Linkuri accesibilitate

Richard Wike: „Occidentul face o prioritate din menținerea și apărarea instituțiilor și valorilor democratice. În Rusia nu e așa”


Interviu în exclusivitate cu directorul centrului de cercetare PEW despre declinul drepturilor democratice în lume.

Deși mulți observatori au atras atenția asupra declinului drepturilor democratice în ultimii ani, cel mai recent studiu al Pew Research Center din Washington D.C arată că, la nivel global, oamenii apreciază și vor să se bucure de drepturile lor fundamentale garantate în țările democratice. Rezultatele arată că jumătate din populația globului dorește să trăiască în țări care garantează libertatea de expresie, unde presa și internetul nu sunt cenzurate. Ucrainenii și rușii se situează la polul opus, considerând că, deși ar dori să beneficieze de aceste libertăți, ele nu reprezintă o prioritate în viețile lor. Dintre toate cele 38 de națiuni analizate, americanii se detașează clar în privința valorizării libertății de expresie. 95% dintre americani spun că este extrem de important pentru ei să vorbească liber și să se poată informa din articolele produse de o presă liberă.

Europa Liberă: Domnule Wike, este democratia un sistem depășit?

Richard Wike
Richard Wike

Richard Wike: „Nu, nu cred. Uitați-vă la informațiile pe care le-am colectat de la persoane de pe întreg mapamondul. Există foarte mult interes pentru drepturile democratice fundamentale și pentru instituțiile care asigura libertatile fundamentale. Îi intrebăm pe oameni despre libertatea presei, libertatea internetului, libertatea de expresie, daca e important pentru ei să aibă alegeri oneste, competitive, și vedem majorități pe întreg mapamondul, care spun că toate aceste lucruri sunt importante în societățile lor. Oamenii vor democrație.”

Europa Liberă: Ar fi avut acest studiu alte rezultate dacă ar fi fost realizat după atacurile de la Paris?

Richard Wike: „Greu de spus. Dar într-adevăr, un anumit eveniment poate influența răspunsurile oamenilor la anumite întrebări. Dacă oamenii pot percepe teamă din cauza unui pericol iminent, atunci pot percepe și celelalte situații diferit. Noi vrem să facem cercetări ca să vedem dacă atitudinile oamenilor se schimbă și să vedem cum se întâmplă asta, ce determină această schimbare, în funcție de evenimentele care se produc in lume.”

Europa Liberă: Ce determină apariția și succesul unor mișcari nedemocratice precum Statul Islamic?

Richard Wike: „Apariția unor grupări ca Statul Islamic are legătură cu opinia publică din zona în care acest lucru se întâmplă. Într-o societate democratică și complet impotriva unor astfel de activități, nu ar fi posibilă apariția unor astfel de organizații. Dar, ca idee generală pot spune că, în general, lumea dorește si apreciază democrația oriunde pe planetă.”

Europa Liberă: Ați menționat Ucraina, ca una dintre țările unde schimbările dramatice și războiul ( ar fi adăugirea mea) au schimbat radical percepțiile cu privire la democrație. În ce fel?

Richard Wike: „Datele noastre arată că în Ucraina, spre deosebire de alte țări europene, principiile și instituțiile democratice nu reprezintă o prioritate pentru populație în acest moment. Explicația ar putea fi că țara se confruntă acum cu multe alte probleme dificile, oamenii au multe probleme de rezolvat și de aceea alte lucruri au prioritate pentru ei. Libertatea de expresie, instituțiile si drepturile democratice au prioritate scăzută în Ucraina în comparație cu europeni din alte țări de pe continent. Vedem oameni care spun că aceste lucruri sunt importante, dar foarte puțin care spun că sunt foarte importante pentru moment în Ucraina. Aceeași situație regăsim și în Rusia. Susținere relativ redusă pentru democratie. Sigur, oamenii spun că e importantă, dar nu fac o prioritate din asta.”

Europa Liberă: Și care ar fi explicația?

Richard Wike: „Cred că consideră ca economia e mai importantă, de exemplu. Occidentul face o prioritate din mentinerea si apararea institutiilor si valorilor democratice. In Rusia nu e așa.”

Richard Wike: „Oamenii vor democrație”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:12 0:00

Europa Liberă: In privința libertății de expresie 80% din populația celor 38 de țări analizate de Dvs. a declarat că acesta este importantă pentru ei. Americanii sunt peste această medie, 95% dintre americani fiind de părere că este extrem de important pentru ei să se poată exprima liber. Este cazul și în situații ca cea dezvăluită de Edward Snowden?

Richard Wike: „Americanii apreciază cel mai mult de pe planetă libertatea de expresie. Ei vor să fie lăsați să își critice guvernul, să se exprime liber în privința minorităților sau grupurilor religioase. In SUA oamenii consideră că aceste lucruri sunt extrem de importante, poate cele mai importante. Pentru că ați menționat cazul Snowden, o excepție pe care ar trebui să o menționez este următoarea : in SUA, oamenii sunt dispusi să admită un anumit grad de cenzură pentru subiecte care țin de securitatea națională. Da, americanii, spre deosebire de alte nații, sunt de părere că pentru astfel de subiecte guvernul are dreptul să limiteze libertatea de exprimare a mass media. Dacă ar fi vorba de informații economice, care ar putea avea impact asupra economiei țării, chiar consecințe negative, oamenii sunt de acord să fie publicate, sa fie dezbătute in presă. Nu insă cand vine vorba de securtatea și siguranța națională.”

Europa Liberă: Se aplică aceasta și în cazul unor mega-scandaluri ca Volkswagen, care va afecta economiile multor țări, ceea ce va duce si la pierderea multor locuri de muncă?

Richard Wike: „Așa este. O astfel de situație produce instabilitate economica. Cu toate acestea, studiile noastre arată ca oamenii nu au nici o problema cu asta. Nu cred ca guvernul ar trebui sa intervina si sa previna publicarea acestor informatii doar pentru consecintele economice pe care le-ar putea produce. Doar daca aceasta problema economica dezechilibreaza atat de mult societatea si economia incat devine o amenintare la securitate tarii, atunci da, oamenii cred că guvernul ar trebui să cenzureze aceste informații.”

XS
SM
MD
LG