Linkuri accesibilitate

Valentina Badrajan: „Avem restanţe la capitolul controlul corupţiei”


Drumul Sărăteni-Soroca reparat pe bani americani, în cadrul Programului Compact
Drumul Sărăteni-Soroca reparat pe bani americani, în cadrul Programului Compact

Directoarea executivă al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, despre condiţiile partenerilor de dezvoltare pentru reluarea finanţarii externe.

Timp de 5 ani s-au facut investiţii majore în eradicarea constrîngerilor ce împiedică dezvoltarea economiei Moldovei, cum sînt infrastructură dezastruoasă a drumurilor şi infrastructura slab dezvoltată de irigare - , iar bugetul a fost de 262 milioane dolari. Aceste investiţii au fost realizate în cadrul a două proiecte ale Programului Compact: Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor. Ce ține de un nou Program Compact, directoarea executivă al Fondului Provocările Mileniului Moldova,Valentina Badrajan, a declarat Europei libere că, în prezent, ţara se confruntă cu foarte mari probleme la capitolul corupție și este nevoie de atins un indicator pozitiv.

Europa Liberă: V-am surprins la un eveniment unde se vorbeşte despre nevoia stârpirii corupţiei. Până când ţara nu prezintă rezultate concrete în această luptă împotriva corupţiei, e greu să mai primească asistenţă din exterior.

Valentina Badrajan: „Noi, cei care am fost responsabili de implementarea Programului Compact, am depus eforturi de rând cu guvernul Republicii Moldova pe parcursul a cinci ani, ca să realizăm un Program Compact de succes. Înseamnă de succes să realizezi un program în perioadă fixă de cinci ani, într-un buget limită de 262 de milioane de dolari şi o calitate care urmează să fie asigurată conform standardelor internaţionale. Deci, acest lucru ne-a reuşit şi recent am revenit de la Washington, unde am fost apreciaţi ca cel mai bun Compact dintre cele 25 de Programe Compact finanţate de Corporaţie până acum şi care s-au închis sau care sunt în derulare. Pentru noi este foarte important la moment să asigurăm durabilitatea investiţiilor, întrucât Corporaţia Provocările Mileniului la determinarea următorului Compact va ţine cont cum vor fi asigurate durabilitatea şi integritatea investiţiilor efectuate din sursele Compact I. Pe lângă aceasta, urmează să fie îmbunătăţiţi indicatorii de performanţă ai ţării din cei 20 de indicatori. Restanţă, în principiu, este la capitolul controlul corupţiei. De comun cu guvernul, în următorii ani să vedem ce acţiuni avem de întreprins.”

Europa Liberă: Dar ce rezultate trebuie să obţină Republica Moldova ca să devină ţară credibilă inclusiv pentru donatorii occidentali? Ne referim la SUA.

Valentina Badrajan: „Republica Moldova, ca să devină eligibilă, urmează să îmbunătăţească acest indicator – controlul corupţiei. Şi nu numai din aspect normativ şi legislativ, care evident că este important, dar să fie schimbată şi percepţia în societate privind fenomenul corupţiei. Pentru că atunci când vin organizaţiile internaţionale care evaluează performanţa ţării la acest capitol, discută cu oameni de afaceri, discută cu simplii cetăţeni. Şi aceste organizaţii nu sunt guvernamentale, dar neguvernamentale, care reprezintă societatea civilă din lume. Şi ei discută cu cetăţenii cum sunt afectaţi de flagelul corupţiei, care este impactul asupra businessului, care este birocraţia în ţară ce ţine de acest domeniu, mită şi alte chestii destul de neplăcute. Şi atunci fenomenul percepţiei corupţiei este foarte important, cum societatea percepe aceasta.”

Europa Liberă: Dar cum le explicaţi dumneavoastră acestor parteneri de dezvoltare că nu există suficientă voinţă politică să fie stârpit acest flagel, corupţia?

Valentina Badrajan: „Aceasta nu depinde de mine, depinde de foarte multă lume şi depinde de cetăţeni, dar depinde foarte mult și de cei care sunt responsabili de implementarea acestor acţiuni anticorupţie.”

Europa Liberă: Dar sunteţi un intermediar între cei de la guvernare şi cei care trebuie să ofere asistenţă.

Valentina Badrajan: „Pentru activitatea noastră noi am ţinut cont anume în aspect de investiţii, ca în cadrul Programului Compact să nu avem nicio eroare sau nicio suspiciune. Noi am elaborat în cadrul Programului Compact o matriţă de riscuri şi, în special, matriţa de riscuri antifraudă şi corupţie, măsurile de stârpire a acestui flagel, în caz că poate apărea. La fiecare jumătate de an raportam Corporaţiei Provocările Mileniului şi guvernului despre această matriţă, ce am realizat şi cum noi monitorizam aceste lucruri, ca să nu se întâmple în Programul Compact. În cinci ani în care am fost auditaţi de companii internaţionale de audit nu au găsit nicio eroare, nicio utilizare a banilor necorect în cadrul Programului Compact. Suntem apreciaţi. Dar în acest aspect noi, cei de la Programul Provocările Mileniului, nu eram în drept să ne ocupăm anume de ceea ce trebuie să întreprindă guvernul în aspect de combatere a corupţiei.”

Europa Liberă: Nădăjduiţi acum că aţi mai putea convinge americanii să dea asistenţă Republicii Moldova?

Valentina Badrajan: „Eu întotdeauna am fost optimistă. Cei din Republica Moldova întotdeauna au fost interesaţi de un Compact II. Acest moment a fost apreciat şi menţionat atât preşedintelui Corporaţiei Provocările Mileniului la întâlniri în New York, la Adunarea Generală ONU, cât şi în Republica Moldova în cadrul vizitei vicepreşedinţilor corporaţiei. Doresc să spun că în cinci ani de Compact am lucrat cu şase guverne. Acesta este un lucru important, că toate guvernele şi-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului Compact, deci, ceea ce a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova guvernul şi-a onorat obligaţiunile. Eu sper în continuare că ceea ce ţine de flagelul controlul corupţiei şi de îmbunătăţirea acestui indicator următorul guvern, parlamentul, vor ţine cont, pentru că noi dorim să avem un alt Program Compact, pentru care Republica Moldova va fi într-o concurenţă acerbă cu multe ţări din lume. Pentru că acestea sunt de o valoare majoră şi sunt granturi pe care nu urmează să le rambursezi, dar urmează să demonstrezi că eşti capabil să utilizezi banii eficient şi să demonstrezi cea mai înaltă rată de recuperare economică a acestor investiţii. Noi ne dorim mult acest lucru şi am speranţa că vom reuşi.”

Europa Liberă: În lipsa soluții pentru criza politică, mai puteţi solicita ceva? Sau legaţi anumite aşteptări?

Valentina Badrajan: „Sperăm că și criza politică va fi soluţionată în curând, în Republica Moldova vom avea guvern şi vom puteam mişca lucrurile spre bine.”

XS
SM
MD
LG