Linkuri accesibilitate

Bill Clinton și o avanpremieră a alegerilor generale în Statele Unite


La prima sa apariție, în New Hampshire, Bill Clinton a fost foarte prudent și disciplinat, de unde rezultă că e pregătit să joace un rol secundar.

O noua aparitie in campania electorala americana. Desi nu e candidat, fostul presedinte Bill Clinton face campanie pentru sotia sa, Hillary. Este acest ajutor de bun augur pentru candidata? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Bill Clinton este de departe cel mai popular fost presedinte in viata. Pe de o parte deci, prezenta sa in New Hampshire o ajuta pe sotia sa, fostul secretar de stat Hillary Clinton. Dar o poate si eclipsa, Bill Clinton este carismatic. El poate si devia de la linia de comunicare a campaniei si comite erori strategice.

La prima sa aparitie, in New Hampshire, Bill Clinton a fost foarte prudent si disciplinat, de unde rezulta ca e pregatit sa joace un rol secundar. Fireste ca reactiile republicane au fost dure.

Guvernatorul de New Jersey, Chris Christie a intrebat „Cine candideaza? El sau ea?”. Guvernatorul crede ca nu este normal ca sotul candidatei sa ofere opinii cu privire la ajutorul extern sau nominalizarile pentru Curtea Suprema. Mai acida a fost reactia lui Donald Trump, care s-a referit direct la infidelitatile trecute ale lui Bill Clinton, aratind ca Hillary Clinton ar fi facilitat abuzurile impotriva unor femei, acoperindu-si sotul. Criticii sustin ca argumentul ei in favoarea drepturilor femeilor ar fi in consecinta unul ipocrit.

Intrebat de presa ce crede despre cele spuse de Trump, Bill Clinton a aratat ca republicanii au dreptul sa-si aleaga candidatul pe care-l considera potrivit. El se afla in New Hampshire pentru ca acolo, Hillary Clinton este in dificultate in fata democratului Bernie Sanders. Si chiar daca o infringere nu-i pericliteaza nominalizarea, doamna Clinton stie ca un pas gresit la inceput o poate costa in alegerile generale.

New Hampshire a fost pina acum un stat bun pentru familia Clinton. In 1992, in ciuda scandalurilor sexuale Bill Clinton ocupa un loc doi care l-a propulsat in cele din urma la presedintie. Saisprezece ani dupa aceea, Hillary Clinton dupa ce a pierdut in Iowa, s-a redresat in New Hampshire, in fata lui Barack Obama. Avea sa piarda pina la urma nominalizarea. Ceea ce vedem acum este o avanpremiera a alegerilor generale, unde aceste argumente implicind familia Clinton vor reveni, pe un ton chiar mai inversunat.

XS
SM
MD
LG