Linkuri accesibilitate

Iașul nu va fi Capitala Culturală a Europei


Muzeul "Vasile Pogor" din Iași
Muzeul "Vasile Pogor" din Iași

Iași nu a depășit etapa preselecției, trecută doar de 4 din cele 14 orașe care s-au propus inițial.

Orașelor selecționate li se dau acum 7-8 luni să-și afineze oferta și programul. Alegerea finală e în toamna lui 2016.

Proiectul de Capitală culturală are implicații socio-economice care depășesc frumusețea cutărui sau cutărui oraș. În general, capitalele politico-administrative sunt rareori reținute, pentru că nu au nevoie de asemenea urmări economice și se aleg orașe provinciale care pot profita, și înainte și după, de mana turistică și economică a acelui statut. Cu toate astea, Bucureștiul a trecut, alături de Cluj, Timișoara, Baia Mare, iar Iașul nu.

Importantă nu e doar suma de proiecte în sine. Alegerea Capitalei Culturale ține seama de extrem de mulți factori, dintre care unii socio-economici foarte importanți. Orașul-candidat trebuie să arate în ce fel întreaga sa regiune va profita din turism cultural și va aduce sute de mii de europeni în acel an... Sfântu Gheorge (care a fost de asemenea respins) nu are aeroport și nici hoteluri să primească zeci de mii de turiști simultan.

Iașul, pe lângă aeroport, hoteluri, mănăstiri, țigani, regiune defavorizată și toate celelalte venise cu un atu uriaș: cooperare cu Chișinău și Cernăuți, cu Moldova și Ucraina, cele mai fragile țări din Europa.Timișoara, de pildă, selecționată, poate oferi doar o cooperare cu Serbia, care, fiind candidată la UE, nu e in situația defavorizată a Moldovei și Ucrainei.

Altfel zis, Iașul oferea reconstruirea culturală a unei identități, și anume Moldova istorică (Iași-Chișinău-Cernăuți), totul combinat cu o cooperare transfrontalieră cu țări din afara UE.

Principala obiecție adusă de juriu dosarului Iașului a fost însă că orașul nu s-a focalizat suficient pe memoria Holocaustului.

Cum spuneam, Bucureștiul a trecut în cele din urmă, alături de Cluj, Timișoara, Baia Mare, iar Iașul nu. E cu atât mai ironic că Iașului i s-a reproșat că nu privilegiază memoria Holocaustului, dat fiind că 3 din cele 4 orașe care au trecut: București, Cluj și Baia Mare, erau candidaturi controversate. Cu o zi înainte de anunțarea preselecției, Active Watch România ceruse eliminarea lor din pricina serioasei discriminări a romilor, deseori expulzați și ținuți în condiții degradante, care în cazul orașului Baia Mare au mers până la construirea unui zid ce separă cartierul rom de celelalte.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG