Linkuri accesibilitate

Rotfront


Una din zecile de trupe din Germania înființate de imigranți est-europeni, cu un succes efemer din cauză că au făcut o muzică prea volatilă ca să prindă rădăcini.

Rotfront este o trupă de la Berlin care cântă world music, și din ea fac parte opt oameni de diverse naționalități.

Grupul a fost înființat în 2003 - cu numele inițial de Emigrantski Raggamuffin Kollektiv Rotfront - de ucraineanul Iuri Gurji, neamțul Wladimir Kaminer și ungurul Simon Wahorn.

Kaminer a plecat între timp, și din Rotfront fac acum parte, împreună cu ucraineanul și ungurul amintiți mai devreme, Katia Tașeva din Bulgaria, Mad Millian, Anke Lucks, Max Hacker, toți trei din Germania, Phillip Zwirchmayr, din Austria, și Dan Freeman din Tasmania.

Au lansat doar trei albume, cam puține la cîte concerte concerte au la activ, au luat cîteva premii, între care Premiul German World Music la festivallul de folk TFF Rudolstadt.

Cântă ceva amestecat între rock, hip-hop, reggae, ska, klezmer, și în mai multe limbi, rusă, germană, maghiară și engleză (din păcate, ultimele două albume sînt cântate mai mult în engleză, ceea ce mie mi se pare că dăunează muzicii lor).

Rotfront e una din zecile de trupe din Germania, în special de la Berlin, înființate de imigranți est-europeni, cu un succes din păcate efemer, sau limitat la anumite cercuri, din cauză că au făcut o muzică prea eclectică și volatilă ca să poată prinde rădăcini.

Noi ascultăm piesa „B-style” de pe primul lor album „Visa Free” din 2009.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG