Linkuri accesibilitate

Schimb de acuzații între șeful statului și democrați


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Președintele Nicolae Timofti acuză PD că ar face presiuni pentru a-l nominaliza premier pe Vlad Plahotniuc. Dar șeful statului este acuzat la rândul său de „joc murdar”.

Partidele fostei coaliții de guvernare s-au întâlnit să negocieze refacerea alianței lor, pe fundalul unui schimb de replici tăioase, nemaiîntâlnit până acum, între președintele Nicolae Timofti și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. În timp ce Lupu, a spus că șeful statului ar face „jocuri murdare” pentru a nominaliza un premier apartinic, Timofti s-a plâns că democrații exercită presiuni asupra sa ca să-l nominalizeze la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc. Disputa s-a declanșat la o zi de când a început numărătoarea inversă pentru perioada de 45 de zile în care Parlamentul este obligat să învestească un nou guvern, sau riscă dizolvarea.

Președintele Nicolae Timofti a spus că liderii PD au încercat, ieri, să-l convingă să-l desemneze la funcția de premier pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al PD. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Nicolae Timofti respinge acuzaţiile aduse astăzi de liderul PD, Marian Lupu, pe care le califică drept o încercare de presiune asupra sa, pentru a-i influența decizia de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru.

Marian Lupu
Marian Lupu

Într-un interviu publicat astăzi pe Infotag, Marian Lupu a declarat că sub presiunea PLDM, preşedintele Timofti ar fi forţat să înainteze un candidat la funcţia de premier, fără acordul partidelor care încearcă să refacă coaliţia de guvernare. „Dacă PLDM şi preşedintele Timofti vor face un astfel de joc murdar, practic, aruncă ţara într-un haos total. Vom avea un preşedinte responsabil direct de declanşarea anticipatelor şi criza pe care o provoacă”, a spus Lupu.

Liderul democrat l-a atenţionat pe preşedinte să aştepte nominalizarea pe care o va face partidul sau partidele care au asigurate voturile necesare învestirii guvernului. În caz contrar, Lupu susţine că „va trebui să găsim soluţii să scoatem instituția prezidenţială din captivitatea în care este. Soluţii sunt, dar să nu anticipăm care vor fi acestea”, a spus Lupu, întrebat dacă şeful statului ar putea fi demis.

La părerea unor comentatori, printre ei fostul consilier prezidenţial al liderului comunist Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk, democraţii ar fi procedat la aplicarea planului de rezervă celui eşuat de a crea o majoritate pro-europeană cu PLDM, PL şi grupul Leancă. Ar fi vorba despre înlăturarea preşedintelui Timofti cu votul socialiştilor şi comuniştilor şi avansarea în această funcţie a spicherului democrat Andrian Candu care ar putea să înainteze un candidat la funcţia de premier comod democraţilor, notează Tkaciuk pe Facebook. Potrivit Constituţiei, în cazul vacanţei funcţiei de şef al statului interimatul este asigurat de spicher.

Igor Dodon
Igor Dodon

Schimbul de acuzaţii are loc pe fundal unei sesizări a socialiştilor la Curtea Constituţională, căreia îi cer să explice dacă președintele Nicolae Timofti poate fi penalizat pentru tergiversarea desemnării unui nou candidat la funcția de prim ministru. Liderul socialiştilor Igor Dodon susține că termenul legal pentru desemnare a expirat luni, când a început să curgă cele 45 de zile în care, potrivit Constituţiei, ar trebui să fie învestit un nou guvern.

Igor Dodon: „Ne-am adresat la Curtea Constituţională pentru a solicita poziţia, opinia şi calificarea dacă preşedintele ţării Nicolae Timofti a uzurpat sau nu puterea de stat. Considerăm că sunt premise clare pentru ca domnul Timofti să fie învinuit de uzurparea puterii de stat şi să se înceapă procedura de demisie. De ce considerăm lucrul acesta. Conform Constituţiei, după înaintarea candidaturii la funcţia de prim-ministru, Parlamentul are la dispoziţie 45 de zile. Putem deduce că în decurs de 45 de zile maximum preşedintele trebuia să înainteze o candidatură la funcţia de prim-ministru. Timofti nu a înaintat nici o candidatură deşi a promis anterior că va înainta.”

În interviul matinal al Europei Libere constituţionalistul Nicolae Osmochescu a afirmat că şeful statului nu era obligat, prin norma constituţională, să nominalizeze cel târziu ieri un candidat la funcţia de premier.

Nicolae Osmochescu: „Articolul 85 nu obligă expres președintele că neapărat în 45 de zile înainte de termen el trebuie să numească o candidatură. Dar dacă sunt convingeri că guvernul va fi ales din prima încercare, care este problema? Se încadrează perfect în termenul de 45 de zile, chiar și înainte.”

Potrivit expertului în drept constituţional singura constrângere este termenul de trei luni, de la demisia guvernului, care expiră pe 29 ianuarie. Dacă se ajunge la acest termen şi nu este învestit un nou Guvern, atunci şeful statului este obligat să dizolve parlamentul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG