Linkuri accesibilitate

Moldova în căutarea unui prim ministru...


Termenul limită acordat partidelor să se pună de acord asupra desemnării unui premier expiră astăzi la ora 14.

14 deputați comuniști în frunte cu șefa fracțiunii parlamentare a PCRM, Violeta Ivanov, au anunțat la o conferință de presă că ies din partid și formează Platforma Social Democratică Pentru Moldova. „Ne-am adunat astăzi aici pentru a transmite un mesaj important. O decizie istorică. O decizie prin care oferim o șansă Moldovei”, a spus Ivanov în fața jurnaliștilor. Decizia de luni dimineață survine în urma anunțului postat noaptea trecută pe Facebook de controversatul om de afaceri devenit politician Vlad Plahotniuc că renunță la autosuspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat și revine în partid pentru a forma o majoritate de guvernare.

Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc a preciaza că vrea o majoritate de guvernare suficient de numeroasă ca să aleagă și noul șef al statului, în luna martie a anului viitor. Controversatul om de afaceri mai scrie că majoritatea avută în vedere de el trebuie să sprijine în Republica Moldova „o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”. Plahotniuc mai scrie că a prezentat soluțiile sale unor parteneri externi și diplomați, cărora le-a promis că o să se implice pentru a le pune în practică.

Săptămâna trecută, președintele Nicolae Timofti s-a plâns public că PD exercită presiuni asupra sa și familiei sale pentru a-l desemna pe Plahotniuc candidat la funcția de prim-ministru, dar a promis că „nu va ceda presiunilor”. Plahotniuc s-a autosuspendat din partid în luna octombrie, după arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat în legătură cu devalizarea Băncii de Economii și a spus că va rămâne autosuspendat „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”. Ancheta nu a progresat substanțial.

Aceste evoluții preced expirarea termenului limită dat de președintele Nicolae Timofti partidelor care negociază refacerea vechii coaliții de guvernare să se pună de acord asupra desemnării unui premier până luni, 21 decembrie, la ora 14.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG