Linkuri accesibilitate

BOR: proiecte materiale sau proiecte spirituale?


Biserica Ortodoxă Română are cel puțin două obiective clare pentru viitorul foarte apropiat.

„Bugetul statului nu este format din averea unor oameni, ci este contribuția credincioșilor Bisericii Ortodoxe și a altora” explică Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei logica finanțărilor oferite de către stat: „este tot ceea ce credinciosul nostru a dat acolo potrivit legilor și dispozițiilor legale”. În acest fel înaltul ierarh critică în mod implicit decizia premierului Dacian Cioloș de a nu da în acest an bani de la bugetul de stat pentru construirea sau modernizarea bisericilor. Prin contrast, Victor Ponta, predecesorul socialist al actualului șef de guvern a alocat în ultimii doi ani peste 72 de milioane de euro pentru biserici.

Biserica apără „patrimoniul național” și „identitatea națională” mai adaugă mitropolitul și alte argumente pentru necesitatea sponsorizărilor guvernamentale. Totuși, Irineu Popa atrage atenția că „bisericile nu sunt întreținute de stat” și că e greșit să se pune în aceeași ecuație „spitalul” cu „școala și cu spitalul”, câtă vreme acestea din urmă sunt ale statului și „statul trebuie să se îngrijească de ele”.

Criticile și permanentele comparații care se fac în media între preocupările sociale ale clericilor ortodocși față de cele ale protestanților și catolicilor au afectat imaginea Bisericii Ortodoxe de-a lungul ultimilor ani. Ortodocși s-au preocupat mai mult de ridicarea unor biserici noi, decât de ajutorarea celor nevoiași, de aceea, poate, mitropolitul Olteniei a ținut să spună: „dacă facem o biserică, nu vrem să luăm locul primăriei, dacă facem un cămin de bătrâni, nu vrem să luăm locul asistenței sociale al Consiliului Județean, dacă facem o grădiniță, nu vrem să luăm locul inspectoratului școlar”.

Biserica Ortodoxă Română are cel puțin două obiective clare pentru viitorul foarte apropiat: finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului și scoaterea în evidență a rolului său social. Imensa catedrală de care biserica autohtonă nu a avut parte de-a lungul istoriei urmează să fie gata în 2017. Mai mult de jumătate din edificiu este gata și s-au cheltuit în jur de 50 de milioane de euro. Oficialii Patriarhiei susțin că ar mai trebui investit încă atât, dar evaluările inițiale sugerează că ar fi nevoie de ce circa 200 de milioane de euro pentru ca această Catedrală a Mântuirii Neamului să fie gata.

Apoi, pentru ca Biserica Ortodoxă să fie respectată cu adevărat e nevoie de religie în școli, susține mitropolitul Irineu, fiindcă „o speranță într-un moment delicat al vieții este o șansă în viață”. „Să ne gândim numai la problema pensionării, - mai adaugă înaltul prelat - , cine va plăti pensiile noastre de mai târziu, dacă noi nu îi învățăm să muncească, să iubească țara?”

Când religia a fost eliminată dintre materiile obligatorii, Biserica Ortodoxă a început o propagandă care s-a desfășurat pe mai multe planuri și care continuă încă: fundații, clipuri publicitare cu personalități care susțin această perspectivă, dar și ideea profesorilor de a-și atrage elevi oferindu-le din start media 10, dacă vin la orele de religie.

Aspirațiile materiale ale clerului ortodox se alătură celor de marketing și de propagandă într-o perioadă în care Biserica scade în sondaje, semn că românii încep să se detașeze de această instituție, după aproape un sfert de secol în care s-a aflat pe primul loc în preferințele oamenilor.

XS
SM
MD
LG