Linkuri accesibilitate

Părăseşti partidul şi… devii erou!


Aici contează cel care a slujit partidul şi care apoi îl abandonează zgomotos, în văzul tuturor.

Cumpătarea, discernămîntul, reflecţia lipsesc deseori în RM cînd e vorba de comentarea unor gesturi făcute de politicieni şi funcţionari. O să remarc acum o chestie destul de frecventă care mi se pare dizgraţioasă şi absurdă.

Vasăzică, un politician oarecare, să-i spunem domnul Y, a muncit multă vreme pentru un partid influent. Domnul Y a lucrat, dar şi a beneficiat de susţinerea formaţiunii sale, a obţinut funcţii bune şi salarii mulţumitoare. Cu timpul însă imaginea partidului pentru care a lucrat s-a stricat. Nimic nu e veşnic pe lume, şi nici imaginea partidelor nu e mereu aceeaşi.

Ei bine, ce face domnul Y în atare situaţie? El părăseşte brusc ambarcaţiunea partinică care l-a adăpostit şi l-a hrănit atîta vreme. Iar ca gestul său să aibă un impact mai mare, el scrie pe reţelele de socializare că abandonează partidul. El mărturiseşte că îi este greu să plece, dar trebuie s-o facă. Şi, ca la comandă, o sumedenie de indivizi încep să-l încurajeze, să-l laude, să-l numească erou. Domnului Y i se mulţumeşte pentru curajul mare, i se spun cuvinte măgulitoare. Domnul Y e considerat un mare bărbat al neamului, un gigant care primeneşte ţara, un colos care pune interesele ţării mai presus de interesele personale…

Îmi amintesc cum în zorii tranziţiei, un lider al Partidului Comunist din Moldova a declarat că părăseşte Partidul pe care l-a slujit decenii şi a provocat imediat un ocean de admiraţie. Cei care au avut puterea să nu intre în Partidul Comunist nu mai contau. Conta nomenclaturistul care l-a părăsit atunci cînd PCM era în cădere liberă.

Asta e ţara în care trăim. Aici nu contează omul care stă departe de partidele dubioase. Aici contează cel care a slujit partidul şi care apoi îl abandonează zgomotos, în văzul tuturor.

XS
SM
MD
LG