Linkuri accesibilitate

Discursul asupra Stării Uniunii al președintelui Barack Obama va fi unul optimist (VIDEO)


Șeful administrației de la Washington va vorbi despre progresele economiei americane.

Se așteaptă ca în ultimul discurs al său despre Starea Uniunii președintele american Barack Obama să treacă peste lista legilor pe care el speră că Congresul le va aproba anul acesta.

Potrivit consilierilor săi, șeful administrației americane va avea o abordare neortodoxă în 2016, concentrîndu-se pe enumerarea succeselor lui în cei șapte ani de mandat, și apoi pe o evaluare optimistă a viitorului.

O spune și președintele însuși într-o înregistrare video postată pe Facebook de Ambasada Statelor Unite la București:

Potrivit consilierilor prezidențiali, Obama consideră că discursului asupra Stării Uniunii de anul acesta va fi în contrast cu predicțiile sumbre ale candidaților prezidențiali republicani ce speră să-i ia locul anul acesta.

Decizia de a nu menționa deloc obiectivele legislative din 2016 este o recunoaștere a faptului că principalele două partide americane, cel democrat și cel republican, au divergențe din ce în ce mai mari înainte de alegeri asupra unor chestiuni cu puternic impact emoțional, de la controlul armelor de foc la criza siriană, făcând foarte dificilă ajungerea la o înțelegere pe aceste teme.

Președintele va vorbi deci pe un ton oprimist despre progresele economiei americane, care intra, în momentul când el a preluat prima oară acum șapte ani mandatul de la Casa Albăm în cea mai adîncă recesiune de la Marea Depresie, iar acum este cel mai performant actor din economia globală care e, însă, ce-i drept încă lentă.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG