Linkuri accesibilitate

Vlad Țurcanu: „Președintele are nevoie de o majoritate parlamentară formalizată cu semnături valabile ale tuturor deputaților”


De ce a cerut Nicolae Timofti reconfirmarea semnîturilor pentru susținerea unui candidat la funcția de premier.

Președintele Nicolae Timofti a solicitat joi majorității parlamentare de la Chișinău să reconfirm semnăturile în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. Ce semnificație are această solicitare aflăm de la purtătorul de cuvînt al președinției moldovene Vlad Țurcanu.

Europa Liberă: Din comunicatul difuzat de Președinție rezultă că s-ar putea să nu mai existe cei 56 de deputați care pledau pentru un candidat anume. Acum, dacă nu vor exista cei 56, ce are de gând să facă Președintele?

Vlad Țurcanu: „Președintele așteaptă, așa cum reiese din comunicatul de presă, ca majoritatea constituită din 56 de deputați să reconfirme semnăturile prezentate ieri [miercuri] șefului statului în susținerea candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, după această oră fixată de către domnul Președinte, ora 21.00.”

Europa Liberă: Președintele deja și-a exprimat atitudinea față de candidatul majorității absolute. De ce ar mai avea nevoie de acest răgaz?

Vlad Țurcanu: „Președintele este în situația de a respecta Constituția și hotărârile Curții Constituționale. În condițiile în care, repet, o parte din cei 56 de deputați s-au exprimat public în sensul de a-și retrage semnăturile, președintele are nevoie, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale din 29 decembrie 2015, de o majoritate parlamentară formalizată, cu semnături valabile ale tuturor deputaților care susțin că, constituie o majoritate parlamentară în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG