Linkuri accesibilitate

Viorel Pahomi: „Am impresia că abia acum, de când există R.Moldova ca stat independent, lumea a început să se trezească”


Bilanțul anului 2015 cu realizatorul talk-show-ului „Pahomi” de la Realitatea TV.

2016 ar putea fi anul marilor schimbări în politica moldovenească, iar 2015 a fost un an al confuziei și al paraliziei clasei politice în general, și partidelor de la guvernare în special, ținând cont de lupta anticorupție și de nemulțumirile stradale, partidele sunt mai confuze ca oricând cu privire la viitorul lor, crede jurnalistul Viorel Pahomi, realizatorul talk-show-ului „Pahomi” de la Realitatea TV, solicitat de Europa Liberă să facă bilanțul anului care se încheie.

Viorel Pahomi: „El a fost unul foarte trist. Şi pe de altă parte, pe mine mă bucură cumva că s-au întâmplat lucrurile anume aşa, pentru că am impresia că abia acum, de când există Republica Moldova ca stat independent, lumea a început să se trezească, lumea a început să înţeleagă, nu toată, dar câte un pic lumea a început să înţeleagă.”

Europa Liberă: Dar cine a deşteptat populaţia şi cum se trezeşte?

Viorel Pahomi
Viorel Pahomi

Viorel Pahomi: „Nevoia şi disperarea. Când a început să se fure atât de mult, când a început să se mintă atât de mult şi, spre diferenţă de anii precedenţi, aceşti aşa-zişi pro-europeni ai noştri au încetat să mai ascundă că ei mint, ei pur şi simplu o fac pe faţă, ei glumesc despre aceasta, ei nici măcar nu mai au o problemă. Şi în momentul în care avem situaţia economică pe care o avem, în momentul în care avem situaţia de la Banca Naţională pe care o avem, în momentul în care guvernatorul Băncii Naţionale îşi dă demisia, după care, după ce expiră cele trei luni în care trebuie să fie numit altul, noi suntem anunţaţi că de fapt nu e nicio problemă, dacă el rămâne în funcţie. Deoarece am stricat relaţiile şi cu FMI, şi cu Banca Mondială, şi cu partenerii externi, mă refer aici şi la cei europeni, şi la cei americani, şi chiar la cei din Est, având în vedere preţurile, având în vedere cursul valutar, având în vedere furtul miliardului. S-au întâmplat prea multe şi oamenii au început încet-încet să realizeze cum să traducă de fapt declaraţiile aşa-zişilor pro-europeni. Iată de ce eu cred că este un moment pozitiv în treaba aceasta. Atunci când ajungi la fund, ai o singură cale să mergi – decât în sus.”

Europa Liberă: Şi acum această trezire a naţiunii înseamnă că omul ştie să identifice alte persoane care să-l reprezinte acolo, în vârful puterii, în Parlament?

Viorel Pahomi: „Mi-e greu să răspund. Pentru că, pe de o parte, oamenii nu cred că ştiu toţi, aceasta este o treabă foarte grea. Eu fierb în acest ceaun de ceva timp şi mie îmi este foarte greu. Pe de altă parte, multă lume ar fi capabilă într-adevăr să identifice. Păcat că nu îi avem. Nu ai pe cine identifica, pentru că ei nu prea există.”

Europa Liberă: Şi dacă nu există, ce faci? Îi imporţi de undeva? Pentru că dacă e să ţin cont de ceea ce aud de la firul ierbii, omul simplu zice că Moldova nu e în stare să se conducă, ţara nu e capabilă să se autoguverneze şi trebuie să vină cineva din afară, ca să decidă destinul acestei bucăţi de pământ.

Viorel Pahomi: „Ideea aceasta de stat eşuat circulă de ceva vreme şi acum e foarte greu să găseşti argumente să negi acest fapt, pentru că după aparenţe pare că într-adevăr Republica Moldova este un proiect de stat eşuat. Este eşuat din cauza că el a fost conceput greşit din start. Republica Moldova ca stat a fost conceput de agrarieni şi un fel de pseudo-intelectuali care până la căderea Uniunii Sovietice au servit de fapt partidul.”

Europa Liberă: Laşi să se înţeleagă că statul acesta trebuie să dispară?

Viorel Pahomi: „Nu. Eu spun că e greu să găseşti argumente împotriva acestei sintagme de stat eşuat. Iată de ce, dacă aţi observat, în ultimul timp se discută la nivelul foarte serios despre unire, lucru care până acum îl discutau nişte amatori sau nişte fanatici, cum îi numeam noi. Acum despre unire se discută la modul foarte serios. Bine, s-a discutat despre federalizare la un anumit nivel, acum mai puţin. De exemplu, se discută despre unire, se discută despre faptul că trebuie să vină cineva din afară să ne conducă. Aceasta e aceeaşi retorică. Eu cred că noi putem să salvăm acest stat. Şi când spun „să salvăm”, nu am în vedere să salvăm ţara, să fim eroi, să ne ducem și să cădem cu pieptul pe nu ştiu ce ambrazură. Eu spun că noi putem să salvăm această ţară şi eu nu ştiu, sincer nu ştiu care ar fi metodele. Cea mai raţională mi se pare acum alegeri anticipate cât mai des sau să punem alegerile din doi în doi ani, aşa ca acei care vin la guvernare să nu reuşească să devină foarte comozi acolo, indiferent de cine ar fi.”

Europa Liberă: Tu ştii ce îşi doreşte astăzi tânăra generaţie în Republica Moldova? Îţi este clar ce vor tinerii?

Viorel Pahomi: „Foarte mulţi dintre ei îşi doresc să trăiască aici, dar nu pot. Iată de ce ei pleacă.”

Europa Liberă: De ce nu se implică să schimbe lucrurile? De ce nu pun umărul? Pentru că e varianta cea mai uşoară să abandonezi, să pleci, să-ţi găseşti unde e mai uşor.

Viorel Pahomi: „Dumneavoastră câţi tineri cunoaşteţi care au plecat în ultimii doi ani din Republica Moldova? Tineri buni din jurnalism, de exemplu, sau din artişti?”

Europa Liberă: Foarte mulţi.

Viorel Pahomi: „Foarte mulţi. Aceştia sunt tineri care s-au implicat la un moment dat, au încercat câţiva ani, dar vine momentul când îţi vine factura la lumină de o mie de lei şi nu eşti în stare să o plăteşti. Atunci alegi să laşi confortul şi faima de aici, în cazul unora, care au lepădat joburi foarte importante şi salarii bune ca să se ducă în altă parte.”

Europa Liberă: Dar îi lasă în confort pe cei care guvernează ţara.

Viorel Pahomi: „Iată de ce eu nu plec. Eu sunt foarte tentat să plec şi în fiecare zi arunc câte o şosetă în valiză. Dar nu mă lasă gândul că dacă eu voi pleca, ei câştigă. Şi eu nu vreau să-i las să câştige, nu le voi face plăcerea aceasta.”

Europa Liberă: Şi cine cu cine luptă astăzi pentru a conduce statul acesta?

Viorel Pahomi: „Guvernarea noastră, aceasta pe care o avem astăzi, luptă în mod deschis cu poporul.”

Europa Liberă: Cine va ieşi învingător din această luptă?

Viorel Pahomi: „Dacă este să ne uităm în istorie, mai devreme sau mai târziu, va câştiga tot poporul. Ei treaba aceasta nu o înţeleg.”

Europa Liberă: Ar trebui câţiva ani de aşteptat? Sau ce e de făcut?

Viorel Pahomi: „Dacă aveţi în vedere să obţinem o procuratură care să lucreze şi o justiţie, măcar ca în România, aceasta cred că se poate.”

Europa Liberă: Şi nişte reforme care să dea rezultat astfel încât cetăţeanul să simtă bunăstare, prosperitate.

Viorel Pahomi: „Aceasta cred că se poate obţine în trei-cinci ani. Dacă vă referiţi la o altă gândire, la o cultură politică, la responsabilitatea politicienilor, la responsabilitatea funcţionarului care răspunde la o întrebare, atunci când îl întrebi şi nu-şi schimbă declaraţia peste două ore, pentru aceasta, cred, ne trebuie vreo 20 de ani.”

Europa Liberă: Cum îţi explici faptul că, atunci când o persoană e mai critică faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, este catalogată ca un om mai puţin patriot, mai puţin care se gândeşte la interesul naţional?

Viorel Pahomi: „Dimpotrivă, în ultima vreme toată lumea este critică şi este greu să-i blamezi pe toţi.”

Europa Liberă: E mai mult oftat, e mai mult bocet, scâncet.

Viorel Pahomi: „Este şi de ce. Pentru că nivelul bătăii de joc a atins nişte cote nemaivăzute până acum. Iată de ce oamenii pur şi simplu din disperare au început să se trezească. Şi nu mă refer aici doar la proteste. Mă refer aici la felul în care sunt văzute lucrurile. Sau uitaţi-vă pe ultimele sondaje, este acelaşi lucru: oamenii nu mai au încredere în politicieni. Şi în sensul disperării, pe mine majoritatea încep să mă ajungă din urmă, pentru că eu am încetat să mai cred în aceşti politicieni din toamna anului trecut.”

Europa Liberă: Spiritul acesta de protestatar la moldoveni poate să contribuie la schimbarea situaţiei în bine? Şi nu neapărat să protestezi în stradă. Să protestezi atunci când se încalcă drepturile, atunci când mergi la magazin şi te şmecheresc la preţ.

Viorel Pahomi: „E din ce în ce mai bine, oamenii devin din ce în ce mai activi. S-a observat treaba aceasta mult mai intens decât în anii trecuţi.”

Europa Liberă: Există activism civic?

Viorel Pahomi: „Eu cred că nu există activism civic în sensul în care îl înţelegeţi dumneavoastră. Eu cred că moldovenii se revoltă tot în felul în care înţeleg ei. Pentru că noi nu avem cultura aceasta, noi nu ne-am obişnuit că noi, dacă vom ieşi mulţi în stradă, vom obţine ceva imediat. La noi aceasta nu s-a întâmplat până acum. Şi totuşi, ele nu rămân neobservate aceste proteste. Şi eu ştiu, şi dumneavoastră ştiţi din discuţiile cu politicienii. Eu ştiu cât de tare se încordează ei acolo şi în guvern, şi în Parlament, şi la sediile partidelor, atunci când ies în stradă măcar şi câteva sute de oameni. Ei deodată se încordează, ei deodată atrag atenţie la treaba aceasta.”

Europa Liberă: Cele mai mari provocări pentru 2016 care ar putea fi?

Viorel Pahomi: „Provocările vor începe imediat după Anul Nou. Eu mă aştept şi mai devreme la anumite „surprize”, să nu iasă vreun sex tape nou cu cineva, nu ştiu. Poate să se întâmple orice. Pentru mine provocarea cea mai mare nu este Plahotniuc sau nu este faptul că el ar putea deveni totuşi prim-ministru şi după aceea preşedinte, să meargă pe drumul pe care a mers Ilan Shor. Eu cred că el se gândeşte că aceasta e unica lui şansă acum să devină prim-ministru, să întoarcă o parte din miliard, să devină renumit prin aceasta. După care să investească poate nişte bani personali sau ai prietenilor aşa-zişi influenţi, să investească niște bani, ca să facă nişte treburi, astfel ca în primăvară să fie ales preşedinte şi să nu protesteze foarte multă lume împotriva aceasta, că, chipurile: „Ian uite, ne-a întors o parte din miliard. Dă să-i dăm o şansă”. Din păcate, aceasta se poate întâmpla. Provocările adevărate, nu politice, pentru că eu deja mai greu văd diferenţa dintre unul sau altul, pentru mine ei cam toţi au devenit la fel…”

Europa Liberă: „Toţi” cine, „unul sau altul”?

Viorel Pahomi: „Politicienii sau liderii aceștia politici pe care îi vedem la Chişinău, indiferent că sunt pe dreapta, că sunt pe centru, că sunt pe stânga.”

Europa Liberă: Deci, o dreaptă politică şi o stângă politică nu se deosebeşte?

Viorel Pahomi: „Aceştia pe care îi avem astăzi sunt la fel, în opinia mea. Interesele lor sunt aceleaşi. Scopurile lor sunt aceleaşi. Discursurile sunt diferite şi argumentele, şi şiretlicurile cu care ei operează sunt diferite. Dar de fapt ei toţi vor aceeaşi – bani și putere, şi influenţă. Atât. Provocările adevărate pentru anul 2016 vor fi că economia se va duce mult mai în jos. La noi acum nu există un concept economic. Şi dacă nu-l va face cineva foarte rapid, noi ne vom duce în jos foarte grav. Iar dacă cineva îl va face, dacă, de exemplu, Sturza să admitem că va fi votat prim-ministru şi să admitem că el va avea un plan, noi va trebui să trecem prin nişte măsuri de austeritate, ca noi să revenim măcar la situaţia la care eram în 2009-2010. Noi va trebui să jertfim foarte mult şi să răbdăm o perioadă de greutăţi, din punct de vedere economic. O provocare foarte-foarte mare va fi restabilirea relaţiilor cu partenerii externi, pentru că eu nu ştiu ce le mai pot spune aceştia europenilor ca să-i convingă să mai coopereze cu noi. Aceia sunt foarte dezamăgiţi, ca americanii, de altfel. De restabilirea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă nici nu mai vorbesc. Aceasta a fost nici nu prostie, tâmpenie, cred, să ignori total această necesitate a unui număr atât de mare de moldoveni de a vinde marfa încolo. Şi treaba aceasta a fost o tâmpenie absolută, felul în care aceasta s-a făcut a dezamăgit pe toată lumea. Deci, restabilirea relaţiilor cu partenerii externi va fi o problemă foarte mare. O provocare va fi măcar cumva restabilirea economiei şi menţinerea ei pe linia de plutire. Pentru că eu cred că lumea nu-şi dă seama cât de repede noi mergem de fapt în jos, pentru că aceasta încă nu se vede aşa de tare în preţuri, a început să se vadă abia în facturi. Şi o provocare foarte mare vor fi alegerile anticipate care eu sper că sunt inevitabile.”

Europa Liberă: Moldova trebuie să-şi caute duşmanii pe interior sau în afara ţării?

Viorel Pahomi: „Moldova nu are duşmani în afara ţării. Moldova are duşmani numai în interior. Moldova este o ţară de care din 1991 încoace s-au tot folosit cine a vrut. Pe măsură ce avansăm, pe măsură ce avansează tehnologiile, pe măsură ce stă lumea mai mult pe internet şi are mai mulţi bani să cumpere consilieri scumpi din afară, ei se folosesc tot mai mult de ţară, fură tot mai mult, profită tot mai mult şi iau în captivitate instituţiile statului tot mai mult, şi mint tot mai mult. Iată de ce eu cred că cei mai mari duşmani ai Republicii Moldova sunt moldovenii de la putere.”

Europa Liberă: O clasă politică cu modele mai poate avea Republica Moldova?

Viorel Pahomi: „Eu nu cred că noi avem nevoie de modele, pentru că noi nu le avem. Eu cred că noi avem nevoie de oameni care să-şi facă meseria. Oameni care se apucă de o treabă şi zic: „Eu în trei ani voi face aceasta”. După trei ani omul vine şi spune: „Mie nu mi-a reuşit chiar aceasta, dar am făcut aceasta, aceasta, aceasta”. Concret.”

Europa Liberă: Câţi oameni din aceştia ar avea Moldova?

Viorel Pahomi: „Sunt destui. Eu cred că noi pur şi simplu trebuie să depunem un efort nu ştiu de care să-i convingem pe ei să se implice. Pentru că dumneavoastră ştiţi ce salariu are un ministru.”

Europa Liberă: Până în zece mii de lei.

Viorel Pahomi: „Dumneavoastră ştiţi că un om de succes, care are succes în afaceri şi ar fi un bun ministru al Economiei, de exemplu, omul acela nu-şi va lăsa toate afacerile prospere ca să vină în funcţia de ministru să lucreze pentru un salariu de zece mii de lei.”

Europa Liberă: Dar tu singur ai spus că trebuie un sacrificiu.

Viorel Pahomi: „Este adevărat. Şi omul va fi gata să-l facă, dacă noi îi vom convinge. Noi trebuie să le dăm lor de înţeles că noi îi vom susţine. Şi când zic „noi”, am în vedere acea parte a populaţiei care îşi doreşte treaba aceasta. Eu îmi doresc să vină oameni care să se ocupe de chestii concrete şi mai puţin oameni care fac glume reuşite de care râde lumea pe la emisiuni.”

Europa Liberă: La mulţi ani!

Viorel Pahomi: „La mulţi ani!”

XS
SM
MD
LG