Linkuri accesibilitate

"În loc să fie în ședințe de parlament până seara târziu să discute reforme atât de necesare, ei scriu statusuri pe Facebook din vacanță"


Jurnalul săptămânal cu Artur Gurău.

Născut la 13 iulie 1985 în orașul Chișinău. Absolvent al Liceului “Gheorghe Asachi” și al Facultății de Drept de la USM. Consultant în comunicare online și pasionat de tehnologie. A fost recunoscut bloggerul anului înainte să lanseze mai multe afaceri din domeniul digital. Actualmente este directorul agenției “Granat” și coordonatorul conferinței “Rockit”.

Luni

Jurnalul săptămânal cu Artur Gurău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct

Imi plac diminetile de luni, sunt noi inceputuri. De obicei luni imi planific saptamina. Sunt atit de multe lucruri de facut, cind sa le reusesti pe toate? E vacanta pentru multi moldoveni, traditional prima saptamina din an e vacanta si pentru colegii mei de la agentia de comunicare online Granat. Ajung totusi la birou pentru ca sunt subiecte importante la care lucrez, responsabilitati care nu pot fi aminate. Seara ma intilnesc cu echipa de la Rockit. O mina de oameni pregatesc ceea ce va fi cel mai mare summit regional pe partea de digital media, inovatii si antreprenoriat din cite a vazut Moldova. La inceput de februarie avem doua zile de conferinta cu speakeri valorosi din peste 15 tari, peste 50 de invitati din regiune. Glumim ca e un Eurovision pe partea de digital communication pe care il facem in Moldova, atit de mare va fi. Biletele se cumpara la pachet, deja jumate s-au luat, mai ales ca au fost la pret promotional. Astfel de evenimente sunt importante pentru noi, ele ne inspira din cele mai bune studii de caz si experiente de succes din regiune, ne invata cum putem utiliza tehnologiile moderne pentru dezvoltarea noastra si o comunicare cit mai eficienta pentru organizatiile si companiile in care lucram. Dupa sedinta cu echipa de la Rockit, o alta sedinta cu partenerii mei de la un start up la care lucrez. Discutii aprinse in engleza pina suntem anuntati ca cafeneaua se inchide. In prima zi de luni din acest an mi-am planificat aproape tot anul, sau mai degraba am prioritizat. Pe drum acasa a inceput sa ninga, miine va fi frumos.

Marti

Am lasat masina acasa. In primul rind afara e frumos. Pe de alta parte, in Chisinau se conduce tot timpul greu dupa prima zapada. Am impresia ca se calca mereu pe aceeasi grebla si nu se invata minte. Vreau sa vad macar un politist care directioneaza traficul ca sa fluidizeze traficul si sa faca viata soferilor mai usoara, nu doar atunci cind trece vreun oficial si se blocheaza drumul. Apropo de oficiali, citesc ultimele stiri. Atita grija le purtam si toata atentia media este focusata pe ei, pe cind lor le este in cot de propriul popor. In loc sa fie in sedinta de parlament de dimineata pina seara sa discute reforme atit de necesare, ei scriu statusuri pe Facebook din vacanta. In loc sa transpire in parlament pentru bunastarea noasta, ei transpita pe pirtiile de ski. E clar pentru toti ca actuala politica se tine cu dintii de putere. In curind vor ramine fara putere. La cit de mult ii uraste lumea, in locul lor mi-as face griji sa nu ramine si fara dinti. Din toate stirile din Moldova unica veste buna e initiativa "Un PAS pentru Moldova" lansata de Maia Sandu. Dupa mine asta este un "butterfly effect" pentru Moldova, hai sa vedem cit de mare va fi efectul acestui mic pas, nici nu stii cum in 5 ani devine o forta poltica si incep sa se schimbe lucrurile spre bine.

Miercuri

Alerg de dimineata la Valea Morilor pe zapada proaspata, e locul meu preferat din oras. De obicei alerg ocazional de placere, aerul proaspat curata mintea, ma detasez de toate problemele si ma ajuta sa vad o perspectiva mai generala asupra lucrurilor, asta imi aduce aminte ca in ciuda tuturor provocarilor, sunt un om fericit. Azi am alergat mai putin pentru ca in weekend am facut un semi-maraton, nimic neobisnuit, face parte din programul meu de antrenament pentru maratonul din Los Angeles de care ma pregatesc. Va fi al doilea meu maraton international dupa cel pe care l-am alergat in Londra doi ani in urma. Vad pe Facebook o promotie de la o companue low-cost. Cu tot cu reducerea pe care am cu membership anual, preturile sunt modice si imi planific instant 2 zboruri. In primavara o voi vizita pe mama in Bruxelles. Pentru mai tirziu inca 3 zile de deconectare de la realitate, in perioada cind stiu ca mi se face dor de un rasarit pe maulul marii. Timp pentru vacante mai lungi nu am, pauzele mici si dese sau altfel zis weekendurile prelungite sunt un compromis. S-a terminat ziua, merg acasa, pun doua veste in rucsac si iau ultimul autobuz apre Bucuresti.

Joi

Sunt multi oameni dragi stabiliti in Bucuresti, unii care s-au mutat destul de recent si care nu mai vad o perspectiva in Chisinau. Nici nu ii judec. Oamenii vor pleca daca nu simt ca isi pot dezvolta ideile acasa, daca mediul in care se afla nu le ofera o perspectiva de crestere. Odata cu dezvoltarea rapida a tehnologiilor si acces la informatii, tinerii se dezvolta mult mai repede decit statul. Aici sunt totusi ca acasa, aproape de casa. E cumva aiurea ca nu avem o autostrada de la Chisinau la Bucuresti astfel ca drumul sa fie mai scurt. Trenul ajunge si mai greu. Am citeva intilniri de afaceri la Bucuresti, pe linga business mai discutam si despre Colectiv, Iohannis si despre cum oamenii schimba Romania. Seara am rezervat o masa pentru 6 sa ma vad cu prietenii de aici, facem Craciunul in Irish Pub. Pina la urma la masa ne inghesuim 11 moldoveni, o românca si un american, ii cintam lui Alex "La multi ani" in trei limbi.

Vineri

Ma vad si cu oameni care vin sa vorbeasca la Rockit, promovez evenimentul intr-o comunitate de startup-uri de la 3 hub-uri tehnologice din Bucuresti, cu multa lume interesanta. Ei invata unii de la altii, se ajuta in domeniile in care se pricep mai bine. Mi-ar placea sa avem si in Chisinau cit mai multe comunitati de acest tip, cu oameni care sa formeze echipe si sa lanseze din Moldova startup-uri internationale. E un domeniu unde un programist sau un designer din Chisinau nu trebuie sa fie limitat de faptul ca Moldova e o tara mica si saraca. Tehnologia ne permite sa facem abstractie de orice hotar fizic. Dupa masa am un skype call interesant, o discutie cu asistenta unui europarlamentar originar din Polonia. Aflu ca este interesat sa vina la Rockit si sa lanseze un grant pentru proiecte moldo-poloneze. Va imaginati un parlamentar moldovean sa faca asa ceva? Seara e iarasi timp pentru prieteni. Azi cu mincare traditionala japoneze si un film bun cu Tom Hanks despre spioni in timpul razboiului rece. Bridge of Spies, Apropo, recomand.

XS
SM
MD
LG