Linkuri accesibilitate

De sărbători, printre protestatari


„Văd aici mulţi oameni care vin cu nepoţei. Copiii vor câte o bomboană sau vor plimbați cu căluţul, dar pe bunici nu îi ţine buzunarul.”

De marți, vremea s-ar putea schimba brusc, avertizează meteorologii: se așteaptă ger și chiar ninsori în anumite regiuni. Noaptea, la Chișinău, temperaturile va scădea la minus 10 grade. Condiții puțin prielnice pentru manifestanții din centrul Chișinăului care se declară însă deciși să continue protestul: sprijinitorii platformei „DA”, până ce „vor da jos toți oligarhii”, simpatizanții socialiștilor și partidului lui Renato Usatâi, până vor obține alegeri generale anticipate.

Dumitru Ambros
Dumitru Ambros

Cântecele patriotice au cedat locul pentru Colinde de Crăciun în meniul muzical al taberei de protestatari din faţa Guvernului. Activiştii platformei civice Demnitate şi Adevăr şi-au împodobit propriul brad cu globuri şi jucării aduse de manifestanţi. Dumitru Ambros are 61 de ani. Nu locuieşte în corturi, dar vine periodic la proteste, atunci când are timp liber. Anul 2016, spune el, îl va întâmpina tot în Orăşelul Demnităţii:

„Vreau, pe de o parte, să mă distrez şi, pe de altă parte, să fiu cuprins de speranţa că odată şi odată se va termina în ţara asta cu oligarhia criminală. Au adus ţara la limita sărăciei. Văd aici mulţi oameni care vin cu nepoţei. Copiii vor câte o bomboană sau vor plimbați cu căluţul, dar pe bunici nu îi ţine buzunarul. Văd că tot îi zguduie pe copii şi le spun: „Hai acasă, bunica nu are bani” sau „Mama şi tata nu au bani”. Pe mine asta mă doare. Sper, totuşi, că lumea se va trezi, va fi activă şi vom aduna semnături pentru referendum”.

Chiar dacă toată lumea a intrat în sărbători, susţinători ai Platformei „DA” şi ai formaţiunii politice care a preluat această titulatură îşi continuă activitatea de colectare a semnăturilor în susţinerea organizării unui referendum de modificare a Constituţiei. Iniţiatorii referendumului speră să obţină susţinerea populară pentru alegerea directă a şefului statului, dar şi pentru reducerea numărului de deputaţi şi lipsirea acestora de imunitate parlamentară.

Daniel Ulinici este unul dintre tinerii care printre primii, alături de tatăl său Victor şi bunicul Alexei, şi-au instalat cortul în Piaţa Marii Adunări Naţionale. El spune că a lipsit de la proteste doar cât a fost mire la nuntă, după care a revenit, ca santinela, în dispozitiv. Daniel nu-şi imaginează că ar putea să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în altă parte decât în Orăşelul Demnităţii:

„Mulţi nici nu concep că pot să petreacă aceste sărbători acasă şi nu alături de oamenii cu care s-au împrietenit şi alături de care luptă pentru un scop comun. Sunt invitaţi din toată republica cei care doresc să sărbătorească revelionul în Orăşelul Demnităţii. Ei pot să serbeze în spirit patriotic revelionul din acest an.”

Europa Liberă: Ce speranţe aveţi pentru 2016?

Daniel Ulinici: „Sperăm să se îndeplinească scopurile pentru care luptăm: să scăpăm de aceşti oligarhi care ne-au adus ţara la limita sărăciei. Fiecare avem rude, avem părinţi plecaţi peste hotare şi, poate, în următorul an îi vom vedea pe mulţi dintre ei reveniţi acasă. Să vedem un trai mai bun la noi acasă”.

Părăsesc Orăşelul Demnităţii asediat din toate părţile de atribute pestriţe de sărbătoare şi la nici 200 de metri ajung în Orăşelul Victoriei, adică în tabăra instalată de activişti şi simpatizanţi ai socialiştilor şi ai formaţiunii Partidul Nostru. I-am surprins aranjând buştenii pentru foc, semn că se pregătesc de zilele geroase promise de meteorologi. Una dintre protestatare, Marina Negară, din Bălţi, recunoaşte că în ajunul sărbătorilor manifestanţii discută mai puţin despre politică:

Marina Negara
Marina Negara

„Am făcut o babă de omăt din penoplast. A fost ideea mea, ca orăşelul să arate mai bine de sărbătoare. E adevărat - după posibilităţi. Noi trăim ca şi toată Moldova.”

Europa Liberă: Pe 31 veţi fi aici, în centrul capitalei?

Marina Negară: „Personal voi fi în Orăşel cu soţul. Eu sunt cu familia aici de la început”.

Europa Liberă: Celor care trec prin centrul capitalei şi vă reproşează că în trecut oraşul arăta bine de sărbători, iar acum mai puţin, ce le-aţi răspunde?

Marina Negară: „Înţelegeţi, acum timpurile nu sunt pentru a arăta că e bine şi frumos. Acum este greu. Moldova este într-o sărăcie şi într-o situaţie foarte grea. Tare mult aş vrea ca moldovenii să zâmbească, ştiu că e greu şi că în Moldova nu e de trăit acum, însă îmi doresc asta.”

Pe bulevardul central al capitalei am stat de vorbă cu mai mulţi trecători. Puţini s-au arătat deranjaţi de proteste, semn că şi ei, ca şi manifestanţii, nu prea au motive de bucurie, chiar dacă la schimbarea anilor s-ar cuveni să laşi loc pentru speranţe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG