Linkuri accesibilitate

Un nume pentru premier. Suspansul se prelungește


Democrații din Moldova au decis să anunțe miercuri candidatura viitorului șef al cabinetului de miniștri.

Democrații din Moldova au decis să anunțe mâine pe cine ar dori să conducă viitorul cabinet susținut de noua majoritate parlamentară. Tot mâine ar urma și liberal democrații să-şi spună părerea și tot mâine ar urma ca președintele Nicolae Timofti să anunțe un nume pentru funcția de premier. Pe scurt: suspansul continuă, mai trece o zi, se mai negociază…

Discuțiile dintre democrați și liberal democrați s-au purtat pe fundalul constituirii unei coaliții din 56 de deputați, între care și șapte deputați PLDM, care au decis să participe la formarea guvernului. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus azi că și alți parlamentari din PLDM, care nu au semnat declarația de formare a unei noi majorități, înmânate ieri președintelui Timofti, ar putea să se alăture:

„Am constatat cu toții împreună la momentul acestei întrevederi, că astăzi noi avem o majoritate parlamentară formalizată. Concomitent, am dat un mesaj foarte pozitiv privind extinderea acestei majorități printr-o eventuală decizie pozitivă a fracțiunii PLDM, să adere la constituirea acestei majorități parlamentare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Liderul PD a mai spus că recent creata majoritate parlamentară nu este rezultatul unor negocieri, ci o decizie bazată pe responsabilitate politică.

Mâine, democrații ar urma să decidă cine va fi candidatul pentru funcția de premier, prerogativă pe care și-au asumat-o după demiterea guvernului Streleț.

Până acum, liberal-democrații au insistat ca nu democrații să fie cei care nominalizează premierul. O decizie despre angajarea sau nu, într-o nouă coaliție guvernamentală, spune deputatul Valeriu Ghilețchi, va fi luată mâine, după ședința fracțiunii.

„Noi am discutat, am aflat răspuns la mai multe întrebări. În baza acestei informații pe care o avem noi vom analiza, de fapt, dacă putem lua o decizie sau vom aștepta până va fi totuși anunțat candidatul.”

Valeriu Ghilețchi notează că cei care vor susține candidatura PD-ului pentru funcția de premier, ar urma să înceapă ulterior negocierile ce vizează repartizarea funcțiilor:

„După ce va fi desemnat candidatul, atunci toți cei care își vor exprima disponibilitatea pentru a susține un guvern în frunte cu candidatul desemnat, se vor începe propriu-zis negocierile. Negocierile vor demara după desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.”

Mâine, noua coaliție parlamentară urmează să-i propună președintelui candidatul pentru funcția de premier. Solicitarea lui Nicolae Timofti este ca cel desemnat să fie o persoană asupra căreia nu planează suspiciuni de integritate.

XS
SM
MD
LG