Linkuri accesibilitate

Dezbateri în campania pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite


Candidatura senatorului Ted Cruz contestată de Donald Trump deoarece s-a născut în afara SUA.

O dezbatere in campania americană pentru presedintie pune in discutie dreptul senatorului Ted Cruz de a candida. Care sint coordonatele controversei? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Senatorul de Texas, Ted Cruz s-a nascut in Canada, mama lui fiind cetatean american si tatal, de origine cubaneza. Omul de afaceri, Donald Trump sustine că Cruz – care ii este adversar in campanie – trebuie sa-si clarifice situatia, pentru ca altfel expune nominalizarea unei contestatii in justitie, din partea democratilor.

La originea sugestiei este intrebarea daca o persoana nascuta in afara Americii poate sa candideze la presedintie. Constitutia prevede ca au dreptul sa candideze ceea ce denumeste „natural born citizens” – si aceasta formulare poate fi intrepretata. Cei care sustin ca Cruz are dreptul sa candideze fac referire la un document din 1790 care arata că copii ai unor cetateni americani, nascuti in afara tarii sint considerati cetateni americani de la nastere.

Constitutia nu este insa explicita in aceasta problema. Adversarii teoriei arata ca Tribunalul Suprem nu s-a pronuntat niciodata. Ei spun ca, pentru cei care isi bazeaza concluziile pe sistemul juridic din 1780 – 1790, nu exista nici un dubiu ca o persoana care candideaza la presedintie trebuie sa fie nascuta in America.

Cruz nu este singurul candidat in istoria recenta aflat in aceasta situatie. John McCain s-a nascut in regiunea Canalului Panama, dar intr-o baza militară, considerata teritoriu american. Cruz citeaza documente legale sustinind ca un copil cu cel putin un parinte american, care se naste peste hotare este considerat american de la nastere si nu este nevoie sa fie naturalizat.

Dar experti arata ca aceasta chestiune nu va fi definitiv transata pina cind ea va fi adusa in fata Tribunalului Suprem sau rezolvata printr-un amendament constitutional.

XS
SM
MD
LG