Linkuri accesibilitate

Primul avion guvernamental cu refugiați sirieni a sosit în Canada


Noul guvern liberal canadian s-a arătat mult mai primitor față de refugiați decât cel conservator.

În vreme ce guvernele central-europene insistă mereu că nu au de gând să ajute Germania și Suedia în găzduirea imigranților, iar în Statele Unite candidatul republican Donald Trump propune închiderea granițelor pentru toți musulmanii, Canada a întâmpinat cu brațele deschise, cu zâmbete și cuvinte frumoase primul avion guvernamental aducând la Toronto refugiați sirieni.

„Diseară vor ieși din avion ca refugiați, dar când vor trece de acest terminal vor fi rezidenți permanenți ai Canadei, cu numere de asigurare socială, cu carduri medicale și cu ocazia de a deveni canadieni în lege”, a spus premierul Justin Trudeau la aeroportul din Toronto, joi seară. Într-un scurt discurs către personalul aeroportului și voluntari, noul lider liberal de la Ottawa și-a îndemnat compatrioții să-i primească pe refugiați cu cât mai multă căldură, pentru că își vor aminti această primire „toată viața”.

Avionul militar canadian cu 163 de refugiați, pornit de la Beirut, a aterizat la Toronto cu puține minute înainte de miezul nopții de joi spre vineri și va fi urmat de un nou transport militar către Montreal, sâmbătă. În ultimele săptămâni alți 400 de sirieni au ajuns în Canada la bordul unor avioane comerciale.

Noul guvern liberal canadian s-a arătat mult mai primitor față de refugiați decât cel conservator, pe care l-a învins la alegeri, promițând să accepte 25.000 de refugiați sirieni până la sfârșitul anului curent. Ritmul primirilor a fost însă încetinit în lumina atacurilor teroriste de la Paris, urmate în Canada de temeri că într-un timp așa scurt verificările de securitate aplicate imigranților ar putea fi superficiale. Potrivit noului program, 10.000 de refugiați vor fi primiți până la 31 decembrie, iar 15.000 până la sfârșitul lunii februarie.

Primarul metropolei canadiene a postat joi seară un mesaj de bun-venit pe Twitter, iar cel mai mare ziar canadian, „Toronto Star”, a publicat pe prima pagină un banner cu „Bine ați venit” în limbile engleză și arabă și un articol cu informații despre vremea din Canada, despre hochei și particularități lingvistice.

După ce prima familie de sirieni a ajuns în terminal, premierul Trudeau a ajutat-o personal să-și aleagă haine de iarnă din rafturile pline cu îmbrăcăminte din donații.

Associated Press scrie că primirea refugiaților în Canada a contrastat puternic cu atmosfera din țara vecină, Statele Unite, unde frica de refugiații sirieni după atacurile de la Paris a provocat opoziție sporită față de primirea lor. Unii guvernatori au spus că statele lor nu vor primi sirieni, iar candidatul la președinție cu vederi conservatoare Donald Trump a spus că el ar închide granițele pentru toți musulmanii.

În micul său discurs de aseară de la aeroportul din Toronto, premierul Justin Trudeau a explicat de ce xenofobia nu își are locul în Canada:

„Noi nu decidem cine este canadian după culoarea pielii sale, nici după limba pe care o vorbește, religia pe care o practică sau după originile sale, ci pe baza unui set de valori împărtășite, pe baza viselor și speranțelor pe care le au în comun nu doar canadienii, ci oamenii din lumea întreagă.”

Refugiații au fost ajutați financiar să ajungă în Canada de persoane particulare, sau „sponsori”, care i-au întâmpinat aseară la aeroport. Pe de altă parte, autoritățile i-au rugat însă să rămână acasă pe ceilalți membri ai publicului care ar fi vrut să-i întâmpine, eventual cu cadouri. „Suntem mândri că vreți să ajutați, dar o prezență publică prea numeroasă ar putea fi stresantă pentru noii-veniți”, se spune într-un mesaj al conducerii aeroportului din Toronto.

AP notează însă într-o relatare de la aeroport că Shai Reef, un tânăr canadian de 20 de ani, a ignorat totuși apelul și i-a așteptat pe sirieni o foaie de hârtie pe care scria în arabă: „Bine ați venit în Canada!”. „Am vrut neapărat să vin ca să-mi exprim simpatia pentru sirienii supuși unui genocid în țara lor”, a spus Reef, adăugând că el, ca evreu, știe din istoria familiei ce înseamnă să fii respins și dat la o parte.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG