Linkuri accesibilitate

„Fiecare este liber să sărbătorească când doreşte...”


Maratonul sărbătorilor de iarnă în Moldova nu deranjează pe nimeni.

În Republica Moldova se consideră că marea majoritate a ortodocșilor sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, zis „pe stil vechi”. Din 2013, şi zilei de 25 decembrie – Crăciunului pe stil nou – i-a fost atribuit statutul de sărbătoare oficială. De atunci moldovenii au parte de zile libere în plus, iar între 24 decembrie şi 10 ianuarie, elanul de muncă la instituţii şi societăţi comerciale lipseşte cu desăvârşire. Dublarea sărbătorilor nu pare să-i deranjeze pe oameni...

Abia trăgându-şi sufletul după prima rundă de sărbători, moldovenii au intrat în cea de-a doua, mâine, marea lor majoritate serbând Naşterea Domnului pe stil vechi. Mai mulţi creştini trec pragul Bisericilor, copiii se întrec în colinde, iar comercianții nu mai pot de bucurie văzând cozile interminabile de lângă tarabele cu bunătățuri.

Cei câţiva trecători pe care i-am întâlnit în centrul capitalei nu s-au arătat deranjaţi de „maratonul” sărbătorilor de iarnă stabilit în Republica Moldova:

- „Eu accept oamenii aşa cum sunt ei, în primul rând. Crăciunul îl sărbătoresc pe data de 7, pe stil vechi, aşa cum am deprins de la părinţii mei, dar accept şi pe cei care îl marchează pe 25, pentru că şi la ei e sărbătoare. Fiecare este liber să sărbătorească atunci când vrea el. De ce nu?”

- „E alegerea fiecăruia când să marcheze Crăciunului. Până la urmă, sărbătorile ne unesc, asta cred că este cel mai important. E bine că suntem alături unii de alţii, indiferent dacă vorbim de 25 decembrie sau 7 ianuarie. Am foarte mulţi prieteni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, nu mă deranjează acest lucru. Dacă există un motiv în plus ca să sărbătorim cu toţii, cu atât mai bine.”

- „Nu ştiu precis când s-a născut Isus Hristos… acum sau pe data de 25? Nu ştiu ce stil de drept”.

Europa Liberă: Dar Dvs cum sărbătoriţi?

- „Pe 7, cum am prins de la părinţi. Înainte era foarte frumos, întotdeauna înaintea Crăciunului se tăia porcul, se făceau răcituri, era foarte frumos. Dar acum, aşa, o bucăţică de carne pregătim, că nu prea avem bani ca să facem masă mare”.

În urmă cu doi ani, în premieră a fost aprobată o lege care prevede că ziua de 25 decembrie, când se sărbătorește Crăciunul pe stil nou, este zi de odihnă. Atunci, decizia a fost consimțită tacit de Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei ruse, dar şi de comuniştii care altădată erau mai categorici.

Romeo Cemîrtan
Romeo Cemîrtan

Cercetătorul ştiinţific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Romeo Cemîrtan, licenţiat în Teologia Ortodoxă, crede că dublarea celor două sărbători nicidecum nu reprezintă un motiv de gâlceavă:

„Ele, să spunem aşa, se împacă. Nu există o tensiune, mai ales că Paştele este sărbătorit împreună, de toate Bisericile, atât de cei care au îndreptat Calendarul şi cei care nu l-au îndreptat. Este important ca această situaţie să nu fie manipulată, folosită în scopuri, de exemplu, politice, sociale, electorale etc. Dacă ne referim la tradiţiile populare, sigur că ele sunt legate de aceste date, care sunt păstrate de popor în funcţie de zonă. Există sate care chiar şi în perioada sovietică ţineau tradiţiile pe calendar îndreptat.”

Victor Gotișan
Victor Gotișan

O fi magia sărbătorilor de Iarnă sau maturitatea societăţii moldoveneşti, dar teologul Victor Gotişan, observă că în ultimii ani sunt tot mai puţini cei care îndrăznesc să critice sărbătorirea Crăciunului pe stil nou sau, dimpotrivă, pe 7 ianuarie:

„Chiar în spaţiul public sau mass-media vedem că sunt în umbră emisiunile în care se vorbeşte despre cine sunt corecţi: noi sau voi? Acum se pune accent pe împăcare şi, respectiv, calendarul trece şi el în umbră. Calendarul, în primul rând, e o chestie care depinde de timp şi timpul într-o religie, mai ales în creştinism, nu are importanţă, din punctul meu de vedere. De exemplu, sunt studii că Hristos, de fapt, se naşte primăvara, în martie sau aprilie, de aici reiese că nici unii, nici alţii nu sunt corecţi. Doar că s-a stabilit o dată anume, un calendare anume care, într-un final, are atât partea lui bună şi partea rea. Într-un final, spiritul sărbătorii trebuie să rămână unul de împăcare.”

Autorităţile se feresc să comenteze felul în care este sărbătorită Naşterea Domnului. Ultimul incident care a stârnit nemulţumirea publică a avut loc la începutul anului trecut, când primarul capitalei Dorin Chirtoacă a fost nevoit să prezinte scuze Mitropoliei Moldovei din cauza declaraţiei făcute în ajunul Crăciunului pe stil vechi de şefa Direcţiei de cultură a primăriei, care într-o declaraţia publică i-a criticat enoriaşii care marchează Naşterea Domnului pe 7 ianuarie. La scurt timp, primarul Dorin Chirtoacă, a precizat că „fiecare este liber să sărbătorească când doreşte”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG