Linkuri accesibilitate

Cercurile xenofobe îl atacă pe premierul Bohuslav Sobotka în Cehia


Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka

Premierul ceh a devenit ținta atacurilor frecvente atît ale rivalilor din lumea politică oficială, în frunte cu președintele populist și xenofob Milos Zeman, cît și ale cercurilor neonaziste.

Premierul social-democrat al Cehiei, Bohuslav Sobotka, a cerut serviciilor de securitate să verifice siguranța comunicațiilor instituțiilor statului după ce un server neo-nazist i-a publicat corespondența pe net ca „pedeapsă” că pledează pentru ajutorarea refugiaților.

În vreme ce marea majoritate a politicienilor cehi profită de sentimentele xenofobe de moment pentru a-și mări preferințele electorale, premierul social-democrat Bohuslav Sobotka a făcut notă aparte în câteva rânduri, îndemnând la toleranță și înțelegere pentru străini.

Premierul ceh a devenit de aceea ținta atacurilor frecvente nu doar ale rivalilor din lumea politică oficială, în frunte cu președintele populist și xenofob Milos Zeman, dar și ale cercurilor neonaziste. După ce extremiștii l-au jignit în fel și chip pe rețelele sociale și în presa de extremă dreapta, site-ul rasist White Media a dezvăluit recent e-mailuri ale premierului Sobotka, „culese” din cutia lui poștală înregistrată la firma de internet particulară Seznam. Ceva mai devreme, hackerii necunoscuți atacaseră și contul de Twitter al premierului ceh, publicând acolo mesaje anti-imigrație.

Structurile de securitate au dat asigurări că în cutia poștală particulară a lui Sobotka nu au trimise niciodată informații confidențiale, care se înmânează pe alte canale, protejate. Mesajele publicate se referă printre altele la criza migranților, la ședințele coaliției de guvernare, la numirea unui nou șef al Radioului public, dar și la împrumuturile ipotecare particulare ale lui Sobotka.

Administratorii necunoscuți ai site-ul rasist au amenințat că dacă vreunul din ei este pedepsit, vor dezvălui și alte mesaje, pe care le anunță drept „compromițătoare”.

Reacția lui Sobotka a fost de minimalizare a incidentului. „Am devenit și eu, ca mulți alții, ținta hackerilor”, a declarat luni premierul. El a adăugat că adversitatea extremiștilor nu este îndreptată împotriva lui, ci a valorilor umaniste pe care le promovează: „A fost un atac împotriva principiilor fundamentale ale societății democratice, întemeiată pe libertate, toleranță și respectarea drepturilor omului”, a spus Sobotka.

Unii comentatori din presa cehă au observat că dincolo de pericolul de securitate obiectiv reprezentat de accesarea ilegală a e-mailului personal al premierului, dezvăluirile arată că el este un politician integru, care spune același lucru și în public, și în particular.

Gestul rasiștilor este interpretat în general ca o încercare de discreditare prin mijloace josnice, iar nu ca un efort nobil de a permite publicului să afle mai multe din culisele politice, cum l-a prezentat site-ul White Media.

În urma incidentului autoritățile cehe au recomandat politicienilor să folosească cât mai puțin conturile particulare de e-mail și au pornit o anchetă pentru a descoperi cine anume a intrat în contul lui Sobotka.

Deși cehii resping în mare majoritate primirea migranților și se tem că ei ar putea mări riscul terorist, sondajele de opinie arată că cehii nu favorizează mai mult decât în trecut partidele extremiste, de dreapta, care nu au șanse să treacă pragul reprezentării parlamentare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG