Linkuri accesibilitate

Un final previzibil pentru anul electoral românesc 2016 (Adevărul)


Sindromul tehnocratului (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro).

O sinteză din Adevărul arată că Rusia a descoperit în 2015 un mecanism foarte simplu și necostisitor prin care pozițiile sale sunt preluate și diseminate rapid în întreaga lume: nu trece săptămâna și un oficial de la Kremlin face o declarație de presă. Cu toate acestea, analiștii occidentali sunt de părere că nu pe occidentali vrea neapărat să-i impresioneze Moscova, ci pe propriii cetățeni, care ar trebui să continue să vadă Rusia drept o marea putere militară și pe liderii ei – pe cai mari.

Semnatara articolului, Viorica Marin, reface de asemenea componența foarte schimbătoare a listei de „dușmani” asumați de Moscova. Ucraina era cap de listă la începutul anului, acum fiind tot mai rar pomenită. Din septembrie încoace, a trecut în față organizația Stat Islamic, iar anul se încheie cu un nou „dușman” de care Moscova vorbește foarte mult: Turcia. Între timp însă, și în ciuda nemulțumirii vizibile a Rusiei, NATO și-a consolidat pozițiile pe coasta Mării Adriatice, odată cu invitarea Muntenegrului în Alianță, alături de state recent incluse – Albania și Croația. Scutul antirachetă din România a fost declarat funcțional pe 18 decembrie, ceea ce întregește această sinteză necomentată din ziarul Adevărul.

Și astăzi unul din comentariile politice (din Adevărul) anunță final previzibil pentru anul electoral românesc 2016. Învingătoare vor fi principalele două partide politice, social-democrații și liberalii. Ion M. Ioniță adaugă că numai Partidul Social-Democrat ar putea avea în acest moment oarece dileme: să mai pună pe listele sale oameni din partidele mici care îl susțin, sau să le păstreze pe toate pentru oamenii proprii? Comentatorul crede că atât PSD cât și Partidul Național Liberal și-au securizat simplu viitoarea victorie: au știut să se bată în Parlament ca alegerile locale să fie organizate cu un singur tur de scrutin. În consecință, primarii în funcție vor fi în general reconfirmați, din lipsă de alternativă, și tot ei vor face jocurile și la parlamentare. O singură bătaie de cap: scăderea încrederii alegătorilor în partidele politice în general, la o cotă nemaiîntâlnită - sub 10%. Or aici soluție nu există în afara auto-reformării clasei politice.

Puține șanse deci să apară anul viitor noi forțe politice, care să capteze electoratul dezamăgit. Dan Tapalagă scrie pe site-ul Hotnews.ro despre „sindromul tehnocratului”. Evident, e vorba de premierul tehnocrat Dacian Cioloș, care susține în continuare că nu e interesat să participe ca om de partid la viitoarele alegeri. Din păcate, scrie Tapalagă, „România nu câștiga prea multe având la cârmă un premier cu mentalitate de funcționar timorat de politicieni”, iar acest diagnostic sever pare să fie concluzia la prezența premierului Cioloș pe postul de televiziune Antena 3, în seara zilei de 23 decembrie. „Ce a căutat acolo, întreabă Tapalagă, de ce a legitimat prin prezența lui o televiziune care reprezintă esența răului în spațiul mediatic românesc?” Comentatorul site-ul Hotnews.ro trece în revistă recente concesii făcute partidelor de actualul guvern și se declară mefient: „Să sperăm că tot ce face acum nu este netezirea drumului către un guvern PNL-PSD rezultat după alegerile din 2016, cu tehnocratul Ciolos in frunte”.

XS
SM
MD
LG