Linkuri accesibilitate

Ion Sturza ar dori un guvern tehnocrat care să stabilizeze pe termen scurt situaţia politică și economică


Ion Sturza la generația tinerilor Startup Weekend
Ion Sturza la generația tinerilor Startup Weekend

Primele negocieri cu grupul Iurie Leancă și cu Partidul Liberal.

Premierul desemnat Ion Sturza și-a continuat astăzi încercările de a convinge partidele, dar și sindicatele că – deși nu i se dau mari șanse – poate scoate țara din criză.

„Avem viziuni diferite în ceea ce priveşte soluţiile şi formulele prin care am putea scoate Republica Moldova din criză”, a spus astăzi Iurie Leancă, fostul premier liberal-democrat care acum conduce un propriu proiect politic şi un mic grup, din doar trei deputaţi, în Parlament, după o întrevedere destul de îndelungată cu premierul desemnat.

Soluţia lui Ion Sturza, aşa cum şi-a descris-o personal, mai întâi în postările de pe reţelele de socializare, iar astăzi şi în faţa jurnalişltilor, este „un guvern de tehnocraţi, cu o agendă clară şi mandat limitat, de maxim doi ani, care să fie instalat rapid la Chişinău şi să stabilizeze situaţia prin formule neordinare, de la o relaxare urgentă fiscală şi monetară, care să permită plata pensiilor şi salariilor care, aşa cum afirmă premierul desemnat, va deveni foarte curând o problemă, până la impunerea acţionarilor din bănci să le recapitalizeze, iar în caz de refuz, naţionalizarea acestora, interconectarea energetică la sistemul european şi măsuri drastice de întărire a securităţii.

Iată câteva declaraţii făcute de Ion Sturza, astăzi, după întrevederea cu Leancă: „Un guvern tehnocrat care să stabilizeze pe termen scurt situaţia, apoi să se retragă dând politiicenilor şansa să se ocupe de ţară. În condiţiile de astăzi, cred că avem nevoie de soluţii neordinare. Reiterez poziţia mea că este o situaţie cu totul deosebită, nu trebuie să vorbim acum despre pericolul alegerilor. Concluzia mea e că trebuie să căutăm cum evităm colapsul, nu alegerile. E nevoie de mobilizare.”

Nu este clară, însă, deocamdată care ar fi strategia sa prin care să obţină instalarea unui astfel de guvern, atâta timp cât, aritmetic, lucrurile nu se arată în nici un caz favorabile premierului desemnat, dat fiind faptul că democraţii nu sunt dispuşi să-i voteze guvernul. Ion Sturza, care ieri admitea că părerea democraţilor ar putea să se schimbe, dar fără a-şi face publice raţionamentele unei astfel de concluzii, spune că le-a trimis o invitaţie la discuţii, dar că nu a primit deocamdată răspuns.

În viziunea lui Iurie Leancă, tocmai lipsa unui sprijin larg politic ar fi marea problemă a unui guvern tehnocrat. Prin urmare, soluţia sa, diferită de cea a premierului desemnat, este un guvern care să se bazeze pe o majoritate sigură în Parlament. Însuşi Leancă, totuşi, recunoaşte că negocierile pe care le-a purtat cu partidele până acum au arătat că nici această soluţie nu prea pare realizabilă deocamdată.

Liderul PPEM nu a avut astăzi un răspuns ferm: dacă va sprijini sau nu guvernul Sturza în timpul votului de investitură.

La fel, nici liberalii conduşi de Mihai Ghimpu, care împreună cu Iurie Leancă, democraţii şi liberal-democraţii au încercat timp de opt săptămâni fără succes să creeze o majoritate, iar acum ar putea să dea 13 voturi în favoarea unui astfel de guvern, nu au avut astăzi răspuns la întrebarea dacă îl vor sprijini sau nu pe Sturza.

Iată, însă, cum a comentat Ion Sturza rezultatele scurtei sale întrevederi cu Mihai Ghimpu şi colegii săi: „Am văzut feţe foarte îngândurate. Le-am spus exact cum văd eu situaţia, le-am răspuns la toate întrebările. M-am aşteptat la o discuţie mai puţin politicoasă, dar a fost destul de politicoasă. Vom continua dialogul.”

Cât despre refuzul sindicatelor de a purta discuţii cu premierul desemnat, Ion Sturza a avut următoarea reacţie: „Dl Buzu este cel care a devalizat tot patrimoniul sindicatelor şi l-a transferat în domeniul de businees al dlui Shor. Sindicatele care au moştenit averi de miliarde şi azi au rămas cu fundul gol, aceste sindicate pentru mine nu prezintă nici un interes. Dar să facem diferenţă între dl Buzu şi oamenii care cotizează.”

Anterior, mai multe investigaţii jurnalistice deconspiraseră nişte pretinse scheme prin care mai multe obiecte din patrimoniul moştenit din timpul sovietic de sindicate ar fi fost vândute controversatului businessman Ilan Shor, acum primar la Orhei, contra unor sume de zeci de ori mai mici decât cele obţinute apoi, prin gajare, drept credite de la bănci de firmele c are i-ar aparţine aceluiaşi om de afaceri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG