Linkuri accesibilitate

Chișinăuienii pro și contra unui premier compromis


Un susținător al Platformei „Deminitate și Adevăr” la protestele de la Chișinău
Un susținător al Platformei „Deminitate și Adevăr” la protestele de la Chișinău

Pe parcursul întregii zile centrul capitalei a fost blocat pentru că în Piaţa Marii Adunări Naţionale oamenii au cerut preşedintelui să nu nominalizeze un candidat impus de Partidul Democrat.

Decizia preşedintelui Timofti a fost luată în timp ce mii de oameni erau pe strazile capitalei: unii in favoarea lui Plahotniuc, altii impotriva numirii lui ca premier. Manifestatiile au inceput de dimineata si s-au desfasurat in doua locuri diferite ale Chișinăului.

În tabăra susţinătorilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” s-a vorbit despre o mică victorie după ce şeful statului a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, iar mai mulţi manifestanţi nu au ezitat să se prindă în horă la auzul veştii. Unul dintre combatanţii care protestează din toamnă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Nicolae Bârlădeanu, crede însă că e prea devreme ca mulţimea să se îmbete cu apă rece şi asta pentru că mâine Partidul Democrat ar putea să-şi ia revanşa:

Nicolae Bîrlădean: „Noi conştientizăm foarte bine că orice candidatură de la PD nu aduce la bine. Platforma „Demnitate şi Adevăr” cere alegeri anticipate. Trebuie să riscăm, or, nu mai avem ce pierde.”

Pe parcursul întregii zile centrul capitalei a fost blocat pentru că în Piaţa Marii Adunări Naţionale oamenii au cerut preşedintelui să nu nominalizeze un candidat impus de Partidul Democrat, pe când în scuarul din faţa Teatrului de Operă şi Balet, din contra, manifestanţii scandau numele lui Vladimir Plahotniuc.

Ioan Mircoș
Ioan Mircoș

Deşi nu am văzut ciocniri, câţiva protestatari au fost mai arţăgoşi. Unul dintre susţinătorii lui Vlad Plahotniuc, Ion Mircos, venit de la Străşeni în capitală, s-a arătat mirat de înverşunarea unora împotriva liderului informal al Democraţilor:

Ion Mircos: „Concret, în ce-i vinovat Plahotniuc?”

Europa Liberă: Dvs credeţi că, de fapt, Dlui este o bună candidatură la funcţia de premier?

Ion Mircos: „Socot! Şi dacă trebuie să scoată ţara din nevoi în momentul de faţă, numai Plahotniuc poate să o facă.”

Europa Liberă: Dacă Dl Plahotniuc este atât de bun, de ce sunt atât de mulţi oameni care protestează împotriva Domniei Sale?

Ion Mircos: „Vă spun de ce. Protestează pentru că aşa au fost informaţi. Mie nu mi-a plătit nimeni nimic, eu am venit din buna credinţă, ca să scoatem la capăt cu nevoile pe care le avem astăzi în ţară. Vedeţi ce se face? Leul nostru a devenit aproape de nimic. Fiecare face ce vrea, sunt peste tot numai şi numai încălcări de lege.”

Pe un alt protestatar, Tudor Goncear, din Temeleuţi, Călăraşi, l-am surprins în timp ce îndemna oamenii din faţa Teatrului de Operă şi Balet să meargă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să se alăture susţinătorilor Platformei „DA”:

Tudor Goncear: „Nici nu chibzuiesc unde pleacă ei acum. Acolo ascultă muzică, cu muzică toată viaţa au trăit.”

Europa Liberă: Cineva ar putea să spună că, bine, poţi mobiliza un om, doi, zece, o sută, dar nu chiar atât de mult. Vorbim de câteva mii…

Tudor Goncear: „Domnişoară, e de ajuns să corupi toată Televiziunea, Internetul şi le mai dai câte 50 de lei. Iată unde se duc.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, de ce se lasă manipulaţi oamenii?

Tudor Goncear: „Pentru că nu au tărie de caracter. Sunt moi, sunt moldoveni. Dacă ar fi zece georgieni sau cinci nemţi, ar fi altceva.”

Europa Liberă: Şi care-i soluţia?

Tudor Goncear: „Nu-i nicio soluţie, Doamnă. Nu facem nimic. Ce, să luăm furcile? Ne împuşcă. Uitaţi-vă la cârdurile de poliţişti. Nu faci nimic. Aşa-i viaţa!”

Preşedintele Nicolae Timofti le-a cerut deputaţilor care fac parte din coaliţia majoritară să propună un alt candidat la postul de premier.

Olga, o femeie între două vârste, speră că şeful statului va alege mâine un pretendent asupra căruia nu planează suspiciuni de integritate: „O decizie corectă, să fie cu poporul, să nu fie cu conducerea care este în ziua de astăzi, pentru că ei toţi ne-au minţit. Noi le-am dat votul nostru, i-am ales ca pe nişte oameni de încredere, dar ei ne-u trădat”.

Joi, 14 ianuarie, liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr” şi-au îndemnat susţinătorii să iasă din nou la protest, pentru a cere preşedintelui Nicolae Timofti să nu nominalizeze un premier compromis.

Previous Next

XS
SM
MD
LG