Linkuri accesibilitate

Institutul Gallup la împlinirea a o mie de relatări despre situația lumii


Principalele constatări la sfîrșit de an 2015.

Institutul de sondare a opiniei publice Gallup, din Statele Unite, a publicat în 2015 relatarea cu numărul 1000 despre atitudinile și comportamentul locuitorilor din peste 140 de țări. Cu această ocazie, Gallup a publicat o listă a celor mai interesante constatări din 2015.

Rata globală reală a șomajului este de 32%. Dintr-un total estimat de 3,2 miliarde de adulți ai lumii, numai 5% sunt angajați „full time” la un angajator anume.

Europenii se opun cel mai mult imigrației. Înainte ca fluxul de migranți din Europa să atingă proporții de criză, un studiu Gallup în 142 de țări constata că europenii sunt cei mai „negativi” din lume în privința imigrației. Majoritatea lor (52%) au spus că nivelul imigrației în țara lor trebuie să scadă. În toate celelalte regiuni din lume, oamenii vor fie ca nivelul imigrației să rămână același, fie să crească.

Numai 6% din migranții potențiali sirieni ar vrea să se mute în Statele Unite sau Canada. În vreme ce conflictul din Siria intra în ianuarie 2015 în cel de-al cincilea an, cam jumătate din sirieni (46%) spuneau că ar pleca din țară dacă ar avea ocazia. Țările din Europa, Orientul Mijlociu și nordul Africii se numărau printre destinațiile cele mai populare.

Rusia se bucură de cea mai mică apreciere în lume. Statele Unite sunt cele mai apreciate. În 2014 Rusia a primit cea mai scăzută rată de apreciere la scară globală pentru al optulea an consecutiv, atingând cea mai mare rată de dezaprobare înregistrată vreodată. Momentul a coincis cu răcirea abruptă a relațiilor occidentului cu Moscova.

Iranienii văd în acordul nuclear un moment de cotitură. Mulți iranieni sunt încrezători că recentul acord nuclear va duce la relații mai bune cu occidentul în general și cu Statele Unite în special. Majoritatea (56%) cred că acordul va marca o nouă etapă în relația cu occidentul, iar cam jumătate (51%) cred același lucru despre relația cu Statele Unite.

Aproape 2 miliarde de femei din lume suferă. La scară globală cam 75% din femei, adică aproximativ 2 miliarde, au despre propriile vieți percepții suficient de negative ca să se poată spune că suferă. Restul de 620 milioane spun că o duc foarte bine.

Latino-americani sunt campioni mondiali la emoții. La polul opus se află mai ales foste republici sovietice. Dacă 59% din bolivieni spun că sentimentele sunt importante în viața lor, în Moldova procentul este de numai 41%.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG