Linkuri accesibilitate

BOP: reacții în presa de la Chișinău


Tiraspolul susține că-și va păstra regimul de comerț preferențial cu UE (Newsmaker.md)

„Comentatorii privesc cu scepticism rezultatele Barometrului Opiniei Publice”, publicate marți, titrează portalul „mesaj.md”, care citează, între altele opinia analistului politic Roman Mihăeş. „Războiul sondajelor continuă. BOP pierde din credibilitate. Rezultatele diferă foarte mult, de datele prezentate de alte case de sondaje, în special cifrele acordate pentru inexistentul deocamdată partid al Platformei „Demnitate şi Adevăr”, notează analistul.

La același subiect, editorialistul portalului „Sputnik Moldova”, Sergiu Praporşcic, notează că rezultatele BOP ar fi „o făcătură”. „Cine finanţează, acela dictează”, scrie Praporşcic, precizând că sondajul a fost finanţat de Fundaţia Soros Moldova. Autorului i se pare nefiresc că Maia Sandu şi Platforma „Demnitate şi Adevăr” sunt în topul încrederii respondenților. „Acest sondaj arată, de fapt, nu că moldovenii au încredere în Maia Sandu și Platforma „DA”, ci Fundația Soros și cei care stau în spatele miliardarului american”, scrie Praporşcic pe „Sputnik Moldova”, structură informaţională finanțată de Federaţia Rusă.

Şi sociologul Doru Petruţi, directorul IMAS, sugerează într-un comentariu pe blogul său că sondajul ar fi trucat în favoarea Platformei „DA” şi în defavoarea socialiştilor. Sociologul observă procentul mic al socialiştilor în opţiunile de vot, în timp ce atât formaţiunea, cât şi liderul acesteia, Igor Dodon, se bucură în același sondaj de o mai mare încredere faţă de scorurile anterioare. „Ca toată construcţia să fie bine croită, apare în sondaje un partid care nu e partid, o ”alternativa” în care trebuie să credem că ne va salva pentru că aşa cred unii că ar trebui să credem. Numai că e bine să ştiţi că o clădire e proiectată de un arhitect, nu de un croitor.”

Analistul politic Oazu Nantoi a respins acuzaţiile precum că sondajul ar fi fost trucat. „Este o aberaţie. Suntem o societate bolnavă, care se reflectă în acest sondaj. Rezultatele sondajului nu reprezintă rezultatele unui scrutin, ci ne atenţionează despre ceea ce se întâmplă”, a spus Nantoi la o emisiune la postul public de televiziune citat de agenţia de presă IPN. Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, a declarat că nu vede probleme privind includerea Platformei civice „DA” în sondaj. „Platforma „DA” reprezintă un fenomen politic şi trebuie cumva măsurat. Cât priveşte suspiciunile, întotdeauna au existat în privinţa sondajelor, în special, din partea politicienilor”, a declarat expertul.

Portalul de expresie rusă „newsmaker.md” scrie că exportatorii transnistreni nu vor pierde preferințele comerciale ale Uniunii Europene la începutul anului viitor, așa cum era prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Evghenii Șevciuk la o ședință de lucru cu conducerea așa zisului minister de externe al regiunii, potrivit sursei citate. În nerecunoscuta republică nistreană noutatea este văzută ca un succes al „diplomației” regiunii.

Ministerul dezvoltării economice din Transnistria estima pierderi bugetare de până la 50 de milioane de euro, dacă începând cu 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare noi reguli de comerț cu UE pentru exportatorii din regiune.

„În cadrul negocierilor bilaterale am reușit să convingem reprezentanții UE că Transnistria necesită o abordare separată și că impunerea unui acordul, încheiat între Moldova și UE care este contrar intereselor noastre și fără consultarea noastră ar fi inutilă” a declarat adjunctul ministerului de eterne din regiune Dmitri Palamarciuc. El a precizat că decizia urmează a fi definitivată la nivel de UE.

Portalul „e-sănătate” scrie că Moldova investește foarte puţin în asistența medicală la domiciliu. „Un simplu calcul arată că raportat la numărul total de bătrâni, statul alocă pentru fiecare vârstnic puțin peste 10 lei pe an pentru îngrijirile medicale la domiciliu”. Potrivit sursei citate costul unei vizite la domiciliu este de 91 de lei, ceea ce înseamnă că „statul oferă doar 10 la sută din suma necesară”.

Mai multe publicaţii preiau o analiză realizată de doi experţi de la Banca Mondială despre reforma „nefinisată” a sistemului de pensii din Moldova. În opinia autorilor, este nevoie de acţiuni urgente şi anume revizuirea formulei de calculare a pensiilor, majorarea vârstei de pensionare și stabilirea aceleiași vârste de pensionare pentru femei și bărbați. „Reformele sistemului de pensii nu sunt uşoare. Acestea se confruntă adesea cu opoziție din partea publicului” notează experţii, atenţionând însă că „costul social și economic al lipsei de acțiune astăzi va fi mult mai mare pentru generațiile viitoare”.

XS
SM
MD
LG