Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Nu dorim alegeri anticipate care ne-ar arunca în braţele Rusiei”


Un interviu despre criza politică din Moldova și dificultatea învestirii unui nou guvern cu președintele Partidului Liberal.

Europa Liberă: S-a încheiat acest an 2015, au rămas zile, ore numărate. Am făcut un interviu recent cu ambasadorul american, care caracteriza acest an ca un an tragic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Cine se face vinovat de acest tragism?

Mihai Ghimpu: „Acest an 2015 a pus capacul a tot ceea ce crezut lumea în în democraţie, dreptate, bunăstare, libertate, adevăr, demnitate, moralitate. Şi cine e vinovat?”

Europa Liberă: Clasa politică. Şi mai cu seamă cei de la guvernare.

Mihai Ghimpu: „E adevărat. Dar clasa politică nu a fost dată de Dumnezeu. Dumnezeu a dat omul şi oamenii au format clasa politică. Aşa, cum n-ai da, toţi purtăm o vină, dar în primul rând sigur, şi nu clasa politică, dar unii politicieni. Fiindcă nu putem să-i învinuim pe toţi.”

Europa Liberă: Oamenii îi pun acum pe toţi politicienii într-un ceaun: 101 deputaţi sunt numiţi şmecheri, mincinoşi, hoţi, tâlhari.

Mihai Ghimpu: „Mie îmi spuneţi? Eu ştiu foarte bine lucrul acesta. Şi eu sunt pus în ceaunul acesta. Sigur că oamenii au dreptate, dar, aşa cum nu poţi caracteriza tot satul după un om, nici clasa politică după un politician. De exemplu, criza aceasta prin care domnul Sturza este desemnat candidat şi trebuie să ajungă să formăm un guvern. Ce poate face domnul Sturza ca să existe aceste guvern? Poate face totul? Sigur că nu poate. Dumnealui poate să prezinte o echipă, poate să facă un program bun. Dar ca să avem guvern, nu depinde numai de Sturza.”

Europa Liberă: Dacă ar avea o echipă bună şi un program bun, ar trebui să aibă şi votul deputaţilor.

Mihai Ghimpu: „Ar trebui e una. Nu decide dumnealui singur, trebuie şi votul nostru, al liberalilor şi al democraţilor, şi al liberal-democraţilor, şi al altora. Iată aceasta este situaţia în care s-a aflat în aceşti ani de zile PL. Dacă noi eram de unii singuri, atunci eu aş fi spus da. Şi aş fi spus: „În primul rând Ghimpu poartă răspundere, că e preşedinte”. Dar întotdeauna nişte decizii când le iei cu alţii nu e aşa cum vrei…”

Europa Liberă: Dar acum trebuie să decideţi de unii singuri ce faceţi: votaţi sau nu votaţi pentru învestirea unui nou guvern?

Mihai Ghimpu: „Noi suntem pentru ca Republica Moldova să aibă guvern şi, cel mai important, consecvenţă în politica noastră, noi nu ne dorim alegeri anticipate. Şi noi am intrat şi în alianţa AIE-3 pentru a evita alegerile anticipate şi am încercat să depăşim criza, şi în continuare vom face acelaşi lucru, fiindcă pentru noi este mai important cursul european.

De fapt, lumea de acum e obosită de acest curs european, dar cursul european înseamnă reforme, viaţă decentă pe acest mult pătimit pământ. Când vorbim de cursul european, vorbim de standardele, de viaţa pe care le trăiesc cetăţenii în statele mai dezvoltate sau care au început mai demult să meargă pe calea democratică. Şi în afară de aceasta, cel mai important este că noi nu vrem să ne întoarcem înapoi în braţele Rusiei. Aceasta e problema, fiindcă cunoaştem politica sa de agresiune, care nu tratează pe alţii de oameni decât pe cei care sunt în Kremlin. Poftim, exemplul Ucraina, a fraţilor de sânge.”

Europa Liberă: Dar aparent se pare că domnul Sturza este apreciat de Statele Unite ale Americii, de Uniunea Europeană.

Mihai Ghimpu: „Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi alte state procedează întocmai ca Partidul Liberal, sau noi ca dumnealor. Fiindcă ceea ce se cere azi, se cere un guvern.”

Europa Liberă: Un guvern funcţional.

Mihai Ghimpu: „Funcţional, care face reforme şi am debloca această criză financiar-politică. Mai puţin e important, a propos, cine e prim-ministru. E important programul, fiindcă prim-ministrul este un spicher, avem miniştri care implementează direct problema aceasta, ca un spicher preşedinte al Parlamentului. Acum e important guvernul ca atare.”

Europa Liberă: Ce va fi luni în Parlament, domnule Ghimpu?

Mihai Ghimpu: „O şedinţă prin care unii vor înţelege că politica nu este un laborator de chimie sau de fizică, când de unul singur poţi să descoperi încă un Luceafăr pe cer. Politica înseamnă o muncă colectivă, decizii colective.”

Europa Liberă: Ce va face PL, deputaţii liberali ce vor face luni în Parlament?

Mihai Ghimpu: „Am spus că noi suntem pentru a avea guvern.”

Europa Liberă: Luni, în Parlament, ce faceţi?

Mihai Ghimpu: „Am programat pentru luni şedinţa biroului. Şedinţa Parlamentului e la 14.00, noi avem şedinţă la 12.00, şi vom lua decizia. Eu cred că noi vom face pasul pe care trebuie să-l facem, cum am spus, ca să avem guvern.”

Europa Liberă: Deocamdată, nu este clar dacă ar exista o majoritate parlamentară care ar agrea candidatura domnului Sturza şi ar vota întregul cabinet de miniştri. Ce se întâmplă, în cazul acesta?

Mihai Ghimpu: „PD a spus clar domnului preşedinte că nu vor vota. Ce să mai umblăm? Iată ce înseamnă: a avea unele drepturi e puţin, când dreptul tău se ciocneşte cu dreptul altuia şi aceste două drepturi trebuie să facă un singur drept. În cazul dat, aceste drepturi au făcut două drepturi, au făcut o strâmbă.”

Europa Liberă: Dar PD zice clar că nu votează. Acum ei vă influenţează şi votul dumneavoastră.

Mihai Ghimpu: „Pe noi?”

Europa Liberă: Da.

Mihai Ghimpu: „Oameni buni, nu-i ascultaţi pe toţi cei care vă spun că Ghimpu şi ai lui sunt influenţaţi de cineva. Liberalii şi eu personal am luat întotdeauna deciziile care trebuie pentru ţară, neam şi om. Şi le vom lua şi în continuare. Nu mă poate influenţa pe mine nimeni decât ţara şi neamul. Aici pot să mă jertfesc, dar pentru alte situaţii... Omul, ţara şi neamul pentru noi este cel mai important.”

Europa Liberă: Liberalii se regăsesc în aceşti 51 de deputaţi care vor să creeze o majoritate confortabilă?

Mihai Ghimpu: „Liberalii se regăsesc în Partidul Liberal şi în fracţiunea Partidului Liberal. Şi, cum am spus, noi suntem pentru evitarea alegerilor anticipate. Şi dacă sunt colegi de Parlament, fie ca fracţiune, fie independenţi, noi vom analiza această propunere. Fiindcă noi conştientizăm că lipsa din nou a unei majorităţi parlamentare poate duce la alegeri anticipate. Şi atunci noi singuri, cu mâna noastră, ne săpăm groapa. Pe când noi am spus că noi nu ne dorim alegeri anticipate, ca să aruncăm din nou republica în braţele Rusiei.”

„Partidul cu cele mai multe mandate trebuie să propună premierul"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:42 0:00

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, foarte clar spuneţi-ne, acceptaţi dumneavoastră, cei din PL să faceţi parte dintr-o majoritate cu cei 14 transfugi din fracţiunea PCRM?

Mihai Ghimpu: „Doar cu ei, nu. Eu sper că va veni şi PLDM. După decizia Curţii Constituţionale, sper că PLDM va veni.”

Europa Liberă: Şi dacă vine PLDM, şi aceştia 14?

Mihai Ghimpu: „Nicio problemă. Dar acum este vorba de ei, susţin ideile noastre. Cum spunea fratele meu Gheorghe Ghimpu, Dumnezeu să-l ierte, „Ţine minte ce spun eu. Eu am stat şase ani în GULAG şi nu am intrat la ideologia lor. Ei, care pentru ideologia lor m-au băgat pe mine în puşcărie, au aderat la ideile mele. Şi sărută şi tricolorul, şi au votat și independenţa, şi sprijină ideile pe care le-am promovat eu şi mulţi alţii’.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, şi credeţi în sinceritatea lor?

Mihai Ghimpu: „Eu vreau ca majoritatea parlamentară să fie formată din PL, PD şi PLDM şi cei care doresc.”

Europa Liberă: Dar dacă se scindează PLDM, ce faceţi dumneavoastră, în cazul acesta?

Mihai Ghimpu: „Astăzi nu pot face nimic. Fiindcă nu ştiu dacă se va întâmpla sau nu se va întâmpla. Eu totuşi vreau, încă o dată, să mă folosesc de acest moment şi să mă adresez către PLDM: dacă au crezut până acum că desemnarea unui candidat de către preşedinte va impune PD, în a doua desemnare, să voteze şi credeau că se va întâmpla lucrul acesta, decizia Curţii Constituţionale a pus punct.

Acum preşedintele trebuie să desemneze candidatura majorităţii parlamentare. Şi după cum arată tot ceea ce discutăm noi acum, va apărea o majoritate. Atunci care e rostul să stai de o parte? Cu atât mai mult că au o contribuţie în ceea ce avem noi astăzi mult mai mare decât noi şi ar trebui să pună umărul, noi un umăr, iar ei ambele umere ca să ne mişcă, să ne reabilităm şi pe noi, nu numai cauza şi oamenii, dar şi pe noi. Ne-am făcut de ruşine.”

Europa Liberă: Deputaţii liberali votează Sturza sau nu votează?

Mihai Ghimpu: „Eu cred că da. Dar rămâne să luăm decizia luni.”

Europa Liberă: Altă dată aţi spus că sunteţi conştient că fără comunişti la primăvară nu se va putea vota şeful statului. Aţi spus aceasta într-un interviu pentru Europa Liberă şi aţi explicat atunci de ce sunteţi gata să cedaţi funcţii şi pentru cei din Partidul Comuniştilor: „Mai bine să dăm funcţii decât să dăm Republica Moldova”. Rămâneţi pe aceeaşi poziţie?

Mihai Ghimpu: „Statul Republica Moldova poate să ajungă să ofere cetăţenilor o viaţă decentă continuând acest drum. Şi în cazul dat, cum am zis, ce e mai bine: dăm republica Rusiei sau o dezvoltăm mai departe pentru libertatea şi bunăstarea noastră? Sigur că nu sunt împotrivă. Şi repet, nu noi votăm pentru ei, dar ei vor vota pentru noi. Doar nu este lupta dată doar pentru funcţii. Funcţiile sunt date pentru a face ceva pentru oameni. În numele oamenilor facem pasul acesta, facem un compromis, dar în numele oamenilor, ca să mergem înainte, să schimbăm situaţia, să reabilităm tot ceea ce am reuşit noi să compromitem.”

Europa Liberă: Experţii în drept constituţional sugerează că preşedintele Timofti ar putea şi a doua oară să înainteze aceeaşi candidatură, candidatura domnului Sturza.

Mihai Ghimpu: „Nu. Noi toţi putem comenta, dar unii numai pot decide. Şi a decis Curtea. Şi Curtea a decis clar. Eu vreau să vă spun că prin decretul când eram preşedinte interimar am format o comisie care a pregătit proiectul noii Constituţii. În actualul proiect al noii Constituţii ceea ce a hotărât Curtea e pus de atunci. Fiindcă noi nu avem un preşedinte ales de popor. Când e un preşedinte ales de popor are cu totul alte atribuţii. Noi avem preşedinte ales de Parlament. Când au modificat Constituţia în 2000, au modificat mecanismul de alegere, dar atribuţiile au rămas ale preşedintelui ales de popor. Şi aici se bat cap în cap, drepturile au rămas ale unui preşedinte ales de popor, dar funcţia o deţine prin votul deputaţilor. Şi corect este un preşedinte ales de parlament nu poate desemna un candidat decât candidatul majorităţii parlamentare.”

Europa Liberă: Dar mai este o decizie a Curţii Constituţionale, cea din 2013. Ea se va răsfrânge asupra unei noi candidaturi pentru funcţia de premier? Adică e valabilă şi pentru persoana care va fi propusă din a doua tentativă?

Mihai Ghimpu: „Aveţi în vedere demis…”

Europa Liberă: …pentru acte de corupţie.

Mihai Ghimpu: „Dacă luăm instanţele de fond, ele iau decizii ce ţine de persoanele concrete – juridică două părţi sau o parte. Curtea Constituţională nu ia o decizie ce ţine concret.”

Europa Liberă: Dar a fost demis guvernul, în baza deciziei Curţii Constituţionale.

Mihai Ghimpu: „Eu cred că această decizie se reflectă acum la toţi viitorii care vor fi. Este adevărat.”

