Linkuri accesibilitate

Signe Burgstaller: „Prin programe de egalitate de gen mai multe femei pot fi aduse în domeniul politic”


Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova spune că promovarea egalității între femei și bărbați este pe lista sa de priorități.

Suedia, unde egalitatea de gen este o prioritate guvernamentală, susține și în Republica Moldova programe de diminuare a atitudinii discriminatorii față de femei, cum ar fi proiectul „Femeile în Afaceri”. Acest proiect de un milion de euro ajută de aproape patru ani zeci de întreprinderi deţinute sau conduse de femei, precum şi companii cu multe femei angajate. Guvernul Suediei se numără și printre susținătorii unui pachet de proiecte legislative care ar stabili o cotă minimă de 40 de procente de reprezentare a femeilor în legislativ și executiv. În timp ce pachetul trenează pe fundalul crizelor politice frecvente, ambasadoarea Signe Burgstaller a spus pentru Europa Liberă că egalitatea de gen este nu doar un lucru bun în sine, ci poate spori bunăstarea unei țări.

Signe Burgstaller: „Putem spune că s-au înregistrat anumite progrese în ultimii 20 de ani. Egalitatea de gen este o prioritate pentru misiunea suedeză în țară. Prin urmare promovarea programelor de încetățenire a egalității de gen, alături de alte organizații internaționale și cu ajutorul societății civile în Republica Moldova, este pe lista noastră de priorități. Credem că prin programe de egalitate de gen mai multe femei pot fi aduse în domeniul politic și economic al țării, ceea ce ar fi spre binele întregii societăți.”

Europa Liberă: Ce practici suedeze ce țin de egalitatea de gen ar trebui implementate în Republica Moldova?

Signe Burgstaller: „În Suedia, avem o distribuție practic egală a ministerelor în guvern între femei și bărbați. De asemenea, în parlament sunt circa 40 de procente sau mai mult de femei. E bine să avem mai multe femei în politică. Trebuie promovată și egalitate de gen prin acordarea unui concediu pentru creșterea copiilor împărțit egal între părinți, astfel încât responsabilitățile să fie împărtășite și de mama, și de tata. În Suedia, tații sunt încurajați să ia concedii paternale și pe parcursul anilor putem vedea că numărul taților care folosesc această oportunitate crește. E un plus și pentru percepția egalității de gen în societate, dar și pentru crearea unei relații sănătoase dintre tată și copil. Aceste măsuri s-au soldat cu rezultate vizibile pe mai multe paliere. În primul rând, putem vorbi despre egalitatea dintre bărbat și femeie în viața de familie, unde ambii părinți își asumă responsabilități egale, iar copiii au relații bune cu mama și tata. De asemenea, măsurile pentru egalitate de gen au adus la o implicare mai activă a femeilor în sectorul economic suedez. În consecință, s-a înregistrat o creștere economică substanțială. Femeile pot fi considerate adevărate „resurse neutilizate” în mai multe țări. Implicarea lor activă în domeniile-cheie contribuie direct la dezvoltarea economică a țării.”

Europa Liberă: Cum credeți, egalitatea de gen poate fi impusă prin lege sau ar trebui să fie încetățenită treptat pe măsura dezvoltării societății?

Signe Burgstaller: „Ca egalitatea de gen să devină o stare de normalitate, este nevoie de ambele componente. Nu cred că există vreo țară în lume în care s-a atins o egalitate de gen perfectă, dar trebuie să aspirăm cu toții la asta. Legislația e necesară. Prin diverse măsuri „de sus”, așa să zic, se pun în aplicare legile și reglementările adoptate. Dar inițiativa trebuie să vină și de la „firul ierbii”, de la societatea civilă, care are un rol important în promovarea diverselor schimbări în societate. Dacă ar fi să luăm exemplul Moldovei, aici există o platformă solidă de organizații care promovează egalitatea de gen și care într-adevăr ar putea face o diferență în popularizarea acestor valori. Dar aceste organizații au nevoie și de susținere la nivel legislativ, la nivel de reguli și legi.”

Europa Liberă: Ce probleme credeți că mai are Republica Moldova la capitolul egalității de gen?

Signe Burgstaller: „Egalitatea de gen presupune aplicarea perseverentă a unor măsuri de redresare. E bine să fie legi și regulamente la locul lor, dar e important ca aceste legi să fie aplicate. E nevoie de un efort continuu în acest sens. Egalitatea de gen presupune o reprezentare mai bună a femeilor în politică, atât la nivel național, cât și la nivel local. Știu că Republica Moldova are multe femei excepționale în parlament, în guvern, în primării. Dar sunt mult mai multe doamne care și-ar putea face vocea auzită în politică. Femeile trebuie promovate și în domeniul antreprenorial în funcții importante. Suedia implementează în Republica Moldova un proiect de egalitate de gen în sectorul economic. Un alt domeniu asupra căruia mai este nevoie de multă muncă ar fi combaterea violenței asupra femeilor. Această luptă e cheia spre egalitatea de gen în societate. E o problemă atât pentru Republica Moldova, cât și pentru alte state. Nicio persoană, indiferent de sex nu ar trebui să-și facă griji pentru securitatea sa fizică. Lupta împotriva violenței față de femei necesită atenție continuă și eforturi insistente din partea societății civile pentru a obține progrese.”

XS
SM
MD
LG