Linkuri accesibilitate

Cât de simplu este să guvernezi un raion, un oraș, un sat?


… când la nivel central nu există un guvern cu puteri depline, sau se schimbă foarte des.

Cât de simplu este să guvernezi un raion, un oraș, un sat când la nivel central nu există un guvern cu puteri depline, sau se schimbă foarte des? Opinii ale unor reprezentanți și reprezentante ale puterii locale, în marginea unei ceremonii la care organizația neguvernamentală IDIS Viitorul le-a oferit premii pentru bunele practici.

Utilizarea tehnologiilor informaționale pentru a fi mai aproape de locuitori, iluminarea stradală, colectarea separată a deșeurilor sau asigurarea grădiniței din comunitate cu apă caldă– sunt doar câteva dintre inițiativele rurale care au fost premiate astăzi.

Tatiana Țurcanu
Tatiana Țurcanu

Majoritatea, spun primarii cu care am stat de vorbă, au fost realizate din granturi şi fonduri occidentale. În lipsa unui guvern stabil și a unei siguranțe economice, ajutoarele din exterior reprezintă pentru mulți aleși locali colacul de salvare, spune Tatiana Ţurcanu, primară la Vinogradovca, raionul Taraclia:

„Proiectele în ziua de astăzi sunt unica salvare. Recent, la fel ca şi toţi primarii, am trecut bugetul prin consiliu şi am constatat că acesta este unul dificil. Pentru investiţii nu avem nici un bănuţ şi dacă nu lucrăm cu proiecte, înseamnă că vom stagna şi vom sta în oficii pentru a organiza zile de primire şi atât.”

Neînțelegerile de la vârful puterii îi descurajează mai ales pe primarii care sunt membri ai partidelor aflate la guvernare, continuă Tatiana Ţurcanu. La localele din vară, ea a fost aleasă pentru un al treilea mandat. În primii ani, recunoaște primara de Vinogradovca, a fost susținută de Partidul Comuniștilor. La scurt timp a renunțat însă la sprijin politic:

Premiile IDIS Viitorul
Premiile IDIS Viitorul

„Şi cred că astăzi e o ieşire din situaţie când primarul este independent. El nu trebuie să fie al nimănui, el trebuie să fie al localnicilor. Ştiţi, astăzi se vorbeşte, şi este drept, că unele finanţări se primesc în funcţie de partid, din această cauză trebuie să evităm asemenea situaţii.”

Certurile dintre partidele aflate la guvernare deseori se reflectă ca într-o oglindă în mediul rural. Criza politică, dublată de cea a finanțelor publice a obligat administraţia locală să strângă cureaua, explică edilul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu:

„Incertitudinea politică de la centru ne-a provocat nişte lipsuri financiare. Nu am mai primit banii pentru drumuri şi multe alte proiecte nu s-au realizat. În principiu, incertitudinea de la centru mai mult influenţează prin comportamentul fracțiunilor din consiliu. Cineva primeşte indicaţii de la autorităţile centrale să nu facă alianţe cu un partid sau altul, să nu susţină un proiect sau altul. Sunt neplăceri de acest fel. Sper că va mai trece ceva timp şi ne vom întovărăşi cu toţii, vom avea încredere unul în altul.”

Liubomir Chiriac
Liubomir Chiriac

Tocmai pentru a încuraja primarii să nu se bizuie pe susținerea de la centru ca să rezolve nevoile comunităților, Institutul „Viitorul”, deja al zecelea an, promovează cele mai bune inițiative. L-am întrebat pe directorul executiv Liubomir Chiriac, dacă entuziasmul primarilor este umbrit de criza politică:

„Sigur, sunt primari care şi-au pierdut, într-un fel, curajul, nu mai cred în anumite programe guvernamentale, în anumiţi politicieni. Cred, însă, că şi de data aceasta, chiar dacă situaţia este complicată în ţară, salvarea va veni de la oamenii care sunt în provincie, or, la nivel local se văd altfel lucrurile.”

Pentru ca reușitele primarilor premiați să se multiplice, Institutul „Viitorul” îi încurajează pe parcursul anului să meargă din sat în sat pentru a împărtăși altor aleși locali exemplele de bune practici, așa cum au făcut pe parcursul ultimilor zece ani, peste 400 de primari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG