Linkuri accesibilitate

Dan Perjovschi: „Ce nu pot românii să înțeleagă este că Moldova e mai complexă decît pare”


Expoziția „Pentru moment”, la Artwall Gallery, Praga, 9.12.2015 - 29.02.2016
Expoziția „Pentru moment”, la Artwall Gallery, Praga, 9.12.2015 - 29.02.2016

O discuție cu artistul plastic român despre Moldova și Uniunea Europeană

Galeria Artwall de la Praga găzduiește între 9 decembrie 2015 - 29 februarie 2016, pe unul din malurile Vltavei, o expoziție intitulată „Pentru moment” a artistului plastic român Dan Perjovschi. Neobosit comentator al evenimentelor de actualitate, Dan Perjovschi reflectă în general în lucrările sale în alb și negru realitatea cotidiană, și cele mai importante teme politice ale momentului, se spune în prezentarea expoziției. De aceea, cum cea mai arzătoare chestiune a vieții politice europene de azi e criza refugiaților, Perjovshi „comentează” vizual în această expoziție situația acestor refugiați, perspectiva noastră, a europenilor, asupra lor, și poziția Uniunii Europene. Expoziția poate fi văzută și ca un apel la umanitate, în preajma sărbătoririi Crăciunului. Europa Liberă a stat de vorbă cu Dan Perjovschi la Praga, iar noi vă prezentăm acum un fragment din această discuție care are ca temă Republica Moldova

Europa Liberă: Care este relația dumneavoastră, artisticește vorbind, dar și omenească cu Republica Moldova?

Dan Perjovschi
Dan Perjovschi

Dan Perjovschi: „Păi, tata vine de-acolo. Pentru mine e o istorie confuză, în sensul că niciodată [alor mei] nu le-a plăcut să vorbească prea tare, pentru că acolo era paradisul pe care l-au pierdut, cînd s-au refugiat în fața Armatei Roșii. Și-atunci nu mi-au dat o geografie completă, și pentru mine Cernăuți și Chișinău, și cu Soroca, sînt din același loc. Eu am fost de foarte multe ori acolo, lucrez, colaborez, sprijin și particip la expoziții și la proiecte ale unui grup excepțional care se numește Oberlicht, din Chișinău. Acolo locuiesc doi buni prieteni ai mei, poeți și scriitori, Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă. Eu sînt într-o mare admirație a ceea ce se întîmplă acolo, pentru că ei chiar nu au nimic. Noi românii ne smulgem părul din cap că n-avem spații să expunem, și altele, acolo chiar nu au, secțiunea de care aparțin ei nu are sprijin și nici fiannțare, și-atunci ei au inventat lucruri, lucrează în spațiul public, fac diverse proiecte, unele dintre ele senzaționale și foarte interesante. De cîte oro pot, eu particip la asta, cred că am fost acolo de zece ori.”

Europa Liberă: Se tot vorbește de unirea Republicii Moldova cu România, de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ei au acum niște probleme politice, de percepție, dacă vreți. Cum vedeți ce se întîmplă acoo acum?

Dan Perjovschi: „Să vă spun cinstit, și ungurii au probleme mari, nu? Și polonezii au probleme - au avut 95 la sută absorbție fonduri europene, și ăsta la scoate steagul Uniunii Europene de la conferințele de presă. În Moldova bineînțeles că lucrurile sînt complicate, și bineînțeles că spre dezamăgirea noastră pro-europenii au ratat, și lumea nu mai are încredere. Iar asta cu unirea, dacă Moldova e integrată în Europa e ca și cum s-ar fi făcut, ăsta e primul pas, și pe urmă mai discutăm. Ce nu pot românii să înțeleagă e că Moldova e mai complexă decît pare, nu poți să ignori cultura și populația rusofonă...”

Europa Liberă: ... și nu numai populația rusofonă, pentru că sînt mai multe minorități ...

Dan Perjovshi: ... da, și faptul că acum nu mai există limba rusă, care era limba de legătură, și ăștia nu mai pot discuta,și discută în engleză acum. E o problemă. Eu sînt născut la Sibiu și am regretat toată viața că n-am învățat și maghiară, și germană, și țigănească. că puteam să-nvăț de când aveam trei ani, și nici acum nu învață ăștia și mă oftic. Deci, ce mai trebuie unire de-asta cu steaguri? Noi trebuie să terminăm țeava aia ca să trimitem gaz încolo, că acum e Putin ocupat cu bombele în Siria.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG