Linkuri accesibilitate

Expert-Grup: economia moldoveană se va relansa uşor anul viitor


Devalizarea celor trei bănci implicate în tranzacţiile dubioase din 2014 este unul din principalele motive ale recesiunii economice din 2015.

Centrul analitic independent Expert-Grup anticipează o recesiune economică de 0,8 la sută în acest an. Pentru 2016 experţii prognozează o uşoară recuperare, cu o creştere de 2,9 la sută, dacă, între altele, va fi semnat un nou acord de finanţare cu FMI.

Potrivit prognozelor Expert-Grup, economia moldoveană se va relansa uşor anul viitor, după recesiunea din acest an, cauzată în mare parte de frauda din sectorul bancar. Creşterea economică depinde foarte mult dacă va fi sau nu semnat un acord cu FMI, spune expertul Iurie Morcotîlo:

„Acest acord cu FMI este necesar din mai multe puncte de vedere pentru stabilizarea finanţelor publice nu doar pentru anul viitor, dar şi pentru următorii ani. E vorba nu atât despre dezgheţarea finanţării din partea Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, deşi este un factor important. E vorba, în primul rând, despre cum va fi transformată acea garanţie către sistemul bancar în datorie publică. De parametrii care vor fi negociaţi cu FMI va depinde cuantumul total de deservire a datoriei publice din anii viitori. ”

Devalizarea celor trei bănci implicate în tranzacţiile dubioase din 2014 este unul din principalele motive ale recesiunii economice din acest an.

Jaful din sectorul bancar a produs efecte negative în lanţ, de la erodarea încrederii în sectorul bancar, în consecinţă scăderea depozitelor şi activităţii de creditare a băncilor, până la scăderea consumului şi a economiei în ansamblu.

Printre alte motive ale scăderii economice sunt perpetuarea incertitudinii politice, stagnarea reformelor, înrăutățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare şi reducerea remitenţelor.

Potrivit estimărilor Expert-Grup, la toate capitolele se atestă o scădere economică, cea mai gravă în agricultură de 12,6 la sută.

Singura contribuție la creşterea economică vine dintr-un artificiu mai curând statistic, spun experţii, întrucât importurile au scăzut, în timp ce exporturile au crescut.

Dacă excludem acest artificiu aritmetic, reieșit din formula de calcul al PIB, recesiunea economică ar fi fost mult mai dramatică, practic dublă faţă de cea de 0,8 la sută estimată de Expert-Grup.

Exporturile şi balanţa comercială au fost influenţate pozitiv de deprecierea monedei naţionale.

Au avut însă întâietate efectele negative ale deprecierii leului, între care creşterea inflaţiei, care a dus la mărirea preţurilor şi la perpetuarea sărăcirii populației, spune directorul executiv al Expert-Grup Adrian Lupuşor:

„Acest efect inflaționist urmează să afecteze şi creşterea economică reală din următoarele trimestre. ”

Principala problemă a economiei moldovenești nu este atât recesiunea, cât nivelul scăzut al imunității față de șocurile negative și incapacitatea autorităților de a face faţă crizei, afirmă Adrian Lupuşor:

„Această criză economică ne-a prins destul de nepregătiţi, cu un deficit bugetar în creştere mult peste nivelul optimal de 1% din PIB. Avem un nivel destul de redus al rezervelor valutare, aproape de nivelul minim admisibil. Avem un sector bancar slăbit. Mai mult decât atât, instituţiile cheie care ar fi trebuit să intervină cu un plan anticriză credibil sunt fie paralizate, fie sunt în criză de capacităţi tehnice şi financiare din cauza crizei politice şi a crizei de management din cadrul băncii centrale.”

Expert-Grup a propus, între altele, un plan de măsuri pentru stabilizarea sectorului bancar, inclusiv asigurarea transparenței beneficiarilor finali ai băncilor şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de frauda din sectorul bancar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG