Linkuri accesibilitate

Evoluții politice în Statele Unite la sfîrșit de an


Paul Ryan, noul președinte al Camerei Reprezentanților, felicitat de colegii săi în octombrie 2015
Paul Ryan, noul președinte al Camerei Reprezentanților, felicitat de colegii săi în octombrie 2015

Luna de miere a președintelui Camerei Reprezentanților s-a încheiat odată cu compromisul bugetar.

În Statele Unite, Partidul Republican continua sa-si caute noua identitate. Care este situatia din Congres, dupa ce presedintele Camerei Reprezentantilor a fost inlocuit? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

La alegere, noul presedinte al Camerei Reprezentantilor, republicanul Paul Ryan s-a bucurat de sprijin aproape unanim. Membrii ai factiunii ultra-conservatoare, Tea Party l-au acceptat fara prea mare entuziasm, dar nu dispuneau de voturi pentru a-si impune propriul lider.

Primul test a fost bugetul pe anul viitor si produsul final este de natura sa aprinda si mai mult flacara insurgentei politice, in Partidul Republican. „Ryan trădează America” – titreaza situl conservator Breibart.com, in timp ce pe twitter au aparut referiri la Ryan ca fiind noua „barba musulmană” a Partidului Republican.

Deputatul nu a ezitat sa raspunda, spunind ca prefera sa se adreseze direct alegatorilor pentru a le demonstra virtutile conservatoare ale noului buget. Intre acestea este acordul bipartizan vizind ridicarea interdictiei de a exporta titei precum si prelungirea unor inlesniri fiscale pentru afaceri si persoane particulare. Ryan a mai spus ca multe dintre negocieri si variante de buget au fost mostenite de la predecesorul sau si nu a mai avut timp sa opereze schimbari.

Dar asta nu i-a dezarmat pe critici. Comentatoarea politica, Laura Ingraham a spus ca Ryan este un inamic declarat al bazei de sprijin a Partidului Republican. Multi conservatori sustin ca, odata ajuns la putere, mai ales in Camera, partidul nu a profitat de prerogativa de finanțare, controlul asupra bugetului, pentru a-si promova agenda. Acele voci nu inteleg ca Congresul functioneaza prin alcatuirea de coalitii, in interiorul gruparilor politice si intre ele, pentru a adopta legi si ca puterea in Congres nu echivaleaza cu a dicta ceea ce vrei sa faci, a-ti impune, intr-o forma cit mai putin nealterata, agenda.

Nici una dintre puterile in statul american nu poate dicta. în condițiile în care Casa Albă este sub control democrat, compromisuri sînt necesare. Membrii republicani ultra-conservatori, asa numitul Grup al Libertatii au respins bugetul, dar au recunoscut ca Paul Ryan a preluat din mers un tren care era de-acum in miscare, chiar aproape de gara. Dar luna de miere a presedintelui Camerei Reprezentantilor s-a incheiat odata cu compromisul bugetar.

XS
SM
MD
LG