Linkuri accesibilitate

Galina Bostan: „Avem instituții specializate în domeniul anticorupție, dar se mișcă foarte încet”


Un interviu cu directoarea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupţiei.

Majoritatea liderilor occidentali care vin la Chisinau, ca si reprezentantii ţărilor Occidentale in Moldova, aduc cu obstinaţie in discutie nevoia de a stîrpi, pe cit posibil, corupţia. Atit cea la nivel înalt, unde se vorbeste de milioane si sute de milioane de euro sau dolari, dar si corupţia la nivel „mic”, adica aceea de care se loveste orice moldovean cind încearca sa îşi rezolve vreo problema cu autorităţile. Si societatea civila moldoveneasca cere acelasi lucru.

Europa Liberă a stat de vorbă despre acest subiect atit de fierbite, în Moldova, dar si în regiunea învecinantă, cu directoarea centrului de Analiza si Prevenire a Corupţiei.

Galina Bostan
Galina Bostan

Galina Bostan: „Oamenii nu mai tolerează sau tolerează mai puțin fenomenul corupției și sunt dispuși să ofere mită pentru soluționarea propriilor probleme. Acesta este un factor pozitiv. Ceea ce avem noi pozitiv în acest an este faptul că am avut totuși o arestare a unui politician important. Avem o hotărâre judecătorească, care a fost emisă într-un termen rezonabil, din iulie până în octombrie, în dosarul Rusu.

Ceea ce este negativ este faptul că, deși procurorul general a promis că urmează și alte arestări, noi nu am mai văzut continuitatea procesului. Alte elemente, care cred că mai degrabă se încadrează la domeniul negativului, este faptul că anumite instituții din domeniul prevenirii corupției, în special este vorba de CNI, să spunem așa, activitatea lor nu este satisfăcătoare și una din probleme ar fi fost inclusiv sabotarea pe interior a acestei instituții. Deși a existat un proiect de lege, care în principiu ar fi soluționat multe din problemele CNI-ului și a fost prezentat în guvern, cu părere de rău, acesta nu a fost promovat în continuare.”

Europa Liberă: Vorbeați despre percepția cetățenilor, iată ultimele sondaje de opinie arată că o majoritate covârșitoare a moldovenilor consideră că acest flagel - corupția, este o mare problemă pentru Republica Moldova. Cum se explică acest regres, este vorba doar despre felul în care funcționează instituțiile care trebuie să lupte cu corupția sau ar mai fi și alte aspecte?

Galina Bostan: „Dacă vă uitați în sondaje, și încrederea în instituțiile de stat a scăzut foarte mult. Deci este o problemă legată inclusiv și de încrederea în instituțiile de stat. Statul este considerat a fi destul de slab în prezent, extrem de ineficient.”

Europa Liberă: În ultimul timp au apărut mai multe inițiative de relansare a luptei cu corupția, inclusiv la nivel de instituții. De ce totuși nu se merge pe inițiativele anterioare, care au fost puse la punct din fonduri europene, au fost susținute de experți din străinătate?

Galina Bostan: „Se părea uneori că instituțiile de stat declanșau lupta cu corupția și, de fiecare dată, speram ca aceasta să fie una veritabilă. Ulterior, realizam că de fapt are loc o mimare a luptei cu corupția, a prevenirii corupției. Atunci când apar asemenea inițiative eu deja nu pot să le interpretez decât ca pe o mimare în continuare a acestei lupte.

Nu există nici voință politică și în plus, am impresia că în aceste instituții nu se vrea să se lucreze. Ceea ce avem în prezent, cadrul normativ, și ceea ce avem din punct de vedere instituțional, în principiu, în momentul în care există dorință și voință de a combate și de a preveni un fenomen ar fi posibil. Noi avem instituții specializate în domeniul anticorupție, avem instituții care activează de 13 ani deja, noi avem instituții create recent, cu competențe foarte clare și lucrurile se mișcă, dar se mișcă foarte încet și cea mai mare problemă este că ele se mișcă doar la nivel de adoptare a cadrului normativ, și nu la nivel efectiv de implementare a legilor.”

Europa Liberă: Dacă legea este de partea celor care trebuie să lupte cu corupția, ce îi împiedică să realizeze aceste obiective?

Galina Bostan: „Nedorința, pur și simplu nu este dorință de a face schimbări. Această situație este convenabilă politicienilor, funcționarilor publici, asta este marea problemă. Omul nu oferă mită pentru că el vrea să ofere mită, problema este că funcționarii o cer sau activează astfel încât omul să fie pus în situația să meargă cu această mită. Această situație este convenabilă funcționarilor publici sau reprezentanților statului, cei care, dimpotrivă sunt chemați să apere drepturile cetățenilor și să fie în serviciul cetățenilor.”

Europa Liberă: Ați amintit despre arestarea fostului premier Vlad Filat, acuzat de luare de mită. După acest arest, s-au înmulțit oarecum acuzele de politizare a justiției. În context s-a discutat și despre decizia instanței moldovenești de a-l scuti de pușcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România pentru acte de corupție la patru ani cu executare. Este justificată neîncrederea unor cetățeni în organele de drept?

Galina Bostan: „În principiu, noi nu putem să aruncăm neîncrederea asupra întregului sistem judiciar pe anumite cazuri concrete. În procesul Guma, pentru mine la fel a fost surprinzătoare această decizie. Nu înțeleg de ce s-a luat o asemenea decizie, dar eu nu pot să recunosc că în sistemul judiciar, dacă las la o parte dosarele în care este prezent elementul politic, eu nu pot să nu recunosc că în instanțele de fond, situația între timp s-a schimbat în direcția bună. Și această concluzie a mea este bazată inclusiv și pe discuțiile cu colegii mei avocați. În instanțele de fond situația s-a schimbat pentru oamenii de rând, fac abstracție de dosarele cu element politic.”

Europa Liberă: O opinie exprimată în ultimul timp de mai mulți specialiști din domeniu era că singura posibilitate de a dezrădăcina corupția, la toate nivelele puterii, o poate oferi doar scoaterea instituțiilor de drept și de reglementare de sub controlul politic. Dumneavoastră împărtășiți această idee?

Galina Bostan: „Sigur că instanțele de drept nu trebuie să fie sub control politic, asta este clar din start. Problema este alta, cum să le scoți de sub control politic. Cea mai simplă scoatere de sub control politic, vă asigur, este faptul ca oamenii care lucrează în aceste instanțe să se simtă independenți. Și omul este independent în măsura în care el înțelege să fie independent. Asta este problema, că oamenii care lucrează în aceste instituții trebuie să spună că adoptă decizii în conformitate cu legea și nu în conformitate cu indicațiile voastre.

Noi putem de o sută de ori să le spunem la politicieni să ia mâinile de pe o instituție sau alta, dar ei mere vor dori să le acapareze. Problema este în cei care lucrează în aceste instituții, care trebuie să aibă integritate și în general, înțelegerea locului lor în societate și să spună nu.”

XS
SM
MD
LG