Europa Liberă: Şi atunci putem admite că nici domnul Plahotniuc nu e compatibil pentru această funcţie, nici domnul Candu, nici alţii.

Mihai Ghimpu: „Eu am în vedere: Curtea Constituţională a decis că decretul domnului preşedinte de desemnare a domnului Sturza e constituţional. Dar domnul Sturza tot a fost eliberat pentru corupţie. Deci, noi avem mai multe decizii care se bat cap în cap. Posibil Curtea consideră că acea decizie se referă concret la persoana şi mandatul…”

Europa Liberă: Bine, dar persoane de pe timpul guvernării de atunci pot fi promovate astăzi în funcţia de prim-ministru. Şi atunci poate fi valabilă şi pentru oricare altă persoană, alt deputat care ar aspira la funcţia de premier astăzi.

Mihai Ghimpu: „Ar trebui să fie valabilă. Ce îmi doresc eu? Eu îmi doresc să nu încercăm să facem politică, să guvernăm în baza deciziilor Curţii Constituţionale, dar în baza conştiinţei proprii, că suntem oameni şi trăim printre oameni şi pentru oameni funcţiile sunt dat. Fiindcă, dacă nu ai aceasta în inimă, în sufletul tău, nu te ajută Curtea Constituţională, nu te ajută nimeni.”

Europa Liberă: Dar eu am înţeles corect: dumneavoastră votaţi şi pentru prima candidatură, şi pentru a doua candidatură?

Mihai Ghimpu: „Noi am spus: nu dorim alegeri anticipate care ne-ar arunca în braţele Rusiei. Și punctum.”

Europa Liberă: Cine ar putea fi a doua candidatură după? Din a doua tentativă, cine ar putea?

Mihai Ghimpu: „Nu ştiu. Vorbe se aud multe. S-a auzit şi Plahotniuc, şi Lupu, şi Candu, şi Arapu. Totul porneşte de la ce majoritate parlamentară vom avea.”

Europa Liberă: Pentru domnul Plahotniuc votaţi?

Mihai Ghimpu: „Să vedem candidaturile. Majoritatea parlamentară se formează, se adună şi discută candidatura. Când noi vom forma o majoritate parlamentară, ne vom aşeza. Acum eu cred că toate criteriile pe care am mers noi şi formula poate să o începem din nou, dar după câte văd nu a mers. Acum fiecare dintre noi poate pretinde la funcţia de prim-ministru, şi PL, şi PD, şi PLDM din nou. Şi vom discuta şi vom vedea la care candidatură vom ajunge. Pentru noi, spun încă o dată, noi nu vrem să cedăm republica, aşa cum o vrea Putin.

Noi nu luptăm cu tancurile şi cu Katiuşa, dar e o luptă politică. Şi eu vreau ca lupta aceasta politică să ne dea nouă câştig de cauză, indiferent cine va fi. Nu ştiu. Dacă va fi continuarea cursului european, a propos, cu toate divergenţele care sunt între noi, aici e marea problemă, furtul miliardului, concesionarea aeroportului, în 2014 guvern minoritar, pe urmă două guverne care au zburat. Cu toate acestea, eu cred că PL, PD şi PLDM pot duce mandatul acesta până la capăt încă trei ani de zile, indiferent cine va fi prim-ministru. Fiindcă ştim cine a fost Filat, ştiam demult, şi eu am înghiţit şi am acceptat, fiindcă ştiam că nu e altă variantă. Aşa şi aici. Pentru noi e important ca aceste partide…”

Europa Liberă: Dar aţi ştiut şi ştiţi şi cine este domnul Plahotniuc.

Mihai Ghimpu: „Ştiu, da. Şi dacă va veni, lasă să vină în faţa oamenilor şi să-şi asume răspunderea ca mine şi să vadă ce înseamnă să fii un om de stat, în funcţie prima sau a doua, şi să porţi răspundere, dar nu să stai în spate.”

Europa Liberă: Dar alegătorilor dumneavoastră cum le explicaţi că l-aţi votat pe domnul Plahotniuc, eventual?

Mihai Ghimpu: „Vom ajunge şi vom vedea. Pentru noi e important, şi aceasta nu e discuţia de azi, dar de ieri şi de alaltăieri, şi de o lună, şi de un an în urmă, şi de toţi anii de luptă ai mei – distanţarea de Federaţia Rusă. Şi acei oameni care sunt în drumul acesta alături de mine eu accept să merg cu ei, chiar dacă nu întotdeauna 100% am încredere. Dar ştiu că la etapa actuală nu este altă soluţie.”

Europa Liberă: Se zice că plecarea celor 14 deputaţi din PCRM s-a făcut doar pentru faptul ca Mihai Ghimpu să se împace cu gândul că sunt voturi suficiente.

Mihai Ghimpu: „Nu este adevărat.”

Europa Liberă: Credeţi că au plecat de bună voie?

Mihai Ghimpu: „Nu mă interesează cum au plecat, ce au făcut. Dar vreau să spun că noi am avut discuţii şi înainte şi am spus lucrul acesta înainte de a spune public.”

Europa Liberă: Ce aţi spus?

Mihai Ghimpu: „Aceasta nu va salva situaţia. Noi nu vom merge niciodată doar cu PD şi cu PCRM. Aceasta a fost clar spus încă înainte de demisia lui Streleţ.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, o posibilă tentativă de a demite preşedintele?

Mihai Ghimpu: „Nu văd în aceasta, dar nici nu are rost. Pentru ce? Atâtea variante sunt pentru a evita criza. Chiar dacă se votează Sturza pentru a evita alegeri anticipate. Mă rog, puţine guverne au fost date jos?”

Europa Liberă: Deci, ar putea fi votat şi imediat destituit?

Mihai Ghimpu: „Avem exemple la noi, vă spun cum s-a votat. Ei singuri au dat exemplu, şi PLDM, şi PD. Ce să mai vedem cum a fost în România, în Franţa? La noi în cinci ani de zile au fost atâtea poveşti că nu reuşeşti să le înveţi.”

Europa Liberă: Dar domnul Sturza a spus că un vot împotriva învestirii unui guvern propus de el nu va fi o nereuşită. Şi a dat de înţeles că înaintarea sa la funcţia de prim-ministru este doar începutul revenirii sale în marea politică a Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu: „Ei îi doresc succes. Dar nu cred că dumnealui va reveni în marea politică. Ceva s-a rupt. Nu mai e Sturza de atunci.”

Europa Liberă: Atunci vine Maia Sandu.

Mihai Ghimpu: „Maia Sandu încă pluteşte, tare mai pluteşte. Timpul va arăta. Nu vreau mai mult să spun. Îi doresc şi dumneaei succes. De exemplu, spune: „Noi ne vom deosebi de alte partide că noi vom forma partid de jos în sus”. Dar noi cum am format partidele? Măcar are habar că orice partid se sprijină pe organizaţiile primare? Organizaţiile primare formează, pe urmă, unindu-se formează organizaţia teritorială, organizaţia teritorială, toţi împreună, fac congres şi de jos în sus vine. Nu eşti primul secretar al comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai semnat un document şi ai dat la semnat preşedintelui de colhoz. Norocul lor ştiţi care este? Că lumea e nemulţumită de noi şi caută cine, nu ar fi numai să fie. Dar eu cred că noi vom guverna încă trei ani de zile şi timpul va arăta că aceşti oameni nu au treabă cu politica.”

Europa Liberă: Dar Maia Sandu a mai declarat şi altceva, că trebuie salvat puţinul care a mai rămas. Cine îl salvează? Şi mai ales de la cine trebuie luat şi salvat acest puţin?

Mihai Ghimpu: „Doamna Maia Sandu a trebuit să mă ajute pe mine când era membru al guvernului, nu era portar la guvern, dar membru al guvernului, când eu spuneam că se fură Banca de Economii. De ce tăcea ca o frunză căzută din copac? De ce nu s-a ridicat la o şedinţă de guvern şi să spună: „Eu vreau să întreb guvernul din care fac parte domnul Ghimpu are dreptate când spune că se fură Banca de Economii ori nu are dreptate? Haideţi să ne lămurim. Eu nu vreau”. Şi aşa prima dată lumea a crezut că eu sunt împotriva dumneaei. Eu sunt pentru dreptate, eu niciodată nu lupt cu oamenii, eu lupt cu ideea, cu gândul. Fiindcă un om când vine şi spune poveşti, eu sunt dintre acei care mă aprind ca chibritul. Nu-mi plac oamenii care spun poveşti.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar şi guvernatorul trebuia să iasă în public şi să spună: „Oameni buni, domnul Ghimpu zice că tot se fură şi se fură”?

Mihai Ghimpu: „În Parlament a spus, la şedinţa Comisiei Economie a fost şi a spus. Cum nu a spus?”

Europa Liberă: Şi dacă spunea şi Maia Sandu şi nimeni nu auzea?

