Linkuri accesibilitate

Un accident ecologic grav la Chișinău (Mold-street.com)


Transgaz România a intrat pe piața din Republica Moldova (Infoprut.ro)

Un grav accident ecologic s-a produs recent la cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Moldova şi anume la centrala electrică cu termoficare CET-2 din Chişinău, titrează portalul cu profil economic „mold-street.com”. Din rezervoarele unde se păstrează şi rezerva de stat s-ar fi scurs circa 40 de tone de păcură. Informaţia a fost tăinuită de proprietarul CET-2, Termoelectrica, care, potrivit Ministerului Mediului, a încercat să muşamalizeze accidentul ecologic, scrie sursa citată. Potrivit „today.md”, directorul Termoelectrica, Veaceslav Ene, ar fi negat cu vehemenţă, existenţa unui asemenea incident şi a ameninţat că-i va acţiona în judecată pe cei care au furnizat informaţiile. Estimările preliminare arată că prejudiciile provocate doar întreprinderii sunt de circa un milion de lei, cele provocate mediului nu au fost deocamdată evaluate, punctează mold-street.com.

Directorul portalului de expresie rusa „ava.md” Vitali Andrievschi notează că 2015 a fost un an dificil și la fel va fi și 2016 dacă nu vor interveni schimbări radicale. În opinia autorului, anul curent „ne-a pregătit să evaluăm mai critic guvernarea și să o îndemnăm, chiar prin presiuni, să facă reforme”. Ca să supraviețuim în 2016 trebuie să purcedem la reforme serioase, crede Andrievschi. Autorul propune și o listă de reforme între care, reducerea impozitelor pentru business, optimizarea aparatului administrativ, o revoluție în sectorul vamal și cea mai importantă, în opinia comentatorului, inițierea unei lupte necruțătoare împotriva corupției.

Editorialistul portalului „tribuna.md” Dumitru Spătaru crede și el că anul politic 2015 a fost „cel mai instabil de când Republica Moldova există ca stat independent”. Într-o listă de prognoze autorul notează că anul 2016 posibil ne va aduce ”alegeri parlamentare anticipate” și ”un referendum de modificare a Constituției”. Editorialistul nu exclude că s/ar putea produce o schimbare a vectorului politicii externe, precum și noi proteste de amploare determinate atât de înrăutățirea situației social-economice, cât şi de jocurile politice ce se vor face. „ Multe se pot întâmpla în anul politic 2016, iar nouă nu ne rămâne decât să așteptăm şi să ne întrebăm: Va fi acesta un an politic mai nebun decât 2015 sau lucrurile vor reveni la normal?”, încheie editorialistul portalului „tribuna.md”.

Mariana Galben semnează pe site-ul agenţiei de presă IPN un articol despre cum au fost în 2015 relaţiile Chişinăului cu Tiraspolul şi Comratul. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, apreciază că una din problemele cele mai mari în raport cu autonomia găgăuză a fost lipsa de comunicare directă şi a interacţiunilor reciproce. Spicherul spune că în anul 2015 a impulsionat totuşi cooperarea instituţională, în special cu Adunarea Populară a autonomiei, punând accent şi pe relaţiile directe cu conducerea autonomiei. Andrian Candu se arată convins că direcţia trasată în raport cu autorităţile de la Comrat este una corectă şi poate soluţiona multe deficienţe acumulate de la declararea independenţei Republicii Moldova până în prezent, scrie IPN. În ce priveşte reglementarea transnistreană – nimic nou, subliniază expertul Corneliu Ciurea. În opinia sa, anul 2015 a fost nereuşit din punctul de vedere al reglementării conflictului transnistrean. Nu s-au lansat discuţiile oficiale dintre părţi, au avut loc doar discuţii neoficiale. S-a schimbat negociatorul şef, dar lucrurile nu au evoluat, ceea ce înseamnă că negocierile depind de factorul extern, crede Corneliu Ciurea citat de IPN.

Pe „mold-street.com” citiţi o analiză despre „cum va supraviețui Moldova în 2016, fără finanţare externă”. În articol sunt sintetizate concluziile unui studiu realizat de experţi de la German Economic Team Moldova. În opinia lor, singura opţiune viabilă pentru a obţine stabilitate fiscală este semnarea unui program cu FMI. „Aceasta este o cerinţă cheie pentru donatori ca aceştia să deblocheze finanțarea.” Estimările experţilor străini sugerează că în 2016 veniturile bugetare vor creşte cu 9 la sută, doar că această creştere nu va fi suficientă pentru a asigura o majorare a salariilor comparabilă cu cea a preţurilor. „Creşterile prevăzute pentru salarii şi plăţi sociale pot genera un blocaj total” constată economiştii germani citaţi de mold-street.com.

„Ziarului Național” citează opiniile unor experţi despre recenta decizie a Curţii Cosntituţionale. Editorialistul Petru Bogatu, consideră decizia drept o interpretare abuzivă a normei din Constituție. „Dacă în Constituție nu scrie clar că președintele este obligat să înainteze candidatul propus de o majoritate, Curtea nu are căderea de a interpreta de așa manieră Constituția, care îi oferă dreptul președintelui de a alege pe cine să înainteze”, notează Bogatu. Doctorul în drept constituțional Nicolae Osmochescu afirmă că președintele are drept discreționar. Prin această decizie a Curții, însă, el este obligat să se conformeze majorității instituționalizate. „Din punctul meu de vedere, nimeni nu îl poate obliga pe șeful statului să procedeze într-un fel sau altul”, a explicat Osmochescu citat de „Ziarul Naţional”.

Până la sfârșitul anului, Moldova va prelungi contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor, scrie portalul „sputnik.md” , citându-l pe consilierului viceministrul interimar al economiei Valeriu Rusu. „Negocierile cu „Gazprom” se află la etapa finală”, a declarat oficialul. Contractul privind livrarea gazului rusesc în Moldova este prelungit în fiecare an, amintește sursa citată.

Tot despre gaze naturale, portalul „infoprut.ro” scrie despre importanţa strategică a intrării companii românești de transport al gazelor Transgaz în Republica Moldova. Citată în articol, experta în domeniul energiei și transporturilor, Ana Otilia Nuțu, consideră că Transgaz ar putea investi în construirea gazoductului Ungheni – Chișinău. În opinia expertei, „ar fi bine ca Transgaz să contribuie cu capital” din două motive: 1. s-ar reduce nevoia de credit și 2. ar fi important să mai intre un jucător sprijinit de UE într-un sector controlat de băieți deștepți și Gazprom”.

XS
SM
MD
LG