Linkuri accesibilitate

Ecouri la propunerea PD de a-l nominaliza premier pe Vlad Plahotniuc (Infotag, Timpul, Ziarul național, Ava)


Într-un interviu pentru agenţia „Infotag” liderul PD, Marian Lupu, susţine că fostul premier şi omul de afaceri Ion Sturza ar fi „propunerea mascată” a PLDM „băgată prin presiune asupra preşedintelui Timofti” la funcţia de premier. „Problema nu este însă Sturza, nu el este subiectul, ci PLDM şi preşedintele Timofti, care dacă vor face un astfel de joc murdar, practic aruncă ţara într-un haos total”, a declarat Marian Lupu.

În replică, Ion Sturza îl linişteşte pe Marian Lupu spunând că nu vine în funcția de premier, pentru că „nu vrea Vlad Plahotniuc. Și dacă el nu vrea, nu se întâmplă nimic în RM”. Sturza mai scrie pe pagina sa de Facebook - „Nu umblați cu șantajul, intimidări, dosare penale, acte de violență verbală și fizică la care ați recurs din plin, în ultimele zile! Dar nici nu încercați să forțați desemnarea lui Vlad Plahotniuc printr-o brutalitate nesăbuită. Nu cred că l-ați „impresionat” foarte tare nici pe domnul Timofti cu dosarele pe membrii familiei dumnealui, dar nici cu impeachmentul”.

Editorialistul de la „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu, se întreabă „De ce Plahotniuc îl hărţuieşte pe Chirtoacă cu procurorii?”. Autorul face referinţă la declarațiile recente ale primarului Dorin Chirtoacă că împotriva sa și al unor funcționari de la primăriei ar fi fost pornite dosare. „PD are nevoie de un as sigur în mânecă în persoana lui Ghimpu care, pentru a-l face mai cooperant, este strâns la zid cu ameninţări la adresa lui Chirtoacă”, punctează Petru Bogatu.

Într-un material de opinie publicat pe „Ava.md” Vitali Andrievschi notează că ar vrea ca deputaţii să-l aleagă pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, dar cu o singură condiţie. „Să se gândească cum să protejeze ţara de riscuri şi ameninţări”. În cazul desemnării lui Vlad Plahotniuc în funcția de premier comentatorul propune să fie organizat, peste un an şi jumătate, un referendum la care cetăţenii să fie întrebaţi dacă au încredere în premier. „Va fi o sabie a lui Damocles care îl va impune să lucreze pe Plahotniuc”, crede Andrievschi. Ce argumente aduce comentatorul în favoarea candidaturii lui Vlad Plahotniuc, dar şi despre riscuri, citiţi pe ava.md.

Pe pagina web a ziarului „Timpul”, editorialistul Silviu Tănase opinează că viitorul guvern poate fi de două feluri „sau este o nouă extensie a clanurilor partinice pentru a devaliza bugetul și statul, sau va fi un guvern popular, ce va încerca să răspundă la interesele legitime ale societății”. După părerea sa „clanurile ignoră interesele celor care stau la baza statului, iar asta va duce la ruinarea lui”.

Portalul „anticoruptie.md” scrie că magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut sentința Curții de Apel prin care fostul polițist Ion Perju a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul 7 aprilie 2009. Ion Perju i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani. „Ne așteptam la această decizie. Ion Perju a fost condamnat pe bună dreptate, doar că l-au scos țap ispășitor. Știm foarte bine că cei care trebuiau pedepsiți în primul rând au fost scutiți de pedeapsă", a declarat pentru sursa citată tatăl lui Valeriu Boboc, care face referinţă la ex-ministru de Interne Gheorghe Papuc şi fost comisar al Capitalei Vladimir Botnari. Cei doi funcţionari au fost achitaţi definitiv, în dosarul 7 aprilie 2009.

Tot „anticoruptie.md” îşi informează cititorii că intanţa de apel îl scapă de închisoare pe fostul democrat Valeriu Guma. Curtea de Apel a menţinut decizia Judecătoriei prin care fostul deputat democrat Valeriu Guma a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită, infracţiuni comise pe teritoriul României. Guma a fost condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare, aminteşte sursa citată.

„A fost elevul fruntaş, iar acum a ajuns într-o situaţie extrem de îngrijorătoare” titrează TVR cu referire la Republica Moldova. Într-o declaraţie pentru sursa citată, comisarul european pentru Politica de vecinătate, Johannes Hahn, afirmă că e nevoie de o nouă generaţie de politicieni la Chişinău. În acest moment, politicienii de la Chişinău sunt „lipsiţi de credibilitate şi se impune un suflu proaspăt”. E nevoie de o nouă generaţie de politicieni şi de oportunitatea de a avea o relansare politică a ţării. Trebuie curăţat ceea ce e de curăţat, trebuie clarificat scandalul bancar. „Din elevul model al Politicii de Vecinătate, Republica Moldova a ajuns simbolul haosului, iar de această situaţie doar Rusia va avea de câştigat - atrag atenţia oficiali europeni”, scrie TVR.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG