Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Orice partid ce a acumulat voturi se va bucura de alocații de la bugetul de stat”


Interviul dimineții cu președintele Comisiei Electorale Centrale.

În ciuda unor greutăți economice încă greu de estimat, anul 2016 va fi și primul în care o parte din banii de la buget vor ajunge în vistieriile partidelor.

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Câți, la ce partide și de ce tocmai acum? - îl vom întreba pe președintele CEC, Iurie Ciocan.

Europa Liberă: Dle Ciocan, greu de imaginat un moment mai nepotrivit probabil pentru intrarea în vigoare a acestei legi, după ce încrederea în partide este mai joasă ca niciodată, așa cum arată sondajele, iar problemele economice nici nu se apucă nimeni să le anticipeze, atât de inevitabile și de atotcuprinzătoare par. Sau totuși e o logică greșită asta?

Iurie Ciocan: „Din punctul meu de vedere, introducerea finanțării partidelor din bugetul de stat ar putea fi un vaccin care ar însănătoși partidele politice și ar crește calitatea democrației interne în fiecare partid.”

Europa Liberă: O să vă lăsăm să ne spuneţi cum imediat, dar până atunci prevederile acestei legi intră în vigoare pe rând. Să clarificăm de la bun început situația: care prevederi intră acum în vigoare, care mai târziu?

Iurie Ciocan: „Mai multe prevederi, practic majoritatea prevederilor din Legea nr. 36 au intrat în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial în data de 14 aprilie 2015 și au fost aplicate în cadrul alegerilor locale generale din acest an. Dar mai este o prevedere, ce ține de finanțarea partidelor din bugetul de stat, care intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor. Respectiv, acum va intra în vigoare partea legii ce ține de finanțarea partidelor din bugetul de stat. Și aici trebuie să mai întrunească alte două circumstanțe: unul, trebuie să avem Legea bugetului de stat aprobată și, doi, în Legea bugetului de stat trebuie să avem alocațiile necesare pentru a fi distribuite partidelor politice.”

Europa Liberă: Și dacă nu? Vedeți cum stau lucrurile, despre buget nu vorbește nimeni acum.

Iurie Ciocan: „Da, din păcate așa este. Îmi vine greu să dau acuma o prognoză ce va fi. Dar noi oricum mergem în implementarea legii și în acest sens așteptăm să vedem bugetul aprobat și publicat în Monitorul Oficial.”

Europa Liberă: Și dacă nu vor fi bugetate aceste cheltuieli?

Iurie Ciocan: „Ele nu au cum să nu fie bugetate, atâta timp cât este Legea în vigoare. Legea stabilește clar că 0,02% din totalul veniturilor bugetului de stat pe 2016 trebuie să fie oferite drept alocații pentru partidele politice din bugetul de stat.”

Europa Liberă: O organizaţie neguvernamentală, Asociația Promo-Lex, calculase încă în vară că în total cam peste 30 de milioane de lei ar trebui să plece în 2016 din buget spre partide, iar cele mai multe, câte în jur de 9 milioane, ar trebui să primească PDM și PLDM, după care vin PCRM și PSRM, cu câte vreo 3 milioane. Sunt corecte aceste cifre la care au ajuns experții acestei asociații?

Iurie Ciocan: „Cu o mai mică ori mare aproximație, dar eu pot foarte pe scurt să vă explic principiul acestor alocații, cum vor fi distribuite aceste alocații. Din totalul sumei oferite de bugetul de stat pentru finanțarea activității partidelor politice, această sumă se înjumătățește și se distribuie în conformitate cu performanțele acumulate.

Prima jumătate de sumă va fi distribuită în conformitate cu performanțele obținute în cadrul alegerilor parlamentare și a doua jumătate a sumei în baza performanțelor obținute în cazul alegerilor locale. Și aici, noi cred că am luat o decizie, din punctul acesta de vedere, foarte importantă. Pentru că am creat un instrument care va distribui banii prin intermediul acelui regulament care l-a aprobat Comisia Electorală Centrală în baza voturilor obținute, indiferent de faptul că este partid parlamentar, ori nu este partid parlamentar, că are consilieri, primari ori nu are, orice partid ce a acumulat voturi, cel puțin un vot, deja se va bucura de alocații din bugetul de stat. Evident că alocațiile vor fi diferite în conformitate cu performanța acumulată de fiecare partid - așa stabilește Legea.”

Europa Liberă: Și vor veni lunar aceste alocații?

Iurie Ciocan: „Da, așa este stabilit în Lege. Aceste alocații vor veni lunar prin intermediul Comisie Electorale Centrale. Deci, alocațiile din bugetul de stat vor fi virate în conturile Comisie Electorale și noi, în conformitate cu aceste performanțe transformate din voturi în bani, vom distribui acești bani partidelor.”

Europa Liberă: Mă uit mai departe pe acest calcul făcut de Promo-Lex: partidul condus de Renato Usatîi ar urma să primească 2,5 milioane de lei, Partidul Liberal - 2,2 milioane de lei, iar blocul electoral condus de Iurie Leancă - 1,4 milioane de lei. Dacă ar fi să explicați unor cetățeni extrem de nemulțumiți de felul cum funcționează în Republica Moldova partidele, de ce acest privilegiu pentru ele, acum, ce le-ați spune?

Iurie Ciocan: „Eu m-aș abține acum de la cifre exacte. Dar nu este niciun privilegiu. Este o necesitate. Pentru că astăzi partidele oscilează în jurul unor sponsori, câteodată în jurul unui singur sponsor, și, evident, acești sponsori influențează și politica partidului, și activitatea democratică în interior, nu pot fi adoptate decizii în grup, nu sunt luate în seamă toate interesele în cadrul acelui partid. Și credem noi că odată cu distribuirea banilor din bugetul de stat partidele, ca un grup de oameni întruniți în scopul realizării voinței sale politice, dânșii vor fi mai liberi în adoptarea deciziilor, nu vor trage cu ochiul doar la opinia unui singur om, a celui care finanțează partidul. Totuși calitatea procesului democratic, din punctul nostru de vedere, va crește și nu doar din punctul nostru de vedere, asta arată și practica altor state care au introdus finanțarea din bugetul de stat. A propos, noi astăzi suntem ultimul stat membru al Consiliul Europei care doar acum introduce finanțarea din bugetul de stat.”

Europa Liberă: S-a tot spus în acești trei ani de când a început promovarea acestei idei că, primind bani din buget, partidele nu vor mai fi controlate din umbră de finanțatori. Ce i-ar putea împiedica totuşi pe aceşti finanţatori să acționeze în paralel?

Iurie Ciocan: „Posibil că vor fi, dar într-o măsură mai mică. Eu de multe ori am zis că cred în rolul personalității în istorie și desigur că totul depinde de oameni. Și doar acordarea banilor din bugetul de stat - acest lucru este insuficient. Noi avem un plan special stabilit ca parte componentă al planului strategic al Comisie Electorale Centrale. Vom desfășura acțiuni de instruire și de educarea oamenilor prin care să le explicăm cum funcționează aceste instrumente, care sunt beneficiile și cum trebuie să acționeze în interiorul unui partid.”

Europa Liberă: A propos de asta: ce vor trebui să facă în schimb partidele ca să nu existe sentimentul acesta că nu destul că sunt așa cum sunt, dar mai iau, iată, și bani de la contribuabili?

Iurie Ciocan: „În primul rând, partidele sunt obligate de Legea nr. 36, o bună parte a ei a intrat în vigoare atunci, în luna aprilie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, deci partidele sunt obligate să prezinte rapoarte periodice și odată cu 1 ianuarie aceste rapoarte de două ori pe an vor fi prezentate la Comisia Electorală Centrală și noi le vom publica, pentru ca fiecare cetățean să cunoască cine finanțează acest partid și cum cheltuiesc partidele banii oferiți.”

Europa Liberă: Trecerea lejeră și uneori spectaculoasă a indivizilor dintr-un partid în altul a devenit un fel de modus vivendi al vieții noastre politice. Ce facem cu finanțarea partidului X, care intră în Parlament cu 20 de oameni și apoi 10 oameni din el trec la partidul Y?

Iurie Ciocan: „Să știți că această provocare este permanent în sarcina Comisiei Electorale. Pentru că Legea stabilește că finanțarea vine către partidele reprezentate acolo unde sunt ele reprezentate în organe - Consilii, Primării, în Parlament… Şi în momentul în care această conjunctură se schimbă, nouă ne vine greu astăzi să vedem scenariul clar cum distribuim acești bani, pentru că partidul este cel care a acumulat voturi în alegri. La noi astăzi așa e construit sistemul că el facilitează anume construcțiile partinice și nu candidații în alegeri sau persoanele de pe lista acestui partid. Noi suntem în căutarea acestei soluții. Sigur că traseismul este un viciu și un viciu grav.”

Europa Liberă: Legiuitorul nu s-a gândit la o astfel de situație?

Iurie Ciocan: „Nu, în Lege nu există o procedură clară anume pentru această situație. Dar totodată legiuitorul a stabilit în sarcina Comisiei Electorale Centrale dreptul și obligația de a aproba regulamente care vor completa aceste goluri.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:42 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG