Linkuri accesibilitate

Vitali Portnikov: „Criza nu are fund și acest lucru trebuie înțeles”


Comentatorul Serviciului rusesc al Europei Libere despre criza politică de la Chișinău.

Cum sunt văzute ultimele evoluţii politice de la Chişinău de către un analist politic independent din regiune? Valentina Ursu a stat de vorba cu Vitali Portnikov:

Europa Liberă: La Chișinău se discută despre începutul nereușit al negocierilor pentru formarea unei coaliții, despre faptul că țara, mai mult ca niciodată, are nevoie de stabilitate politică, de guvern și Parlament, de instituții apte de muncă. Cum este văzută peste hotare această criză politică?

Vitali Portnikov
Vitali Portnikov

Vitali Portnikov: „Nu ne rămâne decât să regretăm că în situația când în Republica Moldova s-a format cea mai favorabilă conjunctură geopolitică, din toată istoria țării, elita politică moldovenească dă dovadă de un asemenea egoism și lipsă de perspicacitate. Pentru că anume acum, după victoria Maidanului în Ucraina, a apărut o posibilitate reală pentru a restabili integritatea teritorială a țării, întrucât este clar că noua conducere a Ucrainei niciodată nu va avea față de Transnistria comportamentul pe care l-au avut predecesorii acesteia. Și problema restabilirii integrității teritoriale a Moldovei poate fi, dacă doriți, o problemă la fel de importantă pentru Ucraina precum restabilirea propriei integrități teritoriale. Pentru că anume acum, când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și s-a obținut regimul fără de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, au apărut posibilități pentru continuarea cu succes a procesului de integrare europeană. Eu consider că Republica Moldova a avut mult mai multe șanse nu numai să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și să fie admisă în Uniunea Europeană, șanse mult mai mari decât alte republici postsovietice.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că noua majoritate parlamentară care se formează acum ar fi capabilă să promoveze cursul european al Moldovei și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:15 0:00
Link direct

Vitali Portnikov: „Eu sper că această nouă majoritate parlamentară, dacă va fi formată, va continua acest curs, pentru că în această majoritate parlamentară se regăsesc reprezentanții acelor partide care, în repetate rânduri, au declarat că susțin cursul de integrare europeană a țării. Însă, iarăși, trebuie să spun că e una să declari ceva și altceva este să faci o asemenea schimbare a bazei legislative care într-adevăr să ducă Moldova în Uniunea Europeană și lupta împotriva corupției să nu fie folosită în scopuri politice, dar în scop de ridicare a economiei țării și a nivelului de viață al cetățenilor. Și acesta e un aspect foarte important de care trebuie să se țină cont.”

Europa Liberă: Cum se poate lupta consolidat împotriva „clanurilor mafiote de la putere”?

Vitali Portnikov: „Cred că aceasta e o întrebare pentru societatea Moldovei, pentru că trebuie elaborate pârghii de control asupra puterii. Este necesar ca cetățenii țării nu doar să vrea să meargă fără de vize în Europa, dar și să trăiască ca în Europa. E necesară munca în comun a guvernelor Moldovei și României pentru a identifica acțiuni care pot accelera integrarea europeană a Moldovei. Însă aceste lucruri pot fi realizate numai în caz că va dispărea acel egoism, ambițios, pe care îl urmărim la reprezentanții partidelor politice moldovenești în ultimii ani. Pentru că de fiecare dată apare întrebarea: ce îi divizează pe aceștia? Ce divizează PDM, PLDM, partidul domnului Leancă, PPEM? Viziunile ideologice sau ambițiile personale ale liderilor și patronilor acestora? Despre poziția liberalilor nici nu mai vorbesc, consider că ei au o platformă ideologică care într-adevăr îi deosebește de alte partide pro-europene. Dar și această platformă ideologică putea fi armonizată pentru viitorul european al Moldovei, întrucât eu cred că Republica Moldova este mai bine să se întâlnească cu România în Uniunea Europeană decât să mizeze pe unirea cu România.”

Europa Liberă: Credeți că are importanță cine va veni în fruntea guvernului de la Chișinău?

Vitali Portnikov: „Eu cred că dacă în fruntea acestui guvern se va afla un oligarh, dar nu un specialist care se bucură de încrederea societății, va fi o altă greșeală, care va duce, iarăși, țara la un impas.”

Europa Liberă: Moldova trebuie să caute dușmanii în exterior sau în interior?

Vitali Portnikov: „E clar că influența din extern asupra Moldovei are un impact destul de serios. Rusia face tot posibilul pentru a destabiliza situația politică din țara dumneavoastră, pentru a întări influența forțelor pro-rusești, a partidelor domnilor Dodon și Usatîi.”

Europa Liberă: Dar cu ce scop?

