Linkuri accesibilitate

Proteste civice în Bulgaria, în sprijinul reformei justiției


Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

În ultimele zile, la Sofia nu contenesc protestele antiguvernamentale și în sprijinul reformei justiției.

Uniunea juriștilor bulgari și-a chemat membrii să participe la acțiunea de protest care se desfășoara sub lozincă „Tu ți l-ai ales” – cuvinte adresate premierului Boiko Borisov de procurorul șef al capitalei Nikolai Kokinov în legătură cu modul în care a fost numit noul procuror general Sotir Țațarov.

Adoptarea amendamentelor constituționale a dus deja la scindarea coaliției Blocul reformator. UFD și partidul ex-comisarului european Kuneva au rămas loiali primului ministru, spre deosebire de partidul ex-premierului Kostov „Democrați pentru o Bulgarie puternică”, care a trecut în opoziție.

Președintele Rosen Plevneliev și șeful Înaltei curți de casație Lozan Panov au adresat critici primului ministru Borisov.

Plevneliev a luat apărarea ministrului demisionar Hristo Ivanov și a deputaților-disidenți din Blocul reformator. El a criticat conținutul amendamentelor votate de majoritatea parlamentară și de partidul turc.

Plevneliev a spus: „În ultimii 25 de ani, politicienii bulgari nu au reușit să garanteze independența necondiționată a justiției. Din păcate, istoria se repetă cu ultimele amendamente constituționale. Prețul compromisului politic ce a stat la baza votului a devenit independența justiției”.

Președintele Cirții supreme de casație, Lozan Panov, a fost și mai critic. El a declarat că statul și societatea bulgară se afla acum sub controlul deplin al oligarhilor. „Prin ultimele amendamente constituționale, reprezentanții elitei politice au subminat reforma în justiție. Daca statul este astăzi acăpărat de oligarhie, atunci orice încercare ca puterea să fie restituită cetățenilor va fi numită lovitură de stat”, a avertizat magistratul Nr. 1.

Comitetul Helzinki Bulgaria a cerut demisia primului ministru Borisov, considerat vinovat pentru eșecul reformei în justiție.

Profitând de disensiunile în tabăra guvernanților, foștii comuniști au introdus în parlament o moțiune de cenzură, având la bază „problemele în sănătatea publică”.

XS
SM
MD
LG