Linkuri accesibilitate

Președintele Timofte așteaptă o nouă candidatură a majorității parlamentare la funcția de prim ministru


Noua majoritate parlamentară a spus că îl va propune și a doua oară la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc, deși el a fost respins miercuri de președintele țării pentru că nu ar întruni criteriile de integritate. Într-o declarație a majorității semnată de liderii componentelor ei, inclusiv Marian Lupu și Mihai Ghimpu, se spune că motivele invocate de Nicolae Timofti sunt „neîntemeiate” și că cei 56 de deputați susțin în continuare candidatura lui Plahotniuc. „Nu există… nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”, se mai spune în declarație.
După ce a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc, președintele Timofti a precizat, într-o declarație, că așteaptă o nouă candidatură până joi, la prânz.
Data limită pentru instalarea unui nou guvern este 29 ianuarie, după care președintele poate dizolva Parlamentul, declanșând alegeri generale anticipate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG