Linkuri accesibilitate

Criza spitalelor: pe ger, la început de an


În ultimele zile ale anului 2015, Ministerul Finanţelor a reuşit să achite mai mult de jumătate din datoria de peste 550 de milioane de lei către CNAM.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) spune că a reuşit să stingă toate datoriile faţă de spitale pentru 2015. Au fost utilizate însă şi mijloace din fondul de rezervă al instituţiei, întrucât Ministerul Finanţelor îi mai datorează peste 121 de milioane de lei, din datoria totală de jumătate de miliard de lei acumulată anul trecut. Majoritatea spitalelor spun că fac faţă fluxului de pacienţi care a crescut în ultimele zile din cauza îngheţurilor.

Directori de la mai multe spitale, cu care am reuşit să stau de vorbă, spun că dispun de stocuri de medicamente, cel puţin de primă necesitate, pentru două luni şi că nu au dificultăţi financiare. Ei dau asigurări că fac faţa fluxului de pacienţi, care a crescut în ultimile zile, mai cu seamă la instituţiile medicale de urgenţă.

Directorul Centrului Naţional de Medicină Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin, spune că CNAM a achitat, la 30 decembrie, datoria de 72 de milioane. Astfel şi pericolul acumulării de noi datorii a fost depășit.

„Dacă ceva, era să lucrăm pe datorie, să luăm petrol pe datorie. Am înţeles că două companii care au câştigat licitaţia la carburanţi sunt deschise să dea în avans fără plată anticipată. Medicamente avem. Stocul e pe două luni de zile. Dar am fost în inspecţie în teritoriu şi am văzut că sunt înzestraţi şi cu petrol, cu medicamente şi cu roţi de iarnă.”

Iată ce ne-a spus Andrei Uncuţă, vicedirectorul Institutului de Medicină Urgentă din capitală:

„Tot contractul cu CNAM pentru 2015, cum este el, mic, mare, dar a fost închis. Nu am avut datorii la contractul de finanţare cu CNAM pentru anul 2015. În aşa fel, noi în luna decembrie ne-am creat stocuri de medicamente suficiente pentru activitate ianuarie-februarie. Medicamente avem. Absolut totul este ce este necesar pentru tratamentul pacienţilor fie acuţi, fie alţii care se află în instituţie.”

Igor Curov, şef de direcţie de la aceeași instituţie, spune că tuturor pacienților li se acordă ajutor:

„99 la sută din pacienţi sunt din pătura social vulnerabilă, sunt boschetari. Majoritatea vin în stare critică. Majoritatea sunt spitalizaţi în secţia de reanimare. Avem deja trei decese de la începutul anului cauzate de hipotermie severă. Tuturor pacienţilor care vin, indiferent de statutul social, li se acordă maximă atenţie şi ajutorul necesar.”

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a anunţat astăzi că „a efectuat în totalitate transferurile de mijloace băneşti către instituţiile medico-sanitare contractate în anul 2015”. Pe de altă parte, directoarea Spitalului Raional din Cimişlia, Mariana Florea, spune că CNAM le mai datorează 1 milion din totalul de 5 milioane de lei. Pacienţii însă nu au de suferit, dă asigurări Mariana Florea:

„Medicamente de primă importanţă avem în stoc. Reuşim să ne descurcăm pentru că am reorientat cheltuielile doar pentru serviciile de primă importanţă: medicamente, alimentare, salarizare, încălzire şi lumină. Am renunţat la multe alte consumabile. Ne-am folosit de stocuri, ne-am optimizat cheltuielile şi suntem în speranţa că pe parcursul lunii ianuarie să fie achitate datoriile.”

CNAM a respins însă informaţia că ar avea datorii către Spitalul raional din Cimişlia. Datoria a fost stinsă pe 30 decembrie, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei.

Amintim că CNAM avea datorii de sute de milioane de lei faţă de spitale, anul trecut. Criza din sistemul de asigurări în medicină a fost cauzată de imposibilității Ministerului Finanțelor de a transfera banii către CNAM pentru categoriile de persoane asigurate de către Guvern. În ultimele zile ale anului, Ministerul Finanţelor a reuşit să transfere mai mult de jumătate din datoria de peste 550 de milioane de lei către CNAM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG