Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „2015 - un an pierdut pentru Moldova”


Victor Chirilă
Victor Chirilă

În dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Încercăm să facem bilanţul anului 2015 împreună cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Bine aţi venit în studioul Europei Libere! Dacă e să spunem cum caracterizează omul simplu acest an care trece, care rămâne în istorie, mai degrabă auzim: trădare naţională, şantaj politic, indiferenţă, interes personal, interes de partid, măcar în al 12-lea ceas poate se trezesc cei de la putere, mintea moldoveanului cea de pe urmă. E mare disperarea, domnule Chirilă. Şi acest barometru de opinie publică ultim arată că 88% din cei intervievaţi spun că Moldova merge pe o cale greşită. Cine poartă răspundere pentru această stare de lucruri? Cine îşi asumă această responsabilitate?

Victor Chirilă: „Responsabili, în primul rând, sunt cei care au guvernat, cei care au fost aleşi să guverneze şi nu au reuşit să facă acest lucru. Şi într-o anumită măsură şi noi, cetăţenii, care i-am ales, societatea în general, este şi ea culpabilă de această situaţie. Trebuie toţi să înţelegem că suntem vinovaţi într-un fel sau altul.”

Europa Liberă: Deznodământul de la cine vine, de unde?

Victor Chirilă: „În democraţie deznodământul întotdeauna vine de la cetăţeni. Cetăţenii sunt cei care trebuie să ia iniţiativa în situaţii de criză. Şi cetăţenii sunt cei care trebuie să-şi aleagă guvernanţii, nu guvernanţii să-şi aleagă electoratul.”

"2015 - un an pierdut pentru Moldova"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:13 0:00

Europa Liberă: Dar cetăţenii aleg răul cel mai mic, dacă e să-l credem pe omul care merge în cabina de vot.

Victor Chirilă: „De această dată răul cel mai mic s-a transformat într-un rău foarte mare pentru Republica Moldova. Şi nu cred că cetăţenii noştri, sau majoritatea cetăţenilor noştri, vor mai accepta o astfel de logică la următoarele alegeri. Cetăţenii doresc schimbare şi vor alege lideri care, în viziunea lor, ar putea să le aducă această schimbare. Din păcate, este un an pierdut pentru ţara noastră, un an pierdut în sensul reformelor pe care trebuiau să le execute guvernanţii noştri. Un an pierdut în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană, pentru că foarte multe proiecte au fost stopate din cauza că asistenţa Uniunii Europene şi a organizaţiilor financiare internaţionale a fost suspendată. Un an pierdut pentru proiectele infrastructurale din ţara noastră. Este un an care, din păcate, va rămâne în istoria ţării noastre ca un an critic, un an în care statul Republica Moldova a fost pierdut de cetăţeni, statul nu mai funcţionează în interesul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Unii dintre cetăţeni spun că mai trăiesc cu frica că e mare sărăcia, le este teamă de război. Politicienii de dreapta spun că le este frica ca nu cumva vectorul politicii externe să fie schimbat şi Moldova să meargă către Rusia şi către Uniunea Euroasiatică. De fapt care frică trebuie luată în calcul? Şi cum scoţi această frică din oameni?

Victor Chirilă: „Cred că frica de război, frica de criză socială trebuie să fie luate în considerare. Şi, din păcate, de această dată eventuale violenţe ar putea mai degrabă să fie generate nu de ameninţările externe, cât de problemele interne, de nedorinţa clasei guvernante să facă schimbări, nedorinţa clasei guvernante să audă nevoile cetăţenilor şi să lucreze în interesul cetăţenilor. Aceştia sunt factorii care pot duce la răzmeriţe în Republica Moldova. Nicidecum nu trebuie luată în calcul această îngrijorare a clasei pretins europene care s-a compromis, că vezi, dragă Doamne, se va schimba vectorul european. Din păcate, această clasă pretins pro-europeană, de dreapta, face tot posibilul ca acest vector să fie revăzut de viitoarea guvernare. Pentru că cetăţenii se dezamăgesc tot mai mult de performanţele acestor partide: reforme nu se fac, legi nu se aprobă, schimbările nu se resimt în societate.”

Europa Liberă: Pentru că a lipsit voinţa politică. Aceiaşi oameni pot acum să demonstreze voinţă politică, să aducă bunăstare în casa cetăţeanului din Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Nicidecum. O nouă şansă dată lor ar fi ultima şansă pentru noi, pentru cei care susţinem...”

Europa Liberă: Atunci alegerile parlamentare anticipate ar fi soluţia?

Victor Chirilă: „Din punctul meu de vedere, alegerile este una dintre soluţii, soluţia corectă, firească, democratică, care le permite cetăţenilor să decidă asupra viitorului Republicii Moldova, cu toate riscurile care există.”

Europa Liberă: Dar riscurile care sunt?

Victor Chirilă: „Sigur, riscul major ar fi venirea la guvernare a unor forţe pro-ruse. Dar, din punctul meu de vedere, nu cred că aceste forţe pro-ruse vor putea, în cele din urmă, să schimbe vectorul pro-european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce vor forţele pro-Kremlin să facă în Republica Moldova şi din Republica Moldova?

Victor Chirilă: „În primul rând, eu cred că vor să ajungă la putere şi să înlocuiască oligarhia cu altă oligarhie. Aceasta se va întâmpla. Dar cetăţenii noştri trebuie să fie vigilenţi şi în continuare să fie cu ochiul pe ei. Din păcate, aşa este situaţia. Pe de altă parte, eu cred că forţele pro-europene ar trebui să se gândească, în primul rând, cum să se modernizeze, să facă curăţenie în rândurile lor, să se mobilizeze din nou şi să recâştige credibilitatea în ochii cetăţenilor, credibilitate care, din păcate, nu există acum, este zero.”

Europa Liberă: În concluzie, ce trebuie să îngrijoreze mai mult: ziua de azi sau ziua de mâine?

Victor Chirilă: „Eu cred că ziua de mâine trebuie să ne îngrijoreze cel mai mult, pentru că ziua de astăzi este deja foarte proastă pentru noi. Şi trebuie să ne gândim la soluţii, să ne gândim cum să facem faţă, să ne repliem, pentru că suntem în situaţia de a ne replia pentru a ne mobiliza mai bine în faţa unor posibile riscuri majore dinspre Est.”

Europa Liberă: Mulţumim tare mult. La mulţi ani!

Victor Chirilă: „La mulți ani, de asemenea!”

XS
SM
MD
LG