Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Lumea ortodoxa care sarbatoreste Craciunul pe stil vechi se pregateste de sarbatoare. Lumea ortrodoxa care urmeaza calendarul gregorian are astazi ajunul Bobotezei.

La Chisinau, probabil, ziua va fi dominata de reactii legate de lipsa cvorumului in Parlament ieri la prezentarea premierului nominalizat Ion Sturza. Este asteptata o noua decizie a presedintelui Nicolae Timofti si expertii avertizeaza ca daca nu se va ajunge la solutionarea crizei, pe 29 ianuarie, adica exact dupa terminarea sarbatorilor de iarna, presedintele va fi obligat sa dizolve Parlamentul si să ceara organizarea de alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt dorite de socialisti şi, in general, de partidele pro-ruse.

Pe plan international atentia va continua sa fie atrasa de evolutiile relațiilor între Arabia Saudita si Iran si, in general, din regiune, dupa ce Arabia Saudita a executat simultan 47 de persoane. Patru persoane dintre cele executate, între care si proeminentul cleric şiitNimr al-Nimr, un critic acerb al regimului saudit, erau șiiți acuzati de amestec in atacuri armate impotriva unor politisti. Aiatolahul iranian a amenintat cu „mînia divină”, iar relatiile diplomatice dintre Iran si Arabia Saudita au fost întrerupte. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea pentru creşterea tensiunilor în regiune.

De la inceputul anului, presedintia OSCE a fost preluata de Germania. Olanda va conduce timp de șase luni Uniunea Europeana. Grupul celor 7 tari puternic dezvolvate este condus in acest an de Japonia.

China comunista a preluat conducerea Grupului G 20, Kirghistanul conduce Comunitatea Statelor Independente in 2016.

De la 1 ianuarie Rusia a interzis importul de alimente din Ucraina.

In Ucraina si Georgia a intrat in vigoare Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana. Acest acord a intrat in vigoare si in regiunea transnistreana tot de la 1 ianuarie…

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG