Linkuri accesibilitate

Extrema dreaptă a pierdut alegerile regionale în Franța


Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional

Mobilizarea republicană a partidelor politice tradiționale a funcționat, în Franța, după victoria-șoc în primul tur de scrutin a extremei drepte - Frontul Național.De astă dată, partidul lui Marine Le Pen nu a reuşit să obţină vreo victorie în vreo regiune, în pofida faptului că s-a clasat primul în şase din cele 13 regiuni franceze în urma primului tur, în urmă cu o săptămână.

Cu șapte regiuni câștigate, partidul Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy se clasează înaintea Partidului Socialist (PS, stânga, la putere), care ocupă cinci regiuni din 13. În Corsica au câștigat naționaliștii locali.

Marine Le Pen şi nepoata sa au candidat amândouă, însă nici una din ele nu a fost aleasă, cu toate că ambele au obţinut peste 40% din voturile exprimate în primul tur.

După ce a obținut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 29% la nivelul întregii țări, Frontul Național condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câștige măcar câteva regiuni ale Franței, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiționale acuzate că nu oferă soluții în fața crizei economice și că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie.

Pentru a zădărnici victoria Frontului Național, Partidul Socialist și-a retras candidații din două regiuni, preferând ca acestea să fie câștigate de opoziția conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obținând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câștigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57% din alegători.

Pe ansamblul țării, rata prezenței la urne a fost de circa 59%, față de 49% în primul tur.

Regiunile franceze dispun de puteri importante în domeniile transportului local, educaţiei şi dezvoltării economice.

XS
SM
MD
LG