Linkuri accesibilitate

Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva Iranului


Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva firmelor și unor persoane din Iran, legate de programul de dezvoltare a rachetelor balistice. Decizia vine la numai o zi după de Statele Unite și Uniunea Europeană au ridicat sancțiunile impuse Iranului în legătură cu programul nuclear al țării, bănuit că ar avea o componentă militară. Cinci rezidenți iranieni și o rețea de întreprinderi dinn Emiratele Arabe și în China au fost puși pe lista neagră, iar eventualelor lor bunuri din Statele Unite vor fi înghețate. Ei sînt acuzați că au favorizat transportul în Iran al unor componente de rachete, ascunzînd destinația lor printr-o serie de întreprinderi paravan.

Adam Szubin, adjunctul ministrului american de finanțe însărcinat cu lupta împotriva terorismului, a declarat la Washington că programul de rachete cu rază medie de acțiune al Iranului „reprezintă o amenințare pentru securitatea regională și globală”. Este vorba de rachete care în principiu ar putea fi dotate cu focoase nucleare.

Iranul și principalele puteri ale lumii au semnat în iulie anul trecut un acord care limitează programul nuclear iranian și prevede ridicarea treptată și controlată a sancțiunilor impuse în legătură cu acest program.

XS
SM
MD
LG