Mihai Ghimpu: „Dacă spunea acum o credeam. Dar nu rămâne vinovat doar guvernatorul, dar şi dumneaei tot. Nu poţi spune: „Eu am fost doar prim-ministru”, altul spune: „Dar eu am răspuns numai de Educaţie”. Nu ai fost doar ministru al Educaţiei, ai fost membru al guvernului, unde se adoptau toate hotărârile de executare a legilor Parlamentului, de proiecte de legi care veneau spre Parlament, de situaţie financiară, de totul absolut. Se face aşa politică fiindcă se desconsideră cetăţenii noştri: „La ai noştri le poţi spune orice”. Dar nu la toţi.

Eu vreau totuşi în Republica Moldova să vină oameni cu adevărat. Eu nu sunt împotrivă să mă critice pe mine, dar să mă critice pe adevăr, fiindcă critica te ajută să fii mai bun. Dar când îi văd că au târâit, au stat acolo şi s-au mulţumit că sunt miniştri, prim-miniştri, deputaţi şi au tăcut numai să le fie lor bine şi după ce nu mai sunt deja o fac pe eroii. Cu mine nu merge. Eu nu sunt venit acum.

Eu am fost bătut de miliţia sovietică încă din ’88. Şi ştiu că mulţi nu sunt de acord cu mine, dar eu rămân Mihai Ghimpu şi nimeni nu va schimba pe mine, eu rămân acel care am fost, fiindcă îmi plac oamenii care au

Dacă te consideri un bun patriot, un mare intelectual, atunci nu trebuie să prosteşti lumea...

verticalitate, care au demnitate, care spun adevărul şi care nu manipulează cu oamenii. Credeţi că eu, dacă aş umbla prin republică şi aş spune că eu sunt moldovean şi limba e moldovenească, nu pot spune lucrul acesta? Dar nu-mi permite educaţia şi cunoştinţele pe care le am. Aşa şi aici, dacă te consideri un bun patriot, un mare intelectual, atunci nu trebuie să prosteşti lumea. Fiindcă unii văd, alţii nu văd, dar totuşi unii văd. Şi atunci nu e bine când vreai să te arăţi mai deştept ca alţii.”

Europa Liberă: Un nou guvernator când va avea Moldova?

Mihai Ghimpu: „Decide Parlamentul.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi deputat. Aici votaţi pentru ce?

Mihai Ghimpu: „Votăm pentru eliberare şi pentru numirea altuia. Dar vedeţi că trebuie concurs. Vedeţi cum e la noi, a aruncat unul o idee: „Societatea civilă...”. Astăzi la noi s-a creat impresia şi mulţi oameni cred că partidele să poarte răspundere, dar să guverneze societatea civilă. Dar nu e corect aşa. Guvernatorul spune să fie ales prin concurs cu acceptul sau delegarea unor membru din societatea civilă. Dar în final cine îl votează în Parlament?”

Europa Liberă: Politic.

Mihai Ghimpu: „Politic. Apoi de ce umblăm noi şi amăgim lumea şi vrem să arătăm că suntem mai deştepţi ca alţii? Corect e cine are majoritate parlamentară se aşează şi trebuie să găsească omul şi să-l numească în funcţie. E bun – rămâne, nu e bun – afară. Această înseamnă răspundere politică, aceasta înseamnă răspundere faţă de oameni, faţă de votul pe care ţi l-au dat oamenii. Dar nu să încercăm să aducem nu ştiu de unde şi să-l punem şi pe urmă fiecare să spună: „Dar nu e al nostru”. E uşor. Eu în genere vreau să spun că datorită unora de la noi din societatea civilă a fost dirijată lumea cu totul în altă direcţie.”

Europa Liberă: Nu porniţi societatea civilă împotriva dumneavoastră.

Mihai Ghimpu: „Nu, eu nu pornesc pe nimeni. Eu spun adevărul unor oameni. Cum poţi să spui acum: a fost concurs şi nu e ales. Deci, ce demonstrează? Ca să fie o înţelegere între partidele care sunt la guvernare, unul sau trei, sau patru, sau cinci. Şi aceasta e democraţia pe care se sprijină partidele politice. De câte ori să repet eu lucrul acesta? Rolul societăţii civile e să ne critice, să ne facă să fim mai buni, să ne ajute cu proiecte de legi, dar nu să guverneze ei, dar noi să purtăm răspunderea în faţa cetăţenilor.”

Europa Liberă: În ultimele zile s-au făcut auzite voci care spun despre nevoia instituirii unei situaţii excepţionale pentru că instituţiile statului sunt capturate.

Mihai Ghimpu: „Preşedintele Timofti e capturat? Mihai Ghimpu e capturat? Prim-ministrul interimar Brega e capturat? Când există un control, controlul trebuie să existe în orice stat. Chiar dacă suntem într-un stat de drept, este control, dar control în îndeplinirea legii, dar în ocolirea sau încălcarea legii. Şi dacă cineva are un control care încalcă legea, acesta e un domeniu sau o instituţie. Statul înseamnă trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească. Şi cea mai importantă putere, puterea suverană – cetăţenii. Sunt capturaţi cetăţenii?”

Europa Liberă: Dar cetăţenii vorbesc despre oligarhie, că oligarhii ar fi capturat statul.

Mihai Ghimpu: „Într-o oarecare măsură oligarhii, fiindcă aşa li s-a spus la televizor. Lumea habar nu avea ce înseamnă cuvântul „oligarh”. E lupta între ei. Unul a spus „păpuşar”, altul „oligarh” şi s-a pornit de aici. Dar aceasta nu înseamnă stat capturat. Eu consider că foarte mulţi judecători îşi fac datoria cinstit, cu toate că ştim că e corupţie în sistemul judecătoresc, procurori la fel, poliţişti, pedagogi, medici, deputaţi, miniştri. Cum să dorm la noapte, când spun lucrul acesta, înseamnă că şi Valeriu Munteanu face parte din stat capturat, şi ceilalţi colegi de ai mei, Corina Fusu, care a intrat în ministerul acesta, vai de capul ei, săracă, mi-e jale câteodată unde am băgat-o, acolo era politică mai mult decât educaţie.”

Europa Liberă: Dar oligarhie mai este sau nu e?

Mihai Ghimpu: „Ştiţi ce înseamnă oligarh?”

Europa Liberă: O persoană, două, trei, un grup de persoane care au influenţă asupra sistemului, asupra unor instituţii ale statului.

Mihai Ghimpu: „Asupra unor oameni care conduc o instituţie. Acestea sunt lucruri diferite. Dar asupra statului nu poate să aibă…”

Europa Liberă: Dar faptul că au influenţă asupra unor persoane care se află se află în fruntea instituţiilor statului?

Mihai Ghimpu: „Dar când a fost Voronin preşedintele republicii şi primul secretar al Partidului Comunist care deţinea 71 de mandate, ce fel de stat am avut?”

Europa Liberă: Atunci toată lumea zicea aşa cum este. Dar de ce s-au preluat acele exemple urâte?

Mihai Ghimpu: „Care au preluat acum stau şi numără banii la Bernardazzi.”

Europa Liberă: Unicul Filat.

Mihai Ghimpu: „Vor mai fi şi alţii.”

Europa Liberă: Cine? De când vorbiţi despre Shor?

Mihai Ghimpu: „Va fi şi Shor. Nu vor aceştia de azi, vor veni alţii şi îl vor închide. Omul a încălcat, trebuie să poartă răspundere.”

Europa Liberă: În viaţă pentru toate se plăteşte.

Mihai Ghimpu: „Da, în viaţă pentru toate se plăteşte. Nu există putere veşnică la cineva, e temporară. Domnul Voronin nu a crezut niciodată că va pierde puterea, când a ajuns şi controla toată republica. Sau Putin acum. Îi va veni ziua şi lui Putin.

Acum un cetăţean simplu, dacă iese le proteste, e închis imediat. Va veni ziua când va fi el în locul cetăţeanului acela, când va fi luat şi dus. Dacă nu dai exemplu de bună educaţie, de bună guvernare, de respect faţă de oameni, de onestitate, corectitudine şi tot ceea ce face parte dintr-un stat de drept şi democratic şi creştin pe lângă altele.”

Europa Liberă: Foarte scurt, datoria publică a crescut de la 26 până la 60% din produsul intern brut. Ce se întâmplă cu economia ţării? Că dacă se ruinează pilonul economic, statul nu are cum să se dezvolte, lumea intră în panică, vor mai primi salarii, pensii la timp. Ce se întâmplă?

Mihai Ghimpu: „Aceasta înseamnă că cetăţenii trebuie să tragă la modul serios o concluzie. Cât am fost noi la guvernare, din 2009 până în 2013, a fost creştere economică. Cum am fost scoşi de la guvernare – descreştere, furtul miliardului, toate fărădelegile care au început. Aceasta înseamnă că nu trebuie să ne pună pe toţi împreună într-un ceaun, dar să spună: „Haideţi să încredinţăm odată liberalilor aceştia să vedem ce vor face ei”. Dar să n caute oameni care habar nu au.”

Europa Liberă: Dar vorba dumneavoastră, trebuie să aveţi 51 de mandate, ca să fiţi susţinuţi.

Mihai Ghimpu: „Cât vom sta în aceste 10%? Unii fură băncile, dar răspunderea trebuie să o poarte Ghimpu. Acum eu sunt cel mai criticat.”

Europa Liberă: Lumea zice că sub privirea dumneavoastră s-a admis furtul miliardului.

Mihai Ghimpu: „Dar cine mai mult ca mine a strigat în Parlament că se fură şi conferinţe de presă că se fură miliardul? De ce nu m-a auzit nimeni?”

Europa Liberă: Şi de ce nu v-au auzit instituţiile de drept?

Mihai Ghimpu: „Nu m-au auzit instituţiile de drept. Dar cetăţenii de ce nu m-au auzit pe mine, când au votat la 30 noiembrie 2014, să spună: „Ghimpu spune acolo nişte lucruri adevărate. Să atragem atenţie ce spune Ghimpu”. De acolo pornesc lucrurile. Şi acum mă consideră pe mine vinovat, mă pun în rând cu Filat, care a furat miliardul.”

Europa Liberă: E adevărat. Dar dumneavoastră sunteţi cel care aţi ridicat mâna pentru numirea procurorului, pentru numirea şefului CNA, instituţii care trebuie să vină şi să răspundă în faţa poporului ce s-a întâmplat în statul acesta.

Mihai Ghimpu: „Corect. Vor răspunde. Şi răspund, acum s-a pornit ancheta, vom vedea mai departe ce va fi, şi vor răspunde, va veni, cum am spus, ziua. Când ridici mâna, e adevărat, nu poţi să nu crezi în oameni, dar când ai înţeles că oamenii nu-s cei care trebuie deja mâna ta se ridică, dar nu se ridică alta. Din păcate, acesta e minusul democraţiei dacă nu ai 50+1. Ce folos că eu am făcut gălăgie? Dacă am fi avut noi, liberalii, 50+1. nu făceam gălăgie, îl eliberam din funcţie şi gata. Iată care e problema noastră? Aşa că azi mai mult strig decât decid, fiindcă nu am pârghii.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, statul Republica Moldova se îndreaptă către alegeri parlamentare anticipate, acestea ar fi o sperietoare sau o şansă pentru Moldova?

Mihai Ghimpu: „Nu e sperietoare. Aceasta e moarte. Ceea ce avem noi azi aceasta e, cum zic moldovenii, foaie verde lobodă…”

Europa Liberă: …floare la ureche...

Mihai Ghimpu: „…floare la ureche. Fiindcă ce ne aşteaptă în caz de alegeri anticipate... Izolaţi rămânem politic, financiar. Lumea crede că vor veni bani de la Rusia. Vedeţi că Rusia nu poate ajuta Transnistria cu un ar de pământ care îl au.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră astăzi ştiţi totuşi cine va fi premier, cine va fi preşedinte în primăvară?

Mihai Ghimpu: „Nu. Dar pentru noi, liberalii, e important ca noi acum să hotărâm să avem mecanismul, nu doar de formare a guvernului, dar şi de alegere a preşedintelui. Fiindcă formarea guvernului nu înseamnă evitarea alegerilor anticipate. Trebuie să alegem şi preşedintele, altfel ne ducem în alegeri anticipate. Şi de aceea noi am pus problema aceasta în discuţii, şi o vom pune. Împreună trebuie să găsim mecanismul de menţinere a cursului european prin formarea guvernului şi alegerea preşedintelui republicii. Atunci nu are sens să te bagi la guvernare. Dacă noi nu am fi intrat la guvernare în iulie, aveam noi azi ceea ce avem? Eram stimați în continuare. Aşa şi acum, dacă vedem că nu alegem preşedintele, de ce să intrăm la guvernare? Ca să fim din nou huiduiţi de oameni? Mai bine stăm deoparte.”

Europa Liberă: Când va fi învestit guvernul?

Mihai Ghimpu: „În 2016. De acum e clar.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, la modul serios?

Mihai Ghimpu: „La modul serios, în 2016.”

Europa Liberă: Data limită e 29 ianuarie.

Mihai Ghimpu: „La 29 ianuarie. Noi, liberalii, vom face tot posibilul ca să avem guvern şi să alegem preşedintele.”

XS
SM
MD
LG