Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Ion Sturza și „aritmetica” Parlamentului


Zile numărate au rămas până când candidatul la funcţia de premier va cere Parlamentului votul de încredere.

Zile numărate au mai rămas până când candidatul la funcţia de premier desemnat de preşedintele Timofti, Ion Sturza, va cere Parlamentului vot de încredere. Candidatul este un fost premier în Republica Moldova, care a dezvoltat în ultimul deceniu mai multe afaceri de succes în România, unde spune că a plecat urmare a presiunilor regimului Voronin, şi care s-a poziţionat din start în opoziţie dură faţă de sistemul corupt dirijat de forţe obscure prin intermediul partidelor pretins pro-europene aflate la putere. Candidatul şi democraţii, de care depinde în mare măsură investirea sau nu a guvernului, nu au reuşit până acum să aibă discuţii consistente despre votul din 4 ianuarie, democraţii fiind mult mai preocupaţi acum de promovarea propriului candidat la funcţia de premier, liderul lor neformal Vlad Plahotniuc. Liliana Barbăroşie a vorbit cu doi experţi care au estimat şansele la zi ale lui Ion Sturza şi posibile deznodăminte.

Ca şi de la bun început, liberal-democraţii, care dispun acum de 18 voturi în legislativ, sunt singurii care au declarat deschis că îl vor susţine pe candidatul desemnat de președintele Nicolae Timofti. Democraţii au refuzat până şi să se întâlnească cu el, socialiştii au spus că nu-l vor vota în niciun caz, cei 14 deputaţi-fugari din Partidul Comuniştilor care negociază cu PD crearea unei platforme social-democrate îl cred pe Ion Sturza „nepotrivit” pentru funcţia de premier, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a sugerat că nu va vota pentru un candidat pe care tot el l-a demis în 1999, iar liberalii şi „grupul Leancă (3 deputaţi)” încă nu au luat o decizie.

La părerea lui Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de presă IPN, două elemente noi care au apărut astăzi şi ar putea sugera deznodământul acestei nominalizări, sunt, însă, ambele mai degrabă în defavoarea unei investituri de succes a candidatului nominalizat decât în favoarea ei:

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

„Logica luptei politice, în special a celei din Republica Moldova, arată că aici lucrurile se împing până la limită. Limita este posibilitatea desemnării repetate până a se ajunge la dizolvarea parlamentului şi la anticipate. Aşa că mai degrabă că Sturza va fi votat, dar vor fi testate tunurile părţilor, cine câte ghiulele, alias deputaţi, a adunat.

Lucrurile acum depind în mare măsură de preşedintele Timofti: dacă îl înaintează încă o dată sau nu. Pentru a înţelege ce va face, este bine să analizăm două lucruri noi care s-au produs astăzi: primul este că CC a lansat în circuit noţiunea de majoritate absolută. Cei care nu-l vor pe Sturza cred că adună o majoritate din 51 de voturi, dar asta ar însemna că PL şi PPEM, respectiv Ghimpu şi Leancă, ar trebui să adere la platforma social democrată cu 34 de deputaţi. Nu este foarte sigur că vor face acest lucru. S-ar putea să se găsească anumite considerente, dar pentru cele două ar însemna un risc suficient de mare pentru ulterioarele alegeri, care ar putea să fie foarte apropiate. Dacă alegerile vor fi peste 3 ani, s-ar putea uita până atunci această aliere. Dacă nu, cele două formaţiuni ar putea câştiga pe termen scurt aflarea la guvernare, dar pierde mult mai mult în perspectivă de viitor. Deci, vor trebui să chibzuiască.

Al doilea element e afirmația lui Sturza că următorul candidat va fi de acelaşi profil. Asta ar însemna că Timofti a luat o poziţie şi nu o va ceda, că nu are rost să cedeze. Oricum, sunt sigur că va mai exista un vot. Şi că ar putea exista un alt candidat, dar de profilul lui Sturza. Poate Maia Sandu. Poate politicieni de calibrul lui Vasile Nedelciuc, care demult nu e în politică şi are mai multe atuuri. Dar nu sunt sigur. Lista de miniştri prezentată de Sturza ar putea fi clarificatoare în acest sens.”

Analistul politic Oazu Nantoi critică decizia de astăzi a Curţii Constituţionale ce pare să însemne că a doua oară preşedintele Timofti, chiar dacă ar vrea să se opună candidatului preferat de democraţi, nu va mai putea:

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

„Decizia de azi a CC continuă şirul trist al evenimentelor care confirmă captivitatea Republicii Moldova şi că, fără schimbarea clasei politice şi resetarea proiectului de statalitate, nu ne aşteaptă nimic pozitiv. Deznodământul eu nu-l cunosc. Pentru că există mai multe semne de întrebare. Din comportamentul politicienilor, rezultă că Sturza nu va fi votat. Presupun că decizia CC pornește de la ideea că dl Plahotniuc va reuşi să înjghebe acea majoritate absolută, cu un prim-ministru pe placul său, fie el, fie o persoană comodă lui. Dar eu nu ştiu acum cum se va comporta PL. Eu nu ştiu câţi transfugi vor exista din PLDM. Nu ştiu ce va decide PPEM. Situaţia se va clarifica doar pe 4 ianuarie.”

O soluţie de natură „tehnică” la care ar putea recurge grupurile parlamentare ce se opun instaurării lui Sturza ar putea fi, potrivit unor speculaţii, neprezentarea acestora la şedinţa din 4 ianuarie când premierul desemnat ar urma să le ceară sprijinul. În lipsă de cvorum, şedinţa ar putea fi anulată. Nu este clar însă deocamdată dacă o tentativă de investire a guvernului eșuată din un astfel de motiv ar putea fi considerată valabilă sau nu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG