, cu cei mai mulți deputați, să ajungă într-o situație deplorabilă. E doar vina altora sau poate și vina partidului însuși?

Tudor Deliu: „Eu nu aș zice că Partidul Liberal Democrat din Moldova este într-o situație deplorabilă, lucrul acesta eu nu pot să-l confirm. O să vedeți că Partidul Liberal Democrat din Moldova o să se reabiliteze, fiindcă majoritatea deputaților care sunt astăzi în Parlament sunt consecvenți programului cu care au mers în fața alegătorilor, lucru care a fost apreciat și de cei care erau în Piața Marii Adunări Naționale după ce am declarat că noi suntem consecvenți și noi mai bine vom fi în opoziție decât să mergem să susținem acele planuri odioase pe care le urzesc unii foști colegi din alianță.”

Europa Liberă: Deja am văzut comentarii în care această decizie a PLDM este tratată în felul următor: că ați ales supraviețuirea partidului, dar ați cedat în ceea ce ar însemna să vă opuneți unui stat oligarhic, să vă opuneți capturării până la capăt a acestui stat.

Tudor Deliu: „Eu cred că și din opoziție se poate de luptat, poate chiar și mai mult. Fiindcă fiind într-o coaliție deseori ești nevoit să stai am să folosesc o metaforă „cu gura închisă”, deoarece trebuie să te supui deciziilor care le ia această majoritate care uneori sunt prea departe de ceea ce-ți dorești. Eu cred că Partidul Liberal Democrat din Moldova și din opoziție va fi un partid care va lupta pentru ceea ce a promis alegătorului. Cu atât mai mult că în luna martie vom avea Congres și vom face ca organele de lucru ale acestui partid să fie într-adevăr organe lucrative și să putem să implementăm programul pe care ni l-am asumat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:13 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG