Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „Dacă am contabiliza transfugii, partidul traseiștilor ar fi cel mai numeros din Parlament...”


Interviul dimineții cu editorialistul „Ziarului Național”.

O majoritate confortabilă din 56 de deputaţi, dintre care ceva mai puţin de jumătate şi-au părăsit partidele cu care au intrat în Parlament, i-a fost prezentată şefului statului ca viitoare alianţă de guvernare. Întrunită de PD, această nouă majoritate, care-şi proclamă codul genetic pro-european, urmează să dea, obligatoriu, un prim-ministru şi un guvern pentru următorii trei ani, dar şi să crească pentru a vota în curând un nou şef de stat.

Punctul de vedere al analistului politic Victor Ciobanu, editorialist „Ziarul Naţional”, asupra ultimelor evoluţii.

Europa Liberă: O nouă majoritate parlamentară, a 56 de deputaţi, cel puțin la această oră pusă pe hârtie cu semnături şi declaraţii pe masa şefului statului. Preşedintele Nicolae Timofti va fi ca şi cum obligat să accepte candidatura acestei majorităţi, formate în mare parte din parlamentari extraşi de Partidul Democrat din alte formaţiuni pentru funcţia de prim-ministru. Întâi de toate, cum explicaţi Dvs. faptul că atâţia deputaţi s-au transformat, subit, în condrumeţi, cel puţin, ai Partidului Democrat?

Victor Ciobanu: „Știm foarte bine metodele de convingere ale Partidului Democrat și nu este o surpriză această majoritate. Am scris chiar eu la această temă că se va forma o majoritate eclectică din transpuși din diferite fracțiuni în baza PD-ului. Poate un pic mai originală a fost mișcarea cu cei 14 comuniști convertiți la social-democrație și, iată, asistăm acum la un fenomen inedit în Republica Moldova când după sărbători ideile social-democrate brusc au devenit foarte populare în aria noastră politică.

Pe de altă parte, dacă am sta să contabilizăm toți transfugii și dacă eventual am admite că ei ar putea forma un partid sau cel puțin o fracțiune, atunci am constata că de fapt partidul traseiștilor ar fi cel mai numeros din Parlamentul Republicii Moldova. Și asta tot este un fenomen foarte interesant, în ce măsură și în ce direcție degradează procesul politic din Republica Moldova. Este o majoritate cum am zis eclectică, de interes de moment, formată ad-hoc de Partidul Democrat, de fapt asistăm la un ultim act al acestei farse sau tragedii de capturare definitivă a politicului din Republica Moldova și iată că această majoritate reprezintă de fapt acest fenomen.”

Europa Liberă: Dvs. sunteţi cunoscut ca un critic acid al modului în care PD îşi consolidează puterea. Totuşi, ce e bine şi ce e rău în această majoritate, mai ales ţinând cont de faptul că membrii ei se declară în scris cavaleri ai integrării europene şi apărători ai Moldovei în faţa „euro-asiaticilor”?

Victor Ciobanu: „Eu cred că până la urmă parcursul european, parcursul euro-asiatic au devenit la noi doar etichete care se folosesc strict după necesitate de a declara anumite lucruri și nu au în esență absolut nimic. Dacă e să ne referim la tot ce au făcut alianțele precedente autodeclarate pentru integrare europeană, vedem că acest parcurs de fapt nu prea are nimic în comun cu valorile propriu-zise ale Uniunii Europene. Și îmi vine foarte greu să-mi imaginez că această majoritate declarată pro-europeană chiar va recurge la reforme, în eventualitatea instalării unui Guvern stabil, așa cum se pretinde si cum am auzit ieri la toate televiziunile la care deja se jubila că avem o stabilitate și vom avea o guvernare stabilă pe parcurs de trei ani.

Aici aș atenționa asupra unui moment foarte important după mine, fiindcă au fost întrebați în special reprezentanții PD, PL care cel mai tare vociferează păstrarea acestui curs pro-european dacă vor fi ei capabili să lupte contra corupției, adică punctul cel mai vulnerabil al guvernărilor precedente, la care răspunsurile au fost ezitante, s-a spus că nu este scopul acum, acum trebuie stabilizată de fapt situația. Și din care eu mi-a tras concluziile de rigoare - lupta cu corupția va fi mimată în continuare, vor fi desemnați cu siguranță un grup de vinovați din cei care nu s-au conformat sau încă nu s-au conformat acestei majorități, deci va fi în continuare o mimare, o luptă selectivă așa demonstrată pe sticla televizorului, în rest nu se va întâmpla nimic.”

Europa Liberă: Totuși, dle Ciobanu, cum ar putea demonstra credibil pentru Dvs. această nouă majoritate o fidelitate sinceră, dacă admitem acest lucru, față de principiile și valorii integrării europene?

Victor Ciobanu: „Ar fi câteva lucruri extrem de simple. Demisia, de exemplu, a procurorului general Gurin sau în sfârșit demisia și numirea șefului Băncii Naționale, demisia directorului CNA. Până la urmă a fost lista celor 12 demnitari, care a fost de fapt o precondiție a PLDM, dar nu a fost luată în seamă de ceilalți participanți la negocieri.”

Europa Liberă: Ați vorbit chiar Dvs. de partidul traseiștilor. In același context, cât de credibile mai sunt partidele, în opinia Dvs., în condiţiile în care aceştia au fost folosite ca vehicule politice de intrare în Parlament, iar apoi s-au dezintegrat într-o măsură mai mare sau mai mică?

Victor Ciobanu: „Eu zic că asistăm la un fenomen inedit, interesant în urmă căruia, de fapt, alegerile pe liste de partid în sistemul actual al Republicii Moldova după această decizie oportunistă a Curții Constituționale își pierd orice sens. Pentru că poți ajunge pe orice listă și indiferent cu ce procentaj și care partide acced în Parlament, ulterior se poate forma o majoritate cum o vedem acum care este până la 56 și cum ne-a spus dl Lupu care poate să crească și sunt sigur că va crește până la majoritatea necesară a alegerii unui președinte, până la 61 și în sus de voturi. Și atunci, nu mai are rost să mergi programe, cu ideologii, doctrine ș.a.m.d., să formezi partide care să fie oarecum distincte.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă, de fapt, acum cu PLDM? Asistăm la dezintegrarea acestui partid?

Victor Ciobanu: „PLDM a fost țintă atacului lui Plahotniuc, a fost un plan regizat din timp. Și acum da, asistăm până la urmă la dezintegrarea lui, cel puțin la nivel central politic așa să-i zic și nu este o surpriză. Am zis-o chiar după demisia Guvernului Streleț că vor fi cu siguranță transfugi din PLDM, pentru că istoria PLDM ne spune că a fost un partid la guvernare și atunci este clar cum se completează acest partid.”

Europa Liberă: Acum dacă ne uităm la „grupul Leancă”, cum explicaţi „întârzierea” de decizie a „grupului Leancă”, nu ați avut senzația asta de parcă a fost uitat?

Victor Ciobanu: „Nu cred că a fost uitat. Pe de o parte aș spune că partidul lui Leancă ține foarte mult la relația cu partenerii externi care se află în Germania, dacă ne referim la partidul dlui Leancă și cred că asta a fost ezitarea pe exterior. Pe de altă parte, nu exclud că și în acest joc, practic un fotbal total ne demonstrează acum Plahotniuc este o stratagemă de a scoate oarecum un partid de sub suspiciunea asta de traseism, la lăsa oarecum imaculat pentru orice eventualitate care ulterior poate fi folosit în alte construcții și cu alte scopuri.”

Europa Liberă: Preşedintele Timofti şi-a reiterat apelul său ca, în timpul procedurii de selectare a unui candidat la funcția de prim-ministru, partidele parlamentare să țină cont de integritatea candidatului. Cine va trebui să judece dacă un candidat sau altul trece examenul în acest sens?

Victor Ciobanu: „Am văzut că până la urmă la noi judecătorul final este într-un fel Curtea Constituțională care iată recent și-a atribuit și funcția și de legiuitor într-un comentariu al președintelui. Dar dacă e să ne referim la ziua de miercuri eu cred că da, aici o mică intrigă se mai păstrează, cred că până la urmă se va merge pe varianta acestei majorități și un candidat, altul decât Plahotniuc propus de această majoritate. Nu exclud nici varianta când președintele poate să refuze candidatura propusă de această majoritate, pentru că în opinia mea președintele totuși trebuie să se conducă de norma constituțională. Iar coalițiile, majoritățile se formează din partide și nu din adunătură, din traseiști, individuali, prin cumpărare, șantaj ș.a.m.d..”

XS
SM
MD
LG