Vitali Portnikov: „Cu scopul de a-și crea propriul pol de influență la hotarul cu Ucraina și Uniunea Europeană. Veți vedea cum se va manifesta aceasta, dacă vor învinge forțele pro-ruse. Țara dumneavoastră va deveni o bază pentru manifestații antieuropene, antieuroatlantice, antiucrainene. Însă, iarăși, majoritatea populației din Moldova nu manifestă asemenea stări de spirit. De aceea și spun că forțele care reprezintă partidele pro-europene trebuie să se consolideze ca să nu admită o asemenea evoluție a lucrurilor. Eu în general nu consider că Uniunea Europeană ar lupta cu Rusia, consider că Rusia luptă cu Uniunea Europeană. Și nu înțeleg rostul acestei lupte din partea Rusiei.”

Europa Liberă: Și cine va câștiga?

Vitali Portnikov: „Va câștiga viitorul, va câștiga Europa, va câștiga Occidentul. Problema e unde se va afla în acest timp Republica Moldova. Fără nicio îndoială, locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Și nu numai din considerente politice, economice și sociale, ci pentru că două părți ale poporului român, despărțite de vicisitudinile politice, au toate posibilitățile anume în Uniunea Europeană să se reunească cu succes, fără a-și schimba hotarele de stat. Și eu sincer le doresc acest lucru atât românilor, cât și moldovenilor.”

Europa Liberă: Credeți că în Moldova există deosebire între felul cum guvernează forțele de dreapta și de stânga?

Vitali Portnikov: „În lumea civilizată nu există deosebire.”

Europa Liberă: Dar în Moldova?

Vitali Portnikov: „În Moldova deseori forțele de stânga nu sunt atât de stânga, cât pro-imperiale, șovine. Ele nu sunt de stânga, sunt, în esență, forțe șovine ordinare. Eu nu consider că partidele antiruse din Moldova sunt de dreapta. Dacă ne uităm la ideologia liberalilor, spre exemplu, ei sunt mai degrabă de stânga decât de dreapta, însă ei sunt pro-europeni, partid pro-românesc. Iar Partidul Socialiștilor sau Partidul Comuniștilor, ei niciodată nu au înaintat lozinci de stânga, ei pur și simplu sunt partide care au aspirat la prietenia cu Kremlinul.”

Europa Liberă: Însă acum în legislativul de la Chișinău sunt și foști comuniști care vor să participe la formarea unei coaliții de guvernare.

Vitali Portnikov: „Cred că aceasta nu e o problemă de ideologie pentru ei. Dacă foștii membri ai Partidului Comuniștilor, dar și cei de acum ai Partidului Comuniștilor vor să voteze pentru opțiunea europeană, euroatlantică, problema nu e în denumirea formațiunii, problema e ce principii vor promova pentru patria lor. Și eu sunt ferm convins că partidul care apără vectorul pro-rusesc, antieuropean al Moldovei se situează pe poziții antimoldovenești și antistatale.”

Europa Liberă: Sunt păreri că în Moldova nu poate fi mai rău decât cum e acum.

Vitali Portnikov: „Nu sunt de acord cu aceasta. Criza nu are fund. Și acest lucru trebuie înțeles. De aceea oamenii nu trebuie să se gândească că nu se poate luneca înapoi, ci cum să meargă înainte.”

Europa Liberă: În diferite țări sunt interese, corupție, se fac delapidări, dar sunt și limite, este interesul național. Cum este văzut interesul național în Moldova?

Vitali Portnikov: „Nu sunt sigur că există vreo limită pentru politicienii din Moldova. Dar aș fi vrut ca ei să nu treacă de această limită. Pentru mine este evident că interesul național al Moldovei este integrarea în Uniunea Europeană, este restabilirea integrității teritoriale, este ridicarea nivelului de viață al oamenilor, încetarea exodului din țară în căutarea unui loc de muncă, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată munci la ei acasă, dar și asigurarea de posibilități pentru o dezvoltare normală în viitor, și este o asemenea dezvoltare a Republicii Moldova pentru care să nu existe sentimentul de rușine în fața copiilor și nepoților. Acestea sunt interesele naționale. Și dacă politicienii vor începe să se conducă de acestea, fără a se gândi cum să își umple buzunarele și să își satisfacă ambițiile personale, totul va fi bine.”

Europa Liberă: Dar acei care au furat mai pot rămâne la cârma țării?

Vitali Portnikov: „Cred că e o problemă ce ține de legislație. Dacă legislația îi permite oricărui om de stat să devină hoț, legislația trebuie schimbată și să fie amnistiați cei care de fapt au devenit jertfele acestor prevederi. Dacă însă este vorba despre infracțiuni de drept comun, sigur că acești oameni nu trebuie admiși la cârma țării. Legislația în țările postsovietice a fost formată astfel încât orice om, care începe să desfășoare o activitate antreprenorială, deschide întreprinderi, vrea cumva să se dezvolte, în 48 de ore se poate transforma într-un infractor de drept comun. Anume cu aceasta trebuie să luptăm, aceasta și va fi lupta adevărată împotriva corupției.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG