Linkuri accesibilitate

Platforma „DA” și spinoasa cale spre referendum


Începutul campaniei de colectare a semnăturilor pentru referendumul constituțional inițiată de Platforma „DA”
Începutul campaniei de colectare a semnăturilor pentru referendumul constituțional inițiată de Platforma „DA”

Activiștii susțin că băncile comerciale refuză să deschidă contul special de care au nevoie pentru desfășurarea cu succes a campaniei.

În plină criză de guvern, Platforma „Demnitate și Adevăr” a informat astăzi că își continuă campania strângerii de semnături pentru un referendum de modificare a constituției, dar întâmpină dificultăţi.

Dificultăţile cu care se confruntă colectorii de semnături sunt de cele mai multe ori create artificial în speranţa că grupul de iniţiativă va rata şansa de a aduna suficienţi susţinători. Aceasta este mesajul cu care au apărut în faţa presei reprezentanții grupului de inițiativă care au insistat, în special, pe două dificultăți în procesul de colectare a semnăturilor pentru inițierea referendumului privind revenirea la alegerea șefului statului prin vot direct. Ei susţin că cele 40 de mii de liste de subscripţie emise de CEC sunt insuficiente. O a doua dificultate e de ordin financiar şi anume refuzul mai multor bănci comerciale de a le deschide un cont destinat colectării de fonduri. Iată ce spune Preşedintele comitetului de organizare Andrei Năstase:

„Prin hotărârea şi regulamentul elaborate de CEC suntem obligaţi ca toate fondurile pe care putem să le folosim în campania de colectare a semnăturilor trebuie să treacă printr-un cont special, pe care trebuie să-l deschidem. Iată în momentul de față suntem la etapa când cel puţin cinci bănci comerciale ne-au refuzat acest lucru pe varii motive. În mod cât de poate de artificial se încearcă compromiterea acestui exercițiu anume prin această chestiune, prin refuzul de a deschide un cont bancar. Vom depăşi. Vom încerca să găsim alte modalități. Cei care merg în teritoriu merg pe cont propriu.”

Reprezentanții grupului de inițiativă spun că au fost amenajate puncte de colectare a semnăturilor în 15 raioane.

Deşi, potrivit legislaţiei, trebuie să adune minim 360 de semnături , câte 20 de mii din 18 raioane, organizatorii spun că vor să ajungă în fiecare raion. Motiv din care îi cer CEC să suplimenteze numărul listelor de subscripţie. Din nou Andrei Năstase:

„În momentul de faţă sunt acoperite doar 18 din cele 35 de raioane. Este pur şi simplu imposibil să acumulezi 360 de mii de semnături. Este imposibil dacă nu ai listele de subscripţie. Suntem încrezători şi sperăm într-un final să avem toate listele de subscripţie pentru că asta ne facilitează procesul. ”

Solicitat de Europa Liberă, secretarul general al CEC, Andrei Volentir, spune că cererea de a suplimenta listele a fost refuzată din două motive. Primul - listele deja eliberate sunt suficiente pentru a colecta numărul minim de semnături şi anume 360 de mii. Când se ajunge la acest număr în procesul de verificare a semnăturilor CEC sistează verificarea.

În al doilea rând, fiecare filă tipărită în plus necesită cheltuieli suplimentare, iar CEC trebuie să justifice la Curtea de Conturi fiecare bănuț cheltuit, afirmă Andrei Volentir. Din moment ce nu există certitudinea că grupul de iniţiativă va reuşi timp de trei luni să adune numărul de semnături pe care şi la propus şi anume 90 la sută din numărul total de alegători din Republica Moldova există riscul irosirii banilor publici în zădar, mai spune Andrei Volentir:

Andrei Volentir: „Din aceste considerente noi am refuzat cererea de a suplimenta listele de subscripție grupului de iniţiativă. Noi le-am explicat că în condiţiile în care ei vor prezenta primele liste de subscripţie cu semnăturile colectate şi va fi necesar suplimentar să le oferim alte liste de subscripţie, în aceste condiţii când există o anumită argumentare de ce este necesar un număr suplimentar de tiraj atunci noi suntem dispuşi să le oferim suplimentar liste de subscripţie, dar astăzi când nu există nici un indiciu că ei au epuizat cele 40 de mii de file nu putem să le oferim altele.”

Grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor au semnalat şi alte dificultăţi pe care le întâmpină. Ei au spus că o bună parte din autorităţile locale, în special reprezentanţi ai partidelor parlamentare, le refuză alocarea de spaţii pentru afişaj informativ, dar şi pentru întâlniri cu cetăţenii, iar majoritatea instituţiilor media, inclusiv compania publică, refuză să le dea timp de antenă pentru a explica esenţa campania de colectare a semnăturilor.

Cu toate acestea, ei se arată optimişti că vor reuşi în termen, până la 16 martie, exact când expiră mandatul actualului preşedinte, să adune numărul suficient de semnături. Pe lângă alegerea președintelui prin vot direct, miza referendumului ar mai fi și lipsirea deputaților de imunitate parlamentară, micșorarea numărului acestora de la 101 la 71, precum și modificarea procedurii de demitere a șefului